Die zal namelijk terugvallen tot 1,4 procent. Dat stelt toch de ‘Augustusraming 2020 (concept Macro Economische Verkenning 2020; cMEV) van het Centraal Planbureau (CPB).’ Van 2017 tot 2019 was (wordt) dat elk jaar respectievelijk: een groei van 2,9 procent; 2,6 procent, 1,8 procent…. En volgend jaar wordt het dus opnieuw minder. Ziet u ook een trend? 

Vaart eruit, klad erin

Op bovenstaande site kunt u alle gegevens van de voorbije jaren en die voorzien voor 2020 zelf raadplegen. ‘De Nederlandse economische groei valt door de gure wind uit het buitenland terug. De werkloosheid bereikt zijn laagste punt in 2019, maar blijft volgend jaar nog steeds uitzonderlijk laag. De koopkracht ontwikkelt zich in 2020 positief door de stijging van de reële lonen en in iets mindere mate beleidsmaatregelen. Er blijft een overschot op de overheidsbegroting, maar dit overschot wordt wel minder groot.’ Aldus het CPB. Waarvan het Hoofd nog bevestigt dat de vaart eruit gaat.

Presidentsverkiezing VS 2020

Dat de oorzaak van de verwachte teruggang in het buitenland ligt, willen we gerust geloven. Nederland is een open economie dus wordt sterk beïnvloed door dat buitenland. Door de internationale spanningen tussen de VS en China, de zovele landen die gesanctioneerd worden door die eerste. Maar misschien brengen de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 soelaas. De broodnodige ontspanning dus van de internationale relaties. Hopelijk wordt een van de gevleugelde gezegden van trendvoorspeller Gerald Celente niet bewaarheid in deze: ‘New boss, same als old boss’? In ieder geval zullen we dat pas zeker weten op 3 november 2020. Hoe dan ook erg laat op het jaar, dus waarschijnlijk te laat om 2020 nog goed of beter te maken.

Nederland sterkhouder. Nog…

Om in eigen land te blijven: op 17 september 2019, Prinsjesdag, zullen we als volk meer uitleg en nadere vooruitzichten krijgen. In het tweede kwartaal van 2019 deed de Nederlandse economie het nog goed met 0,5 procent groei. Als enige van heel de Unie trouwens. ‘Zowel de hele EU (28 lidstaten) als de Eurozone (19 leden) tekenen voor het tweede kwartaal (april-juni) een groei op van 0,2 procent. Maar de Duitse economie – de grootste in Europa – kromp met 0,1 procent en in Italië stagneerde de groei.’ Hoofdeconoom Van Mulligen van het CBS roept wel op tot voorzichtigheid in de verwachtingen. ‘”Als dat langer doorgaat, zou het best kunnen dat in het komende kwartaal de Nederlandse industrie toch krimpt. Het is afwachten wat dat voor de groei betekent.”‘

2 reacties

  1. ‘Ze heeft mij belazerd en bedrogen…’

    Kon nog net met moeite verhinderen dat mijn snoezepoes energiek investeerde in een nieuwe huisstijl. Omdat het CBS met luid trompetgeschal had verkondigd dat Nederland zich als enige in een oranje drietrapsraket had los gemaakt van het economische moeras in Europa en de wereld.

    Opgetogen commentaren en trotse verwijzingen naar ‘onze VOC-mentaliteit’. Nee, zo is het niet meer, Den Haag wordt niet meer verkouden als Berlijn niest. Want WIJ hebben op tijd geïnvesteerd in halal.

    Neef Jan ziet het anders en zei blij te zijn dat wijlen Adje Paulen, ooit de bevlogen preses van de Atletiekunie (‘Niet lullen, maar lopen!’) niet meer hoeft mee te maken dat zijn grootste talenten niet bestaande grenzen trotseren en Europa in recordtijd plat lopen met drugs.

    Maar toen kwam Laura, van een andere, hoogst onafhankelijke overheidsdienst, met haar zure prognose over ‘krimp’. Amper een dagje later. Eet nu gauw het zoet, want volgend jaar wordt het (misschien) toch zuur en guur. Verwacht dus in de komende begroting geen handreikingen van het kabinet ten aanzien van loonrondes en belastingverlagingen.

    Zelfs snoezepoes gooit nu verontwaardigd de kont tegen de krib en dreigt met het verkopen van onze gezamenlijke woontent. De opbrengst wil ze als ultieme straf investeren in een andere zeepbel: bitcoins.

    Helaas, ook daar zal ik een stokje voor moeten steken, omdat ik dagelijks de wisselkoersen volg en zie dat de waarde van de cryptomunten met 30% is gekelderd. In één week! Nog erger dan de aandelenbeurs of ons ‘welvaartsvaste’
    pensioen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: