Theeconomiccollapseblog stelt het al even plastisch voor: ‘A Bank With 49 Trillion Dollars In Exposure To Derivatives Is Melting Down Right In Front Of Our Eyes: ‘ 49 biljoen  (= 49 Duizend miljard) dollar is geen wisselgeld meer te noemen. Het zijn de door Deutsche Bank (DB) aangegane financiële verplichtingen, afgeleide producten en banden met financiële instellingen over heel de wereld. Het alom gevreesde domino effekt en scenario komt dan in zicht. Valt A dan kunnen ook B tot en met Z vallen. Is dit wat te gebeuren staat: Lehman Brothers Bis, maar dan in het kwadraat?

Over en uit?

Als belangrijkste Europese bank heeft Deutsche Bank heel wat banden met andere zogenaamde ’too big to fail’ banken. Ook in de States. De financiële wereld kan het zich eenvoudig niet veroorloven de Duitse gigant te laten omvallen. Maar al zeker in de VS maken betrokkenen zich ernstige zorgen. Zeker na het aangekondigde ontslag van 18.000 DB werknemers. Een vijfde van haar personeelsbestand. Plus het volledig uit de effektenhandel te willen stappen. Na tal van schandalen te hebben overleefd, lijkt de duitse bank nu aan een punt van make or break te zijn beland. Aldus bovengenoemde economische commentator. Heel wat stemmen gaan nu op dat het over en uit is voor wat eens een indrukwekkend Duits groeiverhaal was.

Kan het tij nog keren?

Dat is toch wat de recentste topman, Christian Sewing, sinds een jaar beoogt. Saneren heet dat dan. Afstoten, hergroeperen, zich concentreren op. Dat zouden dan de ’traditionele waarden’ zijn waarmee DB zo’n 150 jaar geleden groot is geworden. Geld lenen aan burgers en overheden ‘(…) en het beheren van vermogens in Duitsland en Europa. Overigens houdt Deutsche een kleinere zakentak, vooral gericht op obligatie-en valutahandel en advies, om te voorkomen dat niet alle klanten nu naar elders vertrekken,’schrijft NRC. (Hoe dat beheren van vermogens zal lopen zonder in aandelen te beleggen, is ons nog onduidelijk?)

Niets is uitzonderlijk in de wereld der derivaten

49 biljoen lijkt heel wat. Maar wat dacht u van het derivatenboek van soortgelijken in de sector? Alvast drie Amerikaanse banken moeten hier niet veel in onder doen. ‘A derivatives book of $49 trillion notional puts Deutsche Bank in the same league as the bank holding companies of U.S. juggernauts JPMorgan Chase, Citigroup and Goldman Sachs, which logged in at $48 trillion, $47 trillion and $42 trillion, respectively, at the end of December 2018 according to the Office of the Comptroller of the Currency (OCC).’ 

Tijdbom

Wanneer bepaalde agressieve warmongers (oorlogsstokers) het hadden en nog hebben over WMD, Weapons of Mass Destruction? Raar misschien, maar dan moeten wij persoonlijk altijd eerder denken aan de derivaten tijdbom. Daar zit maar een heel kort lontje aan dat eens aangestoken…? U kunt de zin vast wel zelf aanvullen. En dat ‘notional amounts of OTC derivatives declined from end-June to end-December 2018, from $595 trillion to $544 trillion.’ stelt ons maar weinig gerust. En u? 

4 reacties

    1. Ben geen belegger en helemaal geen expert op dat gebied. Wat ik wel weet is dat door de hefboomwerking een kleine koersschommeling in de onderliggende waarde al kan zorgen voor een grote waardeverandering van het derivaat. Verliezen kunnen zomaar onbeperkt oplopen. Als straks de beurzen gaan dalen naar een ongekend dieptepunt dan is het enorme derivatenpakket de nekslag voor DB. Als de waarde van het onderliggende product te hoog is ingeschat, dan volgen enorme afwaarderingen op de derivatenpositie. Wat ik mij ook afvraag is, in hoeverre het dalende vertrouwen in DB van invloed is op de waarde van bepaalde derivatenpakketten. Kortom, genoeg vraagtekens. En dat zal zeker niet helpen voor het terugwinnen van vertrouwen. We blijven het volgen.

  1. Zal de Deutsche Bank omvallen wanneer er een oorlog uitbreekt tussen Iran en de VS met haar bondgenoten? Want een oorlog in het Midden-Oosten zal de olieprijzen doen exploderen en voor grote financiële onrust zorgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: