Is dit de ineenstorting van het economische en maatschappelijke systeem?

Het Coronavirus is een heel serieus probleem. Maar het is niet de crisis die eruit voortkomt die het belangrijkst is, maar de economische en sociale instorting die het gevolg ervan is. Anders gezegd: de sociaal-economische falsificatie is geculmineerd in een ineenstorting. Het Coronavirus is ‘maar’ de bananenschil waarover we struikelen. Het is de aanzet tot de economische ineenstorting. De echte oorzaak zijn de oneerlijkheid en de leugens vanwege overheden, banken, sommige individuen en bedrijven ook. Waartoe gaat dit alles leiden, wat wordt onze toekomst? 

Worst case scenario

Het worst case scenario is in feite heel eenvoudig:

 1. De maatschappij raakt meer en meer geparalyseerd, bevrozen. Winkels sluiten, burgers verliezen hun baan, hun baan wordt obsoleet. Heel wat bedrijven worden gedwongen hun business te stoppen, hun diensten te verlenen. De overheid moet tussenkomen met maatregelen opdat burgers in de praktijk niet ten onder gaan aan de gevolgen
 2. Bedrijven gaan bankroet. In bepaalde sectoren zal dat heel vlug gaan ook. Omdat hun zaken, diensten, businesses helemaal niet meer gewild zijn. Denken we aan de luchtvaart, catering, organiseren van evenementen, alles waar mensen normaal vroeger en masse samen kwamen. Dit heeft dan bijwerkingen naar andere bedrijven en sectoren. Het brengt alles ook sociale disruptie mee
 3. Burgers, bedrijven en overheden kunnen niet langer voldoen aan hun financiële verplichtingen, zoals schulden afbetalen, hypotheken, rekeningen. De ontwrichting verergert
 4. De financiële markten storten in. Dat vindt nu reeds plaats. Pensioenfondsen hebben hun bezittingen in aandelen zitten! Pensioenen kunnen niet langer uitbetaald worden
 5. De banken hebben slechts een reserve van 2 procent. Dat betekent dat wanneer burgers, bedrijven en overheden hun verplichtingen niet meer nakomen, zij ook instorten. In tegenstelling tot tijdens de Kredietcrisis van 2008, kunnen ze niet meer ‘gered’ worden door die overheden. Zelfs niet indien de ECB alle banken zou verzamelen in een joint effort
 6. Het geld roteert niet meer, beweegt niet meer. Banken sluiten hun pinautomaten. Contanten kunnen niet meer opgevraagd worden. Want de burger bezit geen geld meer en er is ook geen geld meer bij de banken aanwezig. Niet veel mensen trouwens die nog cash hadden. Het werd tevoren reeds ontmoedigd door de overheden
 7. Supermarkten worden verplicht te sluiten
 8. Dit stadium is waar de echte paniek start. De crisis zit op 100 procent. De mensen worden gek. We beginnen oorlogen te voeren, grote en kleine. Het aantal moorden en doden overtreft het aantal slachtoffers van het Coronavirus. Toch, andere mensen beseffen tegelijkertijd dat ze elkaar nodig hebben, en starten kleine, hechte communes. Broederschap en gemeenschapsgeest kunnen de fundamenten worden van een nieuw soort maatschappij
 9. Er is niets dat de crisis nog kan stoppen. Alle financiële injecties zijn reeds gebeurd. Alle drastische maatregelen zullen alleen het proces nog versnellen.

Dit is het worst case scenario. Het is onwaarschijnlijk dat het proces nog kan omgekeerd worden, omdat de sociaal-economische fundamenten fout zitten.

Tenzij…

Tenzij…dit alles, dit bovenstaande wordt erkend en er een heel nieuw financieel en economisch model in stelling gebracht wordt. (Maar een supertanker keert niet één twee drie zomaar om…) Ondanks alle samenzweringstheorieën, denk ik niet dat er een slim slecht plan achter dit alles zit. Maar een korte-termijn-denken, een hebzuchtige strategie van en voor lieden die genomen, en gekregen hebben. Namelijk: de mogelijkheid om op korte tijd extreem rijk te worden. Die strategie is er een om rentevoeten kunstmatig laag te houden, extreme lonen en bonussen aan de top te betalen. Individuen en bedrijven aanmoedigen leningen aan te gaan. Fiatgeld drukken in onverantwoorde hoeveelheden. De economie ontwrichten. En daarbij de complete instorting van àlles veroorzaken.

Die strategie is begonnen in het Yuppie tijdperk. (‘Yuppie of yup is een oorspronkelijk Engelstalige afkorting en staat voor young urban professional. Het begrip ontstond als neologisme in de jaren tachtig en betreft een hoog-opgeleide jongere met een goed betaalde baan in het bedrijfsleven’, nvdr.) En is sindsdien nog verhevigd. Après nous le déluge, heet deze strategie. Na ons de zondvloed.

Kijk even naar de hoeveelheid schulden in de wereld. Ergo: hier komt de vloed en het zal heel waarschijnlijk als een tsunami worden. Nogmaals: het Coronavirus is niet de oorzaak, het is de trekker die afgaat van de revolver. En dan, na een zekere tijd, wanneer we terugkijken op de crisis van de eeuw, zullen heel wat VIP’s toch de schuld van de implosie steken op dat virus. Want dit is allemaal niet waar hoor, het is een leugen…

J. (ingezonden stuk, in het Engels oorspronkelijk en door ondergetekende vertaald, dank aan de auteur, ‘J’)

22 reacties

 1. Wat een super negatief artikel.. Worst case scenario is makkelijk angst zaaien. In de crisis van 2008 was Biflatie.nl een bron van feiten met geweldige realistische opinie stukken .
  En nu… Tja waar moet je beginnen..

  1. Complimenteren zou u ons moeten doen! Omdat we deze crisis al héél lang aangekondigd hebben. Iedere lezer gewaarschuwd voor! En nu het van dàt is, krijgen we kritiek? Omdat we realistische stukken hebben geschreven en nog, omdat we mensen die het kunnen weten aan het woord hebben gelaten en nog. Kijk, in de Middeleeuwen werden de boodschappers van slecht nieuws nogal eens onthoofd. Zo ver gaat ù toch niet gaan hopelijk…?

   1. Wat een onzin… Kennelijk heb je geen idee hoe Biflatie er vroeger uit zag… De schrijvers en hun artikelen , de reakties en het niveau . Deze crisis heeft iedereen die n beetje nadenkt aan zien komen. Je voegt nu echt niets toe met je bangmakerij van n worst case scenario..
    Beschrijf gewoon de feiten in plaats van in je glazen bol te kijken met n zwart kijker op je neus

     1. Ik zeg alleen maar wat ik zie dus ben ook maar een boodschapper. Het is buitengewoon interessant hoe geprikkeld je hier op reageert. Minachtend noem je me ” meneertje ” ? Je hebt een grote behoefte aan ja-knikkers en daarom zijn alle kritische personen die hier ooit de boel echt draaiende hielden nagenoeg allemaal verdwenen met hun reakties. Worst case scenario’s had ik het over en dat is moeilijk voor jou om daarop te reageren ? Het voegt helemaal niets toe maar dat is wat jij heel goed kan , angst zaaien met dat soort scenario’s . Kwantiteit gaat voor kwaliteit , drie artikelen per dag en je vind jezelf helemaal geweldig. Biflatie onder Koen was levend en vernieuwend met soms tot in de 100 reakties op een artikel .
      Houtskool , Rene Tissen , Teun en Dick schreven stukken waar jij van kan dromen. Slaap lekker..
      (Als het niet in je straatje past , geef je me toch gewoon een ban ? ) Zo gaat dat toch hier ? Groeten Money as Debt

     2. Je schrijft wat ik al weken denk. Ik kom hier ook minder vaak. Het gaat steeds meer op Xandernieuws lijken. Zoveel mogelijk bezoekers trekken om de inkomsten veilig te stellen en hoe doe je dat anders dan met slecht nieuws…

     3. Hey Moers ! Das ff geleden… Je hebt helemaal gelijk… Xandernieuws , de joodse site die van elke moslim een terrorist maakt..
      Ach , diegene die zijn blijven hangen hier zijn dol op die ‘worst case scenario’s’. hoe negatiever hoe beter..
      En als de reacties weer echt hout gaan snijden gooien ze die Werner er weer in.. Poppenkast is het..

    1. Natuurlijk mag je een mening hebben, maar ik kom hier ook al echt heel veel jaren en natuurlijk is het anders hier (vooral andere schrijvers), maar ik ben echt wel heel blij met Gerrit zijn columns, lekker nuchter en duidelijk, ja ze zijn anders dan die van Teun of Dick (die is ook overleden, staat te lezen hier ergens). Dat Koen ook niet meer schrijft is jammer inderdaad, ik weet nog van de honderden reacties en zeer inhoudelijke discussies. maar Biflatie is wel gebleven. Al die tijd. Toen in die tijd ook al schreven ze hier over dat dit huidige schuldensysteem eindig is en nu gaan ze weer biljoenen printen en proberen ze het vooruit te schuiven, maar of het lukt?? Misschien NU maar die reset uitvoeren, uitgelezen moment, waarom wachten?? (Ja natuurlijk de status quo en bankiersvrienden, die varen alleen wel, bij de manier hoe het is. Ik snap wat je zegt hoor, maar ben je niet een beetje blij ook dat er andere keuze nog is dan NOS en RTL????? Vaak lees ik hier, ook met het corona toch wel dingen die ik nog niet tegen ben gekomen. En ook met corona hadden ze op Biflatie heel snel door dat dit veel groter ging worden dan iedereen toen dacht (zal wel in china blijven, griepje, zon vaart zal het niet lopen) en kijk hoe we er nu voor staan.

 2. Van ineenstorting is geen spraken. Een tijdelijke bevriezing, daar lijkt het op. Helaas worden verkeerde keuzes gemaakt, als het om de oplossingen gaat.
  Als voorbeeld, de luchtvaartmatschappijen, die zijn als grootste verantwoordelijk voor de snelle verspreiding van het virus. Nu niemand meer kan of mag vliegen, horen die luchtvaartmaatschappijen failliet te gaan. Er zullen maar heel weinig luchtvaartmaatschappijen overleven op eigen kracht.
  Maar, nee, wat doen de overheden, die steunen met miljarden de luchtvaart. Onzin, als deze sektor failliet gaat verdwijnen de vliegtuigen niet van onze aarde, alleen een aantal directieleden en bestuur verliest hun veel te hoge salaris.
  De boedel wordt opgekocht door nieuwe investeerders en hopelijk kunnen die wel besturen als goed ondernemers, dat is kapitalisme. Er komt weer werk voor piloten en stewardessen, niks aan de hand.
  Het probleem is dat het huidige bestuur en directieleden, allemaal connecties hebben met de politiek of ex-politici zijn………en die helpen elkaar ten kosten van de burgers.
  Maar een woord voor…….WALCHELIJK……….weg met die elitekliek…….

  1. Was ’t met de banken in 2008 niet eender?
   Bail-outs ten laste van de belastingbetalers om het ‘systeem’ (o.a. werkgelegenheid, wordt dan geroepen) te redden. ‘Helaas’ zal dat deze keer waarschijnlijk niet lukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: