Soms is één woord genoeg om heel véél te zeggen, nietwaar. Het woord in kwestie komt dan, als we het over huiseigenaren, woningbezitters hebben, met een…eeuh, onfris geurtje? Mevrouw Martens gaat hiermee tegelijk in de running met Joost van Buuren om de langste zin ter wereld te fabriceren. Wie wint? Want wie verliest macro economisch dan gezien, wat de torenhoge huizenprijzen in Nederland betreft, dat weten we: de jongste generatie. Dat is dan net degene die ons er allemaal terug bovenop moet krijgen? Moeilijk hoor, lijkt mij, zo wonend bij ma en pa…! 

Hoogste stijging in 20 jaar

´Dat Nederlandse twintigers langer in het ouderlijk huis blijven wonen, blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal jongeren tussen de 20 en 30 dat bij de ouders of verzorgers woont, nam de afgelopen 10 jaar met 30 procent toe. In totaal gaat het om een toename van 194.000 jongeren.´ Makelaarsland.nl wijt de reden van die hoge prijzen voor het grootste deel aan de krapte van het aanbod in Nederland. ´De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning steeg in het eerste kwartaal van 2021 naar 385.000 euro. Dit is een stijging ten opzichte van het eerste kwartaal 2020 van bijna 15%. De laatste 20 jaar is dit niet meer voorgekomen. Halverwege het eerste kwartaal 2021 stonden circa 17.500 woningen te koop, 42% minder vergeleken met een jaar geleden.´ Voor nieuwbouw is het gemiddelde cijfers nog verontrustender – wie kan dit betalen…? ´De prijs van een nieuwbouwwoning is gestegen tot gemiddeld 433.000 euro in het eerste kwartaal 2021, ten opzichte van 400.000 euro in het eerste kwartaal van 2020. ´ Aan de andere kant – wat is het alternatief en een mogelijke oplossing; Nederland helemáál volbouwen? Tja, ja zeker? Toch zolang we het aantal inwoners laten blijven doorgroeien. Teveel mensen op een te kleine oppervlakte; daar komt nooit wat goeds uit voort! Want u heeft toch ook het boek Neurocity van John  Carver gelezen hoop ik…?

3 reacties

  1. Woningen zijn mi niet (te) duur. De prijs van een woning is mi wat je ervoor betaald plus de betaalde rentes op je hypotheek gedurende de looptijd vj lening. Deze som is de totale kostprijs ve huis. Nu, 25J geleden was de rente tussen de 9 en 12%….wat betekende dat je ongeveer 2,5 keer de aankoopprijs vh huis terug betaalde. Nu is het nog 1,5% wat betekend at je ongeveer 1,40 maal de aankoopprijs terug betaald. Als je eea gaat vgl zal iedereen zien dat huizen niet extreem duur geworden zijn als je de inflatie in die 25J mee telt.
    Het probleem is mi de officiele inflatie waarover je weinig leest. Hiermee wordt danog geknoeid en dit heeft direct invloed op je jaarlijkse prijscompensatie. Komt erop neer dat salarissen niet zijn meegegroeid met de levensduurte waardoor er dus minder koopkracht beschikbaar is om een huis te kopen….Gevolg is dat jongeren/starters idd moeilijkheden onrvinden.
    Mss moet Biflatie eens wat meer aandacht besteden/stukken schrijven over inflatie & inflatieberekening en de invloed op onze economie.

    1. Hallo @Fluo! Een gemiddelde prijsstijging in die periode van bijna 500% (2 ton in gulden naar 4 ton in euro) is natuurlijk wel extreem en kan onmogelijk alleen aan de reguliere inflatie worden toegeschreven.

      De cultuur van het grote eigen woningbezit in NL en de enorme woningnood gaan hier hand in hand. De naoorlogse overheden toonden zich zeer bedreven in het privatiseren (afstoten) van kernverantwoordelijkheden, zoals huisvesting en zorg, ten faveure van de ‘markt’. Waartoe kosten noch moeite werden gespaard (premiebouw, aftrek rente- e.a. kosten, én een bewust schraal gehouden sociale huursector).

      Om een lang verhaal kort te maken: de woningmarkt is nu finaal vastgelopen door overwaarderingbubbels (= prijsinflatie), lage rentekosten en royale hypotheekverstrekkers, die zelfs weer voor een deel ‘aflossingsvrij’ aanbieden.
      Huuralternatieven zijn er nauwelijks, noch ‘sociaal’, noch ‘liberaal’.

      Of het nu gaat om een bescheiden tussenwoning in Soest of een vervallen boerenhuisje in Lutjeradeel, de gekste prijzen worden geboden. De meest zekere aanwijzing dat de markt/economie op kiepen staat.
      Daarom moet het ‘bericht aan alle huizenbezitters’ luiden: laat je niet uit je tent lokken door de gekte, blijf zitten waar je zit. Een hoop stenen zal uiteindelijk meer waarde hebben dan een hoop geld (of schulden).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.