De laatste tijd wordt er heel wat gespeculeerd over aandelen in goud. Een belangrijke katalysator hiervoor zijn de Amerikaanse presidentsverkiezingen, die voor heel wat onzekerheid zorgen in de wereld en dus ook op de beurzen. Een overwinning van Trump zou de economische chaos niet oplossen en Biden wil dan weer Big Tech, die een stevige groei doormaakte de voorbije maanden, meer regulariseren.

In onzekere tijden op de aandelenmarkt vallen veel investeerders vaak terug op goud. Maar wat veel investeerders vaak niet bij stilstaan, is dat je ook kan investeren in goud zonder rechtstreeks in fysiek goud te gaan zitten. Zo kan je ook investeren in zogenaamde ‘gold miner stocks’.

AanbiederVoordelen Rating Kosten per maandMeer informatie
 /></a><br />
<p class=DEGIRO

Zelf beleggen tegen lage tarieven

Rating

9.5

Kosten per maand

Gratis

BekijkDEGIRO
 /></a><br />
<p class=
Binck

Gratis € 200,- transactietegoed

Rating

8,9

Kosten per maand

€40 per jaar

BekijkBinck
 /></a><br />
<p class=
Bux Zero

Beleggen via een app

Rating

8,5

Kosten per maand

Gratis

BekijkBux zero
Beleggen is risicovol

 

DEGIRO geeft gebruikers toegang tot een groot deel van de internationale markten, met als focus de Europese beurs. Sinds 2013 is DEGIRO één van de snelst groeiende online aanbieders van aandelen en is beschikbaar in 18 Europese landen. De belangrijkste USP van DEGIRO, zijn de institutionele vergoedingen die ze particuliere beleggers bieden en de grote lijst met ETF’s, welke maandelijks één keer per maand gratis verhandeld kunnen worden (bijbehorende voorwaarden van toepassing)

Handelen op het platform van DEGIRO is erg gemakkelijk gemaakt. Wanneer je een fonds/bedrijf hebt gevonden waarin jij een investering wilt doen, klik je vervolgens op ‘Kopen’ en selecteer je het aantal dat je wilt gaan aankopen. Wanneer je de transactie bevestigd zal deze direct worden toegevoegd aan je portfolio.

Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

in goud beleggen

Wat zijn gold miner stocks?

Gold miner stocks, in het Nederlands ‘goudmijnaandelen’ genoemd, zijn aandelen van bedrijven die als hoofdactiviteit goud mijnen. Als je investeert in dit soort aandelen, investeer je dus rechtstreeks in een fysiek bedrijf en niet in goud zelf.

Gold miner stock hebben een iets hoger risico, maar een potentieel hoger rendement dan fysiek goud (“high risk, high reward”). Dit komt omdat ze meer groeimarge hebben dan fysiek goud, maar ook zeer onderhevig zijn aan de goudprijs. Hieronder lichten we dit verder toe.

Goud aandeel verwachtingen 2020 voor de lange termijn

Ervaren investeerders zullen altijd wel een investering in goudaandelen in hun portefeuille hebben zitten. Het is namelijk zo dat de waarde van goud stijgt wanneer de waarde van ‘papieren’ investeringen, zoals aandelen of obligaties, daalt. Op deze manier kan je dus slechte periodes op de beurs opvangen en blijft je portfolio zo beter in evenwicht.

Echter is goud effectief een ‘fysiek bezit’. De waarde ervan is dus puur gebaseerd op vraag en aanbod, en heeft eigenlijk geen intrinsiek groeipotentieel. Een goudmijnbedrijf daarentegen is een bedrijf zoals een ander, en kan dus wel in waarde groeien door uit te breiden, te investeren in processen, nieuwe vestigingen, enzovoort.

Dit maakt het dus interessant om in goudmijners te investeren, en dat is ook de reden waarom sommige investeerders dit verkiezen boven investeringen in fysiek goud. 

Wat is het risico van beleggen in goudmijner aandelen?

Goudmijners zijn natuurlijk afhankelijk van de goudprijs. Hoewel ze als bedrijf wel in waarde kunnen stijgen, de waarde van het product dat ze verkopen, kan sterk fluctueren. De goudprijs is afhankelijk van heel veel verschillende factoren, waardoor de toekomst van goudmijnen op lange termijn moeilijk te voorspellen is.beleggen in goud verstandig

Elke goudmijn heeft namelijk bepaalde inkomsten vanuit de verkoop van hun product. Als de goudprijs hoog staat, liggen de inkomsten ver boven de productiekosten en dan maken goudmijnen dus veel winst. Wanneer de goudprijs te laag staat, kunnen goudmijnen dus maar weinig winst maken of draaien ze misschien zelfs verlies.

Dit rechtstreekse verband tussen de goudprijs en goudmijnaandelen kan dus een groot voordeel zijn, maar evengoed een nadeel voor investeerders.

Waar kan ik goud miner aandelen kopen?

Wil je, na het lezen van dit artikel, gold miners aandelen kopen, dan heb je verschillende opties. Zo kan je kiezen voor individuele aandelen van gold miner bedrijven, maar een interessante keuze is een gold miners ETF. Door te beleggen in een ETF, beleg je via één aandeel in meerdere bedrijven, waardoor je risico meer gespreid is.

Een populaire keuze daarvoor is een ETF van VanEck. VanEck staat namelijk bekend om hun investeringen in goud, en ze hebben hiervan ook enkele ETF’s uitstaan. De bekendste zijn de ‘VanEck Vectors Junior Gold Miners ETF’ en de ‘VanEck Vectors Gold Miners ETF’. Deze ETF’s zijn overigens allemaal te koop via eToro, Binck en DeGiro

Aandelen overzicht footer

Biflatie.nl heeft ook over andere aandelen geschreven:
Airbnb aandelenTwitter aandelenSnapchat aandelenAmazon aandelenNIO aandelen
Palantir aandelenMicrosoft aandelenNetflix aandelenJD.com aandelenAlibaba aandelen
Zoom aandelenTesla aandelenGoudmijn aandelenAir France KLM aandelenBeyond Meat aandelen
Spotify aandelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: