Wordt het de munt, het fiatgeld gebruikt in Debtland dat veel minder waard wordt? M.a.w. een veel lagere koopkracht door de inflatie die door het dak gaat? Dat staat nog te zien. Misschien wordt het wel deflatie omwille van de (internationale) vraag die instuikt. Of bewijzen wij dat we de naam van onze site terecht gekozen hebben: Biflatie? Inflatie in een aantal zaken of delen van de economie. En deflatie in heel andere sectoren, producten, diensten? Ook hier is het afwachten. Krijgen we een internationale recessie of wordt het in bepaalde landen (Debtland?) zelfs een depressie? Blame it on Corona? Neuuuh; dat hebben we al vaker weerlegd hier op Biflatie. In die zin waren we net een Kroniek Van Een Aangekondigde Crisis. Net nog met een ronduit schitterend stuk (al zeggen we het zelf) van inzender ‘J’. Corona is slechts de trekker van de revolver, die nu is overgehaald. Getroffen zijn we sowieso. We moeten nog precies controleren waar, en hoe erg het is, die wonde. Misschien sterven we er wel aan…? Ach, laat ons optimistisch blijven, doen zoals ene D.T. Die ziet ’t ook allemaal niet zo ernstig in, tot voor kort toch, dus…
Werkloosheid
Ja, dàt lijkt ons wel wat! Talloos veel miljoenen burgers die op zeer korte tijd zonder werk komen te zitten. En een uitkering gaan ontvangen in plaats van loon. Als ze geluk hebben teminste om in een rijk (nou ja…) land te zijn geboren! Zeg maar dat in het grootste deel van de wereld geen werk synoniem is aan geen inkomen. (Als dit alles lang, langer, of héél lang gaat duren; kunnen we ons voorstellen wat dat voor extra criminaliteit gaat opleveren?) Maar een uitkering ontvangen, dat geldt dan meest nog alleen voor de loontrekkenden. Wat met de miljoenen ondernemers van Debtland? Die moeten voor hun eigen inkomen instaan. Denken we aan al die eigenaars van winkels, handelszaken, bedrijven groot en klein (vooral het MKB) in binnen en buitenland, die het maar moeten zien te rooien. Hoe? Met nul euro, dollar of yen inkomen. Maar wel vaste kosten, afbetalingen, verplichtingen. Tjonge jonge. Het is ook een vicieuze cirkel. Bedrijf stopt, verplicht. Personeel ontvangt uitkering, veel minder dan het reguliere loon, kan dus ook veel minder besteden. Of belastingen betalen. Kan misschien huur of hypotheek niet meer voldoen. Banken in de problemen. De bedrijfsleider dan? Plots géén inkomen meer. Maar waarschijnlijk wel een hypotheek of huurcontract te voldoen, voor de zaak, en misschien ook als privépersoon. Dubbel dik in de problemen? Ook hij/zij brengt banken ongewild in de moeilijkheden. Oplossing: de Staat? De Overheid? Die veel minder inkomsten, belastingen binnen krijgt? De banken een bailout geven (nog één). Maar ook de burgers, de ondernemers? Van welk geld?! Ondergetekende denkt dat dit is wat Debtland wel eens kan nekken: de werkloosheid.
De cijfers
Cijfers van Debtland kunnen we niet tonen of gebruiken. Want ze zullen voor elk land verschillend zijn. Debtland staat ook maar voor ‘een’ gegeven land. Je zult bijvoorbeeld als natie meest je inkomen halen uit olieproductie. Een dergelijke lage olieprijs (24,49 dollar per barrel voor de West Texas Intermediate) is niet meer gehaald sinds 1999. Twintig jaar geleden! Er zijn sinds de Coronacrisis uitbrak nog weinig gegevens publiek beschikbaar over de werkloosheid. Wel zo in de VS. De Verenigde Staten. Hoe toevallig, want als er nu één land voor ‘Debtland’ model kan staan, is het wel dit. Deze niet meer zo Verenigde Staten. Hier kennen we namelijk sinds zonet wel de werkloosheidscijfers van:
‘We Continue To Be Headed Towards Great Depression Unemployment Numbers’, schrijft Anthony Pompliano, ‘Pomp’ is zijn nickname. Wijd en zijd bekend, zeg maar wereldberoemd in cryptoland trouwens. Off the Chain is zijn dagelijkse brief aan abonnees. Uitzonderlijk mogen we die vandaag inkijken. En zelfs beluisteren, hier.
Richting Grote Depressie 2.0?
Pomp heeft er de werkloosheidcijfers van de VS bij gehaald, over de jaren van de Grote Depressie:
- ‘1929 — 3.1%
- 1930 — 8.7%
- 1931 — 15.9%
- 1932 — 23.6%
- 1933 — 24.9%
- 1934 — 21.7%
- 1935 — 20.1%‘
‘The US Department of Labor reported that 3.28 million Americans filed for unemployment claims in the week ending March 21. That is more than 4x the worst previous week of unemployment claims ever (695,000 in October 1982).’ Dat is het nationale cijfer, 3,28 miljoen werklozen. Maar die van individuele staten zijn veel ernstiger: “Pennsylvania increased 20-fold, from 15,439 to 378,908. New York saw its number more than quintuple, rising from 14,272 from the previous week to 80,334, while California tripled to 186,809. Louisiana, where coronavirus infections have risen at a dangerous pace, went from 2,255 a week ago to 72,620.” Niet zeker of een cheque van 1200 dollar dit gaat compenseren, twittert iemand vandaag:
Wie het ook somber inzien, het grote plaatje dan:
Onze beide favorieten; omdat ze heel slim zijn, heel goed iets moeilijks eenvoudig kunnen uitleggen. Omdat ze beiden bijzonder gedreven zijn: zij eten, drinken en slapen deze stof: geld, goud, crypto, macro economie, sociaalmaatschappelijke onderwerpen en beurzen allerhande. Ze brengen, net als ondergetekende, slécht nieuws, sorry hoor. Madelon Vos a.k.a. Misss Bitcoin en Gerald Celente. Don’t shoot the pianists!
Op https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/opinie-nederland-moet-europese-aanpak-via-noodfonds-stimuleren-niet-eurobonds~b31ecf64/ “Opinie: Nederland moet Europese aanpak via noodfonds stimuleren, niet eurobonds”.
Op https://www.rtlz.nl/z-zoekt-uit/video/5071131/coronacrisis-splijt-europa-opnieuw “Coronacrisis splijt Europa opnieuw” en op https://www.volkskrant.nl/economie/wat-doet-de-coronacrisis-met-de-economie-twee-scenario-s-het-beste-en-het-slechtste~bfe8da44/ “Wat doet de coronacrisis met de economie? Twee scenario’s: het beste en het slechtste “.
Op https://nos.nl/artikel/2328533-dnb-is-tegen-het-loslaten-van-grenzen-ecb-beleid.html “DNB is tegen het loslaten van grenzen ECB-beleid”: