De meeste mensen kennen wel een verhaal van iemand in hun omgeving die heeft moeten assisteren bij een medisch noodgeval, al dan niet met positieve afloop. Feit is dat een medisch noodgeval iedereen kan overkomen, ongeacht op welke plek. Of dat nu thuis, op het werk of op straat is. Dan is het van groot belang dat er mensen in de buurt zijn die snel eerste hulp kunnen verlenen. Die hulp mag je in ieder geval verwachten van mensen die in het bezit zijn van een EHBO diploma. Maar lang niet iedereen heeft natuurlijk de EHBO cursus gevolgd. Beschikken voldoende Nederlanders over een EHBO diploma?

De statistieken

De statistieken over het percentage Nederlanders dat in het bezit is van een EHBO certificaat wisselen sterk afhankelijk van welke bron je raadpleegt. Je leest horrorverhalen over een percentage van slechts 3,1 procent, maar volgens dit artikel van het Algemeen Dagblad was dat in 2022 een percentage van 17 procent. Daarbij gaat het dan om mensen boven de 12 jaar, wat kleine kinderen hebben de EHBO-cursus uiteraard nog niet gevolgd. Feit is dat mensen met een EHBO-diploma op zak veel vaker ingrijpen bij noodsituaties dan mensen die de cursus niet gevolgd hebben, en dat het dus zeer waardevol kan zijn om het cijfer omhoog te krijgen.

Verplichting of niet?

Nu kun je discussiëren over of 17 procent veel of weinig is, want het zou natuurlijk het beste zijn als iedereen de kennis en vaardigheden bezat om in het geval van een medische noodsituatie adequaat in te grijpen. Dat roept de vraag op of het volgen van de EHBO cursus niet verplicht gesteld zou moeten worden, net als het regelmatig herhalen ervan. De verplichting tot het behalen van een geldig EHBO diploma is er echter niet in het algemeen. Echter voor bepaalde beroepsgroepen bestaat die verplichting er wel. Werknemers die met veel mensen werken, zoals in de zorg en het onderwijs, worden wel verplicht gesteld om het EHBO diploma te behalen.

Waarom zelf de EHBO cursus volgen?

Behoor je zelf nog niet tot die 17 procent die wél in het bezit is van het EHBO diploma? Dan is er alle reden om de EHBO cursus te gaan volgen. De kennis en vaardigheden die je daar opdoen geven je niet alleen meer onderbouwing om adequaat in te grijpen, maar kunnen je ook meer zelfvertrouwen geven om dat daadwerkelijk te doen. Zo kun je in staat zijn om levens te redden, want eerste hulp speelt daar een cruciale rol in. Dit komt niet alleen van pas bij willekeurige incidenten waarbij een onbekende betrokken is, maar je kunt ook het leven van je naaste redden of ervoor zorgen dat je collega veilig zijn AOW en pensioen haalt. Zo kun je ook persoonlijk leed voorkomen.

Feit is in ieder geval dat het helemaal geen kwaad kan als er méér mensen de EHBO cursus zouden gaan volgen. Er zijn nog altijd situaties waarin iemand het niet redt omdat er niet op tijd adequate hulp is, en die kans wordt kleiner naar mate er meer EHBO’ers rondlopen. Of ook jij je daartoe geroepen moet voelen, is aan jezelf. Er komt verantwoordelijkheid bij kijken, maar je kunt ook een held worden. Samen moeten we ervoor zorgen dat die 17 procent omhoog méér wordt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: