Tijdens de zomerperiode brak de goudprijs voor de eerste keer in de geschiedenis door de kaap van 2000 dollar per troy ounce. Naar die doorbraak was lang uitgekeken, maar inmiddels is het een feit. In de weken nadien werd op beperkte schaal winstgenomen op de long posities in goud, waardoor de goudprijs tijdens de herfstmaanden bleef consolideren. Toch blijft de ondertoon op de goudmarkt uitstekend. Het lijkt slechts een kwestie van tijd te zijn alvorens het gele metaal nieuwe piekniveaus zal opzoeken. De meeste analisten zijn positief voor het goud en dat is ook Jan van Eck. Jan wie?, horen we je vragen.

Jan van Eck is positief

Eén van de bekendste Amerikaanse specialisten wat de goudmarkt betreft, is Jan van Eck. Hij is misschien niet zo vaak in de pers aanwezig, maar we mogen zonder overdrijven stellen dat hij de goudmarkt kent als zijn broekzak. Jan van Eck is namelijk bij wijze van spreken met een gouden lepel grootgebracht. Bij de familie van Eck aan de eettafel was de ontwikkeling van de goudprijs een onderwerp dat dagelijks ter sprake kwam. Zijn vader John van Eck was één van de pioniers wat betreft beleggen in goud in de Verenigde Staten. Hij richtte in 1956 het eerste Amerikaans beleggingsfonds op dat in goud belegde en was daarmee een pionier in zijn tijd. Vader van Eck bleek de markt goud in zijn vingers te hebben, want in 1968 belegde hij het grootste deel van zijn portefeuille in goudmijnaandelen. Dat bleek een goede zet te zijn, want in 1970 werd het systeem van Bretton Woods (de koppeling van de goudprijs aan de dollar) afgeschaft. Met als gevolg dat hij grote winsten kon incasseren op zijn posities in goudmijnaandelen.

John van Eck voorspelde in die periode de grote hausse op de goudmarkt van de jaren 70 en kreeg het gelijk aan zijn kant. Die periode ging gepaard met de komst van meer inflatie. De zoon van de pionier van de goudmarkt ziet de goudprijs nu stijgen richting 3400 dollar. Jan van Eck heeft met andere woorden de fakkel van zijn vader overgenomen, hij ontpopt zich nu tot de woordvoerder van de goudkevers op Wall Street. Alle dominostenen liggen volgens van Eck junior goed om dat koersdoel van 3400 dollar te bereiken: negatieve rentevoeten in veel landen, een deflatoire omgeving en centrale banken die op grote schaal geld in het financieel systeem pompen. Tegen die achtergrond kan Jan van Eck alleen maar bullish zijn voor het goud. Dat blijkt ook uit de vraag naar gouden munten die in 2020 een heuse ‘boom’ heeft gekend. Plots werden gouden (maar ook zilveren munten) razendpopulair. Wat zijn de valkuilen bij het investeren in gouden en zilveren munten? Ontvang gratis de handleiding direct via de mail. Meld je aan op https://www.tienstappen.nl/valkuilen-goud-zilver

Vraag naar gouden munten kan goudprijs blijvend ondersteunen

De trendommekeer op de markten voor edelmetalen in de loop van 2020 was op zijn zachtst gezegd indrukwekkend te noemen. Notoire shorters op het goud maakten plots een bocht van 90° en gingen long op het goud. Maar er valt nog een lange weg af te leggen, want tot begin dit jaar liet de populariteit van het goud bij de beleggers te wensen over. Want de meeste beleggingsfondsen zijn nog steeds zwaar ondergewaardeerd in goud.  De totale markt voor beleggingsfondsen wordt op ongeveer 40.000 miljard dollar geschat en van dat bedrag zou maar 0,60% tot maximaal 1% in goud zijn belegd. Dat is minder dan in de periode 2011-2012, de vorige periode toen de goudprijs hoge toppen scheerde.

Volgens een berekening gemaakt door de analisten van de Zwitserse bank UBS moet er ruim 80 miljoen troy ounce goud bijgekocht worden alvorens de goudposities bij de beleggingsfondsen opnieuw het niveau van 2011-2012 bereiken. Een deel van die hoeveelheid is inmiddels al opgekocht, maar er valt nog een lange weg af te leggen. Steeds meer fondsbeheerders steken hun enthousiasme voor het goud niet langer onder stoelen of banken, ook al consolideerde de goudprijs de afgelopen maanden. Guillermo Felices, head of research and strategy bij BNP Paribas Asset Management’s Multi-Asset, Quantitative and Solutions team is van mening dat het potentieel van edelmetalen in het algemeen en dat van goud in het bijzonder veel groter is dan dat van Amerikaanse staatsobligaties.

Rekening gehouden met de inflatie brengen die staatsobligaties momenteel zelfs een negatief rendement op. Nicholas Colas, medeoprichter van DataTrek Research, verwacht dat de fondsbeheerders zich in de komende maanden massaal op het goud zullen storten zodra de prijs opnieuw in beweging komt. Maar hij ziet nog een andere factor die de goudprijs in ras tempo naar hogere prijsniveaus zal sturen. Steeds meer mensen kopen gouden munten, maar de vraag naar die munten ligt nog steeds onder de pieken uit het verleden. Een toegenomen populariteit voor gouden munten kan de goudprijs alleen maar doen stijgen.

Zal stagflatie de markt voor edelmetalen een handje komen toesteken?

Fundamenteel wordt de goudprijs ondersteund door de onwaarschijnlijk grote hoeveelheden geld die in het financieel systeem is gepompt. We hoeven het u ongetwijfeld (niet meer) te vertellen: de overheden, inclusief de centrale banken, hebben handenvol geld uitgegeven om de economische schade opgelopen door het Coronavirus tot een minimum te beperken. De uitdrukking ‘handenvol geld’ is misschien een eufemisme, want in de praktijk werden aan beide kanten van de Atlantische Oceaan miljarden euro’s en dollars in de strijd geworpen. Hetgeen de ernst van de situatie aangeeft.

Zowel politici als centrale bankiers begrijpen maar al te goed de ernst van de situatie en willen dus niets aan het toeval overlaten. Met een regen van stimulerende maatregelen proberen ze de economische pijn van de pandemie te verzachten. De maatregelen hebben een dergelijke omvang dat er onvermijdelijk gevolgen zijn voor het financieel systeem. Wat is de impact van de globale stimuli op de markt voor edelmetalen? De explosie van de wereldwijde schulden kan in combinatie met de lage tot zelfs negatieve rentevoeten aanleiding geven tot een algemene stijging van de prijzen van goederen en diensten, gekoppeld aan negatieve groei. We spreken dan over stagflatie, de combinatie van inflatie met een trage of zelfs negatieve economische groei.

Het spreekt voor zich dat een periode van stagflatie de beleggers niet bepaald doet watertanden. De kans is namelijk bijzonder klein dat er in dergelijke situatie met aandelen of obligaties grote winsten gerealiseerd kunnen worden. Maar inflatie kan wel een geschikte voedingsbodem vormen voor een krachtige hausse bij goud en zilver. Goud en zilver hebben in het verleden bewezen inflatiebestendig te zijn en zullen dat ongetwijfeld ook in de toekomst blijven. Edelmetalen horen, net als bepaalde aandelen (denk ook aan goud- en zilvermijnen), momenteel in elke beleggingsportefeuille thuis. De volgende stijgingsfase bij het goud zou wel eens door de come back van de inflatie kunnen worden. Inflatie die sneller dan verwacht weer op de deur kan komen kloppen. Wanneer we kijken naar de jaargrafiek van goud sinds 1970 dan lijkt goud net weer gestart te zijn met een nieuwe cyclus. De trend is nog steeds opwaarts gericht. Volg de trend en ga niet tegen de trend in.

Laat onder dit artikel uw reactie achter.

Harm van Wijk

www.beleggen.com

 

5 reacties

  1. Iedereen is op de vlucht tegenwoordig. De Bitcoin is sinds zijn introductie in 2011 bijna x 77.000 gegaan. Het goud is de laatste 10 jaar 40% hoger gegaan. Overheidsobligaties zijn zo duur geworden dat als je € 106 uitleent aan Duitsland je na 30 jaar € 100 terug krijgt. En hoe zit het dan met de gecumuleerde inflatie de afgelopen 10 jaar. Wel als ik de officiële cijfers zou mogen geloven gaat het om 14,31%. Hier een handige tool om dit te berekenen: https://www.inflationtool.com/euro/2010-to-present-value Nu kan je natuurlijk die inflatiecijfers in twijfel trekken maar ik beschik over geen andere. Er wordt al zolang gewacht op die zogenaamde hyperinflatie. Gaat die er wel ooit komen? Japan wacht al decennia erop en zonder veel gevolg.

  2. Olie zal de komende jaren waarschijnlijk een goede investering zijn. Maar dan moet eerst het “heilige geloof” in “groene energie” meer in het bijzonder: zonnepanelen en windmolens doorgeprikt gaan worden. Gaat nog wel een poosje duren voordat men wakker wordt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: