Nooit gedacht dat nog eens in my lifetime te moeten schrijven. Je gelooft dit toch niet, en toch is het waar: meer dan 40 miljoen Amerikanen zitten zonder job. We schrijven 29 mei 2020. Benieuwd wie ze daarvan de schuld gaan geven in november 2020! De impact in zoveel mannen en vrouwen hun privéleven zal huge zijn. Zoveel minder consumenten, met zoveel persoonlijk schulden. En dat terwijl de nationale economie voor bijna 70 procent drijft op binnenlandse consumptie. Drijft? Het zal eerder zinken worden. Tien weken rapportering van werkloosheidcijfers en elke week kwamen er miljoenen bij. 160 Miljoen werkenden theoretisch waarvan 40 miljoen dus niét meer, reken maar uit. Wie twijfelt er nu nog aan een economische krimp aldaar. Een recessie? Zeg maar gerust een depressie. Gerald Celente, de eminente trendvoorspeller, had dan toch weer gelijk toen hij niet de Grote Depressie voorzag. Maar de Grootste Depressie. Ready or not: deflation, here we come…
Geen beterschap in zicht
Wolfstreet.com zegt het zoals het ’t ziet: ‘Has the collapse of the US labor market finally bottomed out? It would have to stop getting worse first. After it stops getting worse, it might begin to recover. And there are signs that the labor market might be approaching that bottom, but the overall numbers are still getting a lot worse.’ De grafiek van de afgelopen weken is het bewijs (zie hieronder; de laatste, recentste, tiende week nog niet inbegrepen). En het is niet alleen de impact op 40 miljoen Amerikanen. Niet alleen de repercussies voor de hele Amerikaanse economie. Maar ook de rest van de wereld zal zwaar getroffen worden. Want zoveel minder bestedingen, betekent zoveel minder bestellingen, zoveel minder invoer. Zoveel minder kopers van buitenlandse producten. Ondergetekende is beslist geen zwartkijker, maar als je over de consequenties van dit cijfer nadenkt, dat nog steeds oploopt trouwens…?
“Dit is een depressie”
Michael Pento is het alvast met ons eens. Hij is de ‘President and Founder of Pento Portfolio Strategies, produces the weekly podcast called, The Mid-week Reality Check, is Host of The Pentonomics Program and Author of the book The Coming Bond Market Collapse.’ Wat zegt Mr. Pento zoal, op 28 mei 2020? “Make No Mistake, This Is A Depression”. Hij elaboreert natuurlijk over het onderwerp, dit statement, deze realiteit mogen we wel stellen. Luister en kijk maar:
Ik vraag mij af of belasting op inkomsten uit arbeid, voor nu of in de toekomst nog wel helemaal terecht is. Van een bruto salaris is voor de werknemer dan meer te besteden danwel, een werknemer wordt goedkoper voor een werkgever. Belastingen zouden meer geheven moeten worden op de winsten van bedrijven.
Het zou de druk op kosten uit arbeid kunnen verminderen.
Maar goed, wie is nu nog de baas ? De bedrijven of de politiek ?
(Het begon na jaren geleden gereageerd te hebben weer eens te kriebelen om een berichtje te plaatsen)
Het heffen en innen van belastingen op inkomsten en winsten gebeurt naar draagkracht. Er geldt een profijtbeginsel voor iedereen die belastingplichtig is. Je betaalt belasting aan de overheid en krijgt er wat voor terug. Zonder enige vorm van belastingheffing zouden we geen verzorgingsstaat in de huidige vorm kunnen genieten. De besteding en verdeling van de inkomsten door de Staat is aan onze politiek. Daarover blijven we eeuwig in discussie.
Dank voor je reactie. Ik heb de afgelopen tijd wel wat van je artikelen gelezen hoor.
Eh. Kan er geen belasting geind worden bij de centrale bank? Geen gezeik Iedereen rijk.
Gewoon afschaffen, volstaat denk ik, doen toch meer kwaad dan goed
U zegt doodleuk afschaffen, u versimpeld ook steeds meer in uw antwoorden, u word er ook een beetje moe van.
Betekend ook, dat veel gepensioneerden geen AOW meer gaan ontvangen, maar u heeft nog wel een spaarpotje.
Zolang als je jezelf nog maar rijk kunt rekenen, dan gaat het met jou en je gezin nog wel goed, egoïst.
Mark, vooreerst veel dank voor uw talloze reaties en ommentaren op Biflatie. U lijkt een oplettend en geëngageerd persoon en zo zien wij ze graag komen bij de redactie. U spreekt echter van ‘versimpeling’ in mijn reacties. In mijn artikels denk ik elaboreer ik zeer, en deze sectie ‘commentaren’ noopt vanwege plaatsgebrek toch tot kortere uitlatingen, nietwaar? Ook: ik vind ù net zo af en toe als in slagzinnen schrijven. U lijkt ook vaak heel boos dus ik zou u niet graag tegen hebben! Dit terzijde. Maar u valt me aan met ‘egoïst’, dat begrijp ik niet. Wat heeft het eventueel afschaffen van een centrale bank te maken met pensioenuitkeringen? Die ‘veel gepensioneerden’ dan niet meer zouden ontvangen? De Staat keert pensioenen uit, en daarvoor wordt belegd op de beurs. Daar komt geen centrale bank bij kijken hoor. Deze manipuleren slechts geld (meestal meer slecht dan goed), de waarde ervan (immer dalend in koopkracht), en de hoeveelheid (meestal teveel), o.m. door met de rentevoeten te spelen. Zij veroorzaken beursbubbels, vastgoedbubbels et al., altijd gevolgd door crashes, net omdat ze een maatschappij willen drijvend houden op krediet, op schulden. Ziet u, dus u hoeft helemaal geen gepensioneerden te verdedigen, want die worden helemaal niet aangevallen. Kijk, nu ben ik toch een lange reactie aan het schrijven. Wat mijn ‘spaarpotje’ betreft: het is alles wat ik bezit (geen eigen woning bijvoorbeeld). En ik riskeer dat dan nog voor 100 % in cryptomunten. Dat gunt u een…ja, bijna gepensioneerde toch? Dank bij voorbaat.
Hey die R! Leuk weer eens wat van je te horen!
Thanx. Misschien dat ik in de toekomst nog een bescheiden bijdrage kan doen in de vorm van een reactie. 😉
Graag R, altijd welkom!
Leuk he, die gelijkgezinden, waar je zulke goede waardeloze herinneringen aan hebt.
Ik ben benieuwd!
Volgens mij is dat die lijpe Belg in zijn Porsche, die overal uit gescheten is.
De huidige toestand doet onwerkelijk aan en herinnert in meer dan één opzicht aan een
‘nine-eleven’ in het kwadraat. Elkaar versterkende, negatieve krachten lijken zich te bundelen. Zelfs de techaandelen zullen het niet meer droog kunnen houden.
Laten we elkaar niets wijs maken: een meltdown van de nummer één (want dáár gebeurt het, nergens anders) zal ook de rest van de geïndustrialiseerde wereld mee over de rand sleuren. Wie hoopt (of vreest) dat Europa na de lockdown als vanzelf weer terugvalt in het oude spoor, zal het nakijken hebben.
Voor een geordende ‘change’ is het te laat; de beschaafde wereld stevent weer af op een climax.
Het kapitalistische consumptiemodel van na WO II waar de “vriendelijke” USA het getroffen Europa 12 miljard dollar gaf als heropbouwpremie was geen liefdadigheid want Europa was verplicht om de som minstens deels terug te betalen en producten “made in USA” te slijten aan zijn burgers. Voordeel was dat de VS een extra afzetmarkt erbij kregen en een enorme economische groei kenden.
Ook hun militaire macht in de wereld werd groter door de oprichting van de NATO.
De wederopbouwperiode van na de grote oorlog boomde van economische activiteit!!
Maar een economie gebaseerd op winstbejag en optimalisatie van de winsten leidt tot vlucht naar Lage Loon Landen en Goedkoop Geleend Geld wat uiteindelijk zal eindigt in een enorme deflatie.Toenemende hongersnood en armoe gepaard met totale verloedering van het milieu. Alleen een groep mega superrijken zal de dans ontspringen en zich er goed bij voelen. Dit is wat Amerika nu doormaakt en hierbij de ganse westerse wereld. Er is een dringende mentaliteitswijziging nodig dat heeft de laatste pandemie ons wel getoond.Ook het economisch model moet meer afgestemd worden op de noden en niet op de winsten.
Een duurzaamheidsmodel dus.
Vraag is of het er ooit zal komen en dan nog wanneer??