De afgelopen jaren probeerde de ECB met allerlei ingrepen de inflatie te beïnvloeden. Voor ons land had het als gevolg dat de inflatie kunstmatig hoog werd gehouden. Net onder de twee procent wordt daarbij als ideaal gezien voor economische groei. De afgelopen maanden is er echter sprake geweest van een omwenteling. Volgens voorlopige cijfers van het CBS toonden aan dat de inflatie is opgelopen tot wel 7,6 procent. De Nederlandsche Bank verwacht daarnaast dat forse prijsstijgingen nog mogelijk tot zomer volgend jaar zullen voorkomen.

Koopkrachtdaling door stijgende inflatie

Na Prinsjesdag 2021 werden zoals gewoonlijk weer koopkrachtberekeningen voor allerlei huishoudens gemaakt. Hieruit volgde dat gemiddeld genomen de koopkracht ongeveer gelijk zou blijven. Deze cijfers hielden echter nog geen rekening met de sterk gestegen inflatie de laatste maanden van 2021. Onder andere energie (zowel gas als stroom) zorgden voor hogere uitgaven. En daar is het niet bij gebleven. Nu begin februari 2022 ben je voor een liter benzine minimaal twee euro kwijt. Bovendien is de energierekening met mensen met variabel contract in veel gevallen minimaal verdubbeld. Tot slot zijn ook nog eens veel bedrijven hogere transportkosten en hogere prijzen vanwege grondstoffenschaarste gaan doorberekenen.

Het Nibud verwachtte in januari nog dat we er gemiddeld maandelijks zo’n 40 euro op achteruit zullen gaan dit jaar. Uit koopkracht berekeningen bleek dat alle voorbeeldhuishoudens zouden gaan inleveren. De dalingen varieerde van min negen euro tot wel min 116 euro. En in deze koopkracht berekeningen is nog niet eens rekening gehouden met het allerlaatste inflatiecijfer, dat fors hoger was dan verwacht.

Zo lever je niet te veel in op koopkracht

Vanwege koopkracht dalingen kunnen meer mensen moeite gaan krijgen om rond te komen. Het wordt dus extra belangrijk om te kijken of je nog ergens op kunt besparen. Eerder konden veel mensen waarschijnlijk wel wat besparen door eens goed naar hun energiekosten te kijken. Vanwege de hoge tarieven momenteel, is daar niet veel winst te behalen.

Daarnaast gaan naar verwachting de rentes van consumptieve kredieten en hypotheken stijgen. Nadat de rentes jarenlang historisch laag zijn geweest, hebben haast alle hypotheekverstrekkers de rentes al verhoogd. Dit gaat mogelijk ook gebeuren voor consumptieve kredieten. Leningen vergelijken kan dus meer gaan lonen dit jaar. Kijk bovendien of het interessant kan zijn nu nog een eerder afgesloten hypotheek of lening over te sluiten.

Nog een ding waarop best wat mensen wel eens zouden kunnen besparen, zijn abonnementen. Check daarom regelmatig je automatische afschrijvingen. Zitten er overbodige abonnementen bij? Zeg deze dan op. Overleg daarnaast ook eens met familie of vrienden of ze een abonnement op een streaming- of muziekdienst willen delen.

Kunnen we nog ingrepen van hogerhand verwachten?

De Nederlandse overheid heeft al wel ingezien dat enig ingrepen vereist is. Voor 2022 is er sprake van een extra compensatie voor de hoge energieprijzen. De teruggave van de energiebelasting gaat omhoog, en het belastingtarief op elektriciteit omlaag. Hoewel dit het probleem niet oplost, verzacht het wel de pijn enigszins.

Op Europees niveau zou de ECB de inflatie kunnen afremmen door middel van een renteverhoging. Een renteverhoging maakt het voor mensen interessanter om te sparen, waardoor ze hun geld langer op hun bankrekening laten staan. Voorlopig heeft de ECB echter nog geen concrete plannen voor een snelle renteverhoging. Dit komt vooral omdat de hoge inflatie een gevolg is van externe factoren. Een renteverhoging zal immers niet de gasprijzen verlagen of ervoor zorgen wereldwijde tekorten oplossen.

6 reacties

  1. Bewust, heel bewust wordt Europa naar de donder geholpen. Het zou eens een sterk continent worden, dat de usa zou kunnen beconcurreren.
    Creëer chaos, (zitten we nu middenin met vaccins, bijwerkingen, tekorten), dan werkloosheid (mkb moet en zal vernietigd worden ten voordelen van de big ….), dan de ontstane armoede.
    En dan de reddende engel(?) de Nieuwe Wereld Orde.
    You Will OWN nothing and you Will be happy. Herkent u die uitspraak van ene Schwab? Alles loopt volgens plan en de smerige regeringen / de meeste zgn volksvertegenwoordigers doen hier dapper aan mee. De smeerlappen die van Europa een communistische staat willen maken. ( en niet alleen Europa, maar wereldwijd)

    1. Adolf hitler wist dit ook destijds….we hebben tegen de verkeerde gevochten..de grootste leugen van de gehele wereldgeschiedenis zijn de verhalen over hitler en de 2de wereldoorlog

  2. Hoe je het draait of keert, deze periode is een mijlpaal in de geschiedenis.
    Wat ook als reden wordt aangedragen (corona !) voor het verlies aan welzijn (koopkracht), de “echte reden” is dat de economische en militairen macht verschuift naar Azie.
    Daarmee verschuift ook het welzijnsniveau.

    Ofwel de hardwerkende Aziatische burger krijgt het beter en de verwende Westerse burger gaat de broekriem aanhalen.

    1. Mijn vader zei eind jaren vijftig het volgende:
      Het westen gaat ten onder en het oosten komt op.
      Als klein jongetje begreep ik dat niet, maar nu wel.
      U ziet het goed! Helaas voor de westerse bevolking die nog in een droombubbel leeft. Arme kinderen en kleinkinderen. En helaas ook mijn (oudere) generatie.

  3. Beste Daniel…de koopkrachtdaling is al 20 jaar bezig MAAR begint de laatste jaren steeds beter voelbaar te worden. Onze prijscompensatie reflecteert al heel lang de werkelijkheid niet meer (door allerlei truks verliezen we jaarlijks 1 tot 2% koopkracht) waardoor je inkomen elk jaar een beetje aan koopkracht inboet. In het begin merk je het niet zo (deels omdat je wat minder begint te sparen, of je partner werkt wat harder, of je koopt een goedkoper product, of je begint wat meer te ontlenen, of …) maar op het moment je eea echt begint te voelen (nu dus)..is het te laat. Ons “rijke” westen is verarmt en dit proces gaat steeds sneller’.
    Het huidige probleem is dat de inflatie zich nu begint te nestellen in basisproducten/grondstoffen waarvoor je als consument moeilijk een alternatief kunt vinden en gezien velen onder ons reeds winkelen in Aldi, Kwantum en Primarkt…worden de besparingsopties steeds beperkter.

  4. Een herhaling van de jaren ’70 en begin jaren ’80, toen was t.g.v. de oliecrises de inflatie ook langdurig hoog. Of wordt de huidige inflatie echt vele malen erger dan toen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: