Dit keer spraken wij met Hardwarewalletonline.nl. Een officieel verkooppunt van Ledger, Trezor, Archos en Bitbox. Met als doel: cryptocurrencies veilig op slaan. Wij danken HardwareWalletOnline.nl voor deelname aan dit interview.
Biflatie: Sinds wanneer is HardwareWalletOnline.nl actief?
HardwareWalletOnline is gestart in in 2017; en we zijn eigenlijk gestart onder LedgerKopen.nl. Echter wilde we al snel uitbreiden naar andere merken, waardoor we de naam hebben omgezet naar HardwareWalletOnline. Hiermee kunnen wij onze klanten een veel breder aanbod bieden.
Biflatie: Wat heeft ervoor gezorgd dat jullie zijn gestart hiermee?
In persoonlijke kringen waren wij al langer actief binnen de cryptowereld. In het begin nog een beetje argwanend, en met steeds meer enthousiasme en nieuwsgierigheid. Zo hebben we ook een tijdje getest met mining, ver voordat het zo populair was geworden. Toen de markt steeds serieuzer werd, en de bedragen omhoog gingen, gingen we steeds meer onderzoek doen naar veiligheid.
Wanneer je 50 euro ergens hebt staan maakt het niet zoveel uit, maar steeds mensen hadden serieuze bedragen in Bitcoin en andere cryptocurrencies. Er waren uiteraard wallets voor op je computer, en ook online wallets, maar zoals we zagen met Mt. Gox zijn die verre van veilig. Eigenlijk kwamen we toen al snel op de veiligste optie van opslag: namelijk hardware wallets. Hiermee combineer je eigenlijk de veiligheid van een offline papieren wallet, met het gemak van een online wallet.
Biflatie: Wanneer hebben jullie bitcoin/crypto ontdekt?
Dit begon ergens in…. 2012? Tijdens een reis in London was er een groep fanatieke gebruikers die mij hierover vertelde. In het begin was ik nog wat terughoudend, maar door de jaren heen steeds meer geleerd, en het enthousiasme is flink gegroeid.
De laatste 3 jaar zien we Bitcoin en Cryptocurrencies echt bekend worden onder het algemene publiek, een geweldige ontwikkeling. Steeds vaker zien wij betaalmogelijkheden met Bitcoin in winkels, zowel offline als online.
Biflatie: Inmiddels zijn er verschillende wallets welke jullie aanbieden, wat is jullie favoriete wallet en waarom?
Hah! Die vraag krijgen wij natuurlijk vaker, en het is eigenlijk lastig om een absolute favoriet te kiezen. De wallets wij aanbieden zijn eigenlijk allemaal ontzettend goed, en zijn door de jaren heen uitgebreid getest. Zo worden ze allemaal in Europa gemaakt, zijn ze jaren getest (door de fabrikant EN de community), en doen wij zelf ook de nodige testen.
Zelf gebruiken wij eigenlijk een mix van verschillende wallets. Als je graag een hardware wallet koppelt aan je mobiele telefoon, is de Ledger Nano X eigenlijk je enige keuze. Dankzij de veilige Bluetooth verbinding werkt die super fijn op Android en iOS.
Maar sommige mensen vinden de knopjes op de Ledger niet zo fijn, en werken liever met de Trezor. Op de Trezor voer je de meeste commando’s in op je PC, door middel van visuele verificatie op de Trezor. Hierbij hoef je dus minder op knopjes te duwen en loopt het meer via de computer-interface.
De BitBox02 heeft een iets kleinere markt dan Trezor en Ledger, en focust wat meer op de crypto-gebruiker die er wat langer bij zit. Met ‘maar’ 4 coins focust BitBox zich echt puur op veiligheid. Je word seed kan worden opgeschreven, maar ook opgeslagen op de meegeleverde micro-SD. Zo zie je dat er eigenlijk niet 1 favoriet is, maar voor iedereen wat wils.
Biflatie: Welke wallet zouden jullie aanraden voor iemand welke net gestart is met crypto?
Wanneer je net begint, en nog niet zoveel crypto hebt, is de Ledger Nano S of de Trezor Model One waarschijnlijk jou beste optie. Je hebt dan een zeer betrouwbare wallet voor een klein bedrag. Met een fijne interface en ondersteuning voor honderden coins. Wanneer je de wallet wat vaker gebruikt adviseren wij meestal een upgrade van die versies, dus de Nano X of de Model T.
Biflatie: Regelmatig worden er nieuwe innovatieve wallets aangekondigd, zijn jullie van plan om het aanbod wallets te vergroten?
Bij wallets gaat het eigenlijk maar om 1 ding: veiligheid. Alle andere dingen zijn leuk en aardig, maar aan het einde van de dag wil je dat jouw cryptocurrencies veilig staan. Wij zijn daarom altijd wat terughoudend wanneer er nieuwe wallets op de markt komen die allerlei dingen beloven.
Zo hadden we een jaar of twee geleden de ‘ Bitfi’ , die zogenaamd een onkraakbare wallet zou zijn. Achteraf bleek dat dit toch niet het geval was, en dat er de nodige problemen mee waren! En zo zijn er nog wel meer voorbeelden te noemen. Ik kan hier de bureau la opentrekken, en je ziet nog tien wallets die wij wel hebben getest maar besloten hebben niet te verkopen.
Voordat wij een wallet toevoegen aan onze shop moet het dus een track-record, voldoen aan onze veiligheidseisen en van een betrouwbare partij komen. Hierdoor moeten wij soms mensen teleurstellend die op zoek zijn naar bepaalde wallets, maar op deze manier bieden wij wel alleen de veiligste producten.
Biflatie: Hoe zien jullie de adoptie van crypto de komende jaren in Nederland en Europa?
De afgelopen jaren hebben wij natuurlijk een prachtige groei gezien van crypto over de hele wereld. Waar begin 2017 bijna niemand het kende, was dat 12 maanden later een heel ander verhaal!
Steeds vaker spreken wij mensen buiten de tech/crypto wereld die ook druk bezig zijn met cryptocurrencies. Ze vinden de techniek interessant, hebben interesse in de toepassingen of zien het als een investering of alternatief voor goud.
Het is duidelijk dat de laatste jaren crypto serieus is geworden, en wij verwachten dat dit alleen nog maar sneller zal gaan de komende jaren. Zo zien we grote (investering) partijen de markt betredenen spreken publieke banken en overheden zich vaker positief uit.
Ook op technisch gebied, zoals de komst van Ethereum 2.0, zal innovatie ervoor zorgen dat steeds meer mensen kennis maken met crypto. Snellere transfers, lagere kosten en meer mogelijkheden; wij kijken er al naar uit!
Biflatie: Wij danken HardwareWalletOnline.nl nogmaals voor deelname aan het interview.