Niemand minder dan Dr. Ron Paul richtte een poll in op Twitter. Wat als u onverwacht $10.000 zou toevallen, en u moest die beleggen voor tien jaar? Met slechts één voorwaarde: u mag er heel dat decennium lang niét aankomen! 70.000 Personen reageerden. Respectievelijk bitcoin en goud kregen de overweldigende meerderheid!
De lange termijn
Een belegging gedurende tien jaar niet (mogen) aanraken, vergt een haast absoluut vertrouwen en geloof in de onderliggende waarde. Maar dat niet alleen: het is verstand zeer strikt scheiden van emotie. Wat in de praktijk héél moeilijk ligt, zelfs voor gevorderde beleggers. Wanneer een belegging ferm daalt in koers of waarde, heb je de neiging te verkopen. Je te behoeden voor meer verlies. Het omgekeerde geldt ook: wanneer iets fors stijgt in koers of waarde, wil je eigenlijk die winst binnen halen. Het vergt een heel sterk karakter. Toch is dat wat beleggen voor de lange termijn eigenlijk is. Vijf tot tien jaar en langer niet aanroeren. Terwijl je al van dag één geneigd bent al eens te kijken of de koers/waarde stijgt. Meermaals op één dag zelfs!
Hodlen
Zo gezien is de gemiddelde belegger zijn eigen grootste vijand. Omdat hij speelbal is van zijn emoties. Nieuwsgierigheid, hebzucht, vrees. Hij/zij laat zo’n investering zelfs de tijd niet om te rijpen. Ook zit in zijn hoofd het idee dat je vooral moét iets doen: kopen, verkopen, bijkopen, deels verkopen. Niet dus. Gewoon iets van waarde aanschaffen en het met rust laten. In cryptotermen heet dat: hodlen. Warren Buffet zei ooit eens dat je beleggen moet zien als een tienritten kaart. Je mag maar tien zaken in je leven kopen. Wat veronderstelt: dat moeten dan wel fantastische opportuniteiten zijn! Het is maar één van de talloze waardevolle lessen van het Orakel van Omaha.
Maal 50
Stel je zo ook voor: je kocht BTC aan $100 om de digitale munt vervolgens te verkopen aan $200. Je verdubbelde je investering! Geweldig, toch? Om jaren later bitcoin aan $10.000 te zien noteren. Nogmaals een vervijftigvoudiging. Om je haren uit te trekken, toch?! Hoe hoog bitcoin in de toekomst zal gaan, is koffiedik kijken. Niemand die het met zekerheid weet. Wat we wel zien is dat bitcoin en de blockchain technologie waarop de munt stoelt, immer verder en sneller en dieper in onze maatschappij meanderen. Een invloed anno 2019 reeds uitoefenen op zovele onderdelen van die samenleving. Nu de digitale business net het fiat heeft gekregen van o.i. nu reeds de grootste economische en financiële macht ter wereld, China? Dan lijkt inderdaad the sky the limit…
Speciaal voor Jeust, bitcoin is een piramide spel:
https://www.rtlnieuws.nl/economie/beurs/video/4912991/beursinside-bitcoin-beurs-crypto-hype
jEUst is ene aangeleerde debiel van Leuven…
https://youtu.be/VmLXHjuyg0c