Pensioenen en AOW omhoog: is de loon- en prijsspiraal begonnen?

Toen mijn eega de trap af daalde om mij te vertellen dat het ABP mijn pensioen met 12 procent ging verhogen sprong ik bepaald geen gat in de lucht. Ik zag haar in gedachten al in de paskamer staan om nieuwe jurkjes te passen. Daarom remde ik haar optimisme snel af met mijn uitleg dat deze verhoging slechts het begin is van een vernietigende loon- prijsspiraal.

Goedkoper tanken

We gaan waarschijnlijk eerst een lichte daling zien van de extreem hoge inflatie doordat de olieprijzen zijn gedaald. Dat is aan de pomp goed te merken. Een liter euro loodvrij kost momenteel ongeveer € 1,80 en had op 7 juni 2022 een piek van € 2,37 bereikt. We betalen nu al ruim 50 cent minder aan de pomp. De prijs van diesel is overigens maar 25 cent gedaald. Juist deze brandstof is van belang voor de transportsector en zal in mindere mate leiden tot een lagere doorbelasting naar de eindafnemer. Voorlopig zijn we als consument wat goedkoper uit en zullen vooral de forenzen die dagelijks met hun ‘benzineblikken’ op en neer kachelen naar hun werk er het meeste profijt bij hebben. Hun maandelijkse brandstofrekening zal lichtelijk zijn gedaald in een klein half jaartje. Met een beetje mazzel zijn ook bij sommige werknemers de lonen wat verhoogd. De gemiddelde loonsverhoging was dit jaar gemiddeld 4 procent. De inflatie heeft in de afgelopen maand oktober echter een piek bereikt van 16,8 procent, vergeleken met de maand oktober 2021. Daarmee lopen veel cao’s die dit jaar zijn afgesloten al weer een flink eind achter op de prijsontwaarding.

Zwakke broeders

De HEMA maakte bekend dat hun werknemers er komend jaar 10,15 procent bij krijgen. In België krijgen op 1 januari een miljoen werknemers er 12 procent bij. België kent een automatische loonindexering. In veel cao’s is afgesproken dat de lonen altijd meestijgen met de prijzen. Ook in Nederland zien we nu de lonen van werknemers en gepensioneerden met dubbele cijfers omhoog gaan. Zo lang de inflatie hier nog bovenuit torent kunnen we niet spreken van een inhaaleffect, er is slechts sprake van reparatie. De motor zal voorlopig even blijven draaien totdat de volgende beurt zich aankondigt. Dan zal de rekening van de garage fors hoger zijn omdat de garagehouder, net als zijn concurrenten en het hele MKB, wordt geconfronteerd met stijgende bedrijfslasten door inflatie en hogere personeelskosten. Zie hier de gevreesde loon- prijsspiraal. Als de lonen de prijsverhoging volgen in een tijd van escalerende geldontwaarding dan haken de zwakke broeders af. Hogere bedrijfskosten worden nooit direct doorberekend omdat de concurrentie in het MKB, zoals de horeca en detailhandel, hoog is. Juist de zwakke broeders zijn in coronatijd niet omgevallen door de overweldigende overheidssteun die zonder controle vooraf werd verstrekt. Inmiddels zijn velen begonnen om teveel ontvangen steun vanuit de NOW-regeling terug te betalen. Nu de inflatie keihard om zich heen slaat zullen de zwakke broeders worden verslaan door de concurrentie die meer spek op de botten hebben. Ze wachten iets langer met doorberekenen van de inflatie naar hun afnemers.

‘Recessietaart’

Als de huidige prijsontwaarding het komende jaar aanhoudt dan voorzie ik een flinke toename van faillissementen en werkloosheid. Daarbij moeten we de rol van de overheid niet vergeten. Door de hoge inflatie gaan noodgedwongen ook de uitkeringen en de toeslagen omhoog. De Minister van Financiën heeft al aangekondigd dat er een flink gat op de begroting zal ontstaan. Dit gat kan worden gedicht met staatsleningen die intussen een hogere rente kennen dan 2 jaar geleden. Ook worden bezuinigingen en belastingverhogingen al voorzichtig aangekondigd. Het is wachten op het tempo waarin de hogere lasten worden doorgevoerd. Hoe sneller, hoe beter voor de Schatkist, maar des te slechter voor de consument. Het gejuich om de hogere lonen en pensioenen zal snel verstommen als we collectief de hand op de knip houden. We kijken massaal de kat uit de boom. Wanneer deze uiteindelijk angstig en verhongerd door de brandweer uit de boom is gehaald zal de kat moeten aansterken. Wat we zien zijn de ideale ingrediënten voor een onsmakelijke recessietaart. Een taart die niet wordt aangesneden want het feestje waar taart wordt gegeten wordt niet gevierd. “Lang leve de recessie in Nederland, laten we het vieren in nederigheid.” Wel zo gepast in tijden dat we ons excuseren voor ons slavernijverleden.

GW

12 reacties

 1. Ach ja, de pensioenen worden verhoogd met 10 of meer % voor aankomend jaar, dit doen de pensioenfondsen expres zodat zij de politiek onderdruk zetten om de nieuwe pensioenwet goed te keuren, dit is zo duidelijk, dat snapt ieder weldenkend mens. Nadat de nieuwe pensioenwet is aangenomen begint het feest natuurlijk pas, Daarna komen alle kortingen, want het gaat straks alleen maar slechter, dus dan mag je 10 % per jaar inleveren, Sinterklaas bestaat niet hoor, dit is zo doorzichtig als wat, ik kan mij nog herinneren dat voordat de euro er kwam je bij de zorgverzekering je eigen risico terug kreeg, nou toen de Euro eindelijk daar was, kon je alles drie dubbel terug betalen, het is gewoon ordinaire omkoping door de politiek, straks moet er weer worden gestemd en gaan de schapen gewoon weer vvd of d 666 stemmen, de politiek zorgt zooooooooo goed voor ons, mam man , nou dat gaat een leuke toekomst worden hoor, berg je maar vast !!!

 2. Inflatiecijfers zijn zwaar gemanipuleerd en reflecteren niet de werkelijke prijsstijgingen. Simpel voorbeeld is dat vele gezinnen netto 3 a 400 euro meer betalen per maand enkel voor gas en electra (ik spreek over België). Onze automatische indexactie voorziet idd een toename vh bruto loon van 10%….en het gemiddeld bruto loon van een FT werkende persoon bedraagt 3500 euro/maand (bruto) Tel hierbij 10% (350 euro (-50% (=gemiddelde belastingdruk incl sociale verzekeringen)) = 175 euro netto per maand)….Maw als je met 2 personen fulltime gaat werken (is maar in zeer beperkt geval waar (denk aan alleenstaanden, gepensioneerden en mensen die parttime werken ect) en je verdient BEIDEN 3500 euro bruto (is ook zeker niet de werkelijkheid)…dan krijg je er dus 350 euro netto bij. Dit is juist genoeg voor de compensatie van Gas & Electra. Bottom line….wat met benzine, met voeding, met verzekeringen, met huishuur etc. Bottom line is dat we er qua koopkracht een heel stuk op achteruit gaan (en snel). Tel daarbij het niet compenseren van de spaarrekeningen…en je komt al snel op een gemiddelde koopkrachtdaling van 300 tot mss wel 1000 per maand (afh van spaargelden). Deze koopkracht zal 100% zeker vertaald worden in onze consumptie (vakanties/horeca/auto’s etc….) en ja dat gaat iedereen (en in eerste instantie onze middenstand) voelen. Mss is de afwezigheid van onze supporters op het WK in Qatar hier al een voorbeeld van….

  1. Citaat: “Tel daarbij het niet compenseren van de spaarrekeningen…en je komt al snel op een gemiddelde koopkrachtdaling van 300 tot mss wel 1000 per maand (afh van spaargelden).”

   Inderdaad, we leven in een tijd van kapitaalvernietiging. En helemaal ons spaargeld bedoeld als reserves voor de wasmachine, koelkast en automobiel. Zolang de inflatie ruim boven de 10 procent blijft zweven en de spaarrente van onze systeembanken nog niet eens 1 procent bedraagt kunnen we gerust spreken over bankroof. Banken beroven ons in een recordtempo van onze reserves. We teren in met de snelheid van het licht. “Cash is King.” Juist nu we worden voorbereid op de digitale euro.

   1. Je mag ook eens naar de inhoudelijke moraal kijken en: ‘Geld maakt niet gelukkig’.
    Of zou je een cool-tevreden stukje hebben geschreven als het ABP je pensioen zou hebben verdubbeld en de bank je voor bewezen diensten een vorstelijke eindejaarsbonus zou hebben bijgeschreven?

    Daarin zit ‘m nu juist de kneep: een redelijk uitkomen met het inkomen, ‘welvaart’ of zelfs een eervolle vermelding bij Quote-500, is niet genoeg. De materiële honger naar meer en meer maakt alle stoffelijke waarden waardeloos. En dat gaat vooral ten koste van de meest kwetsbaren, wier inkomen beslist niet met 12% wordt verhoogd.

    1. De inhoudelijke moraal is dat ik alles bij elkaar opgeteld zo’n 60% belasting betaal (loonbelasting, accijns, btw, OZB, eigen woningforfait, enz.).

     Geen probleem mee om dit te betalen. Ik vind dat de sterken de zwakken moeten helpen. ECHTER:

     – er zijn geen woningen voor iedereen
     – mensen lijden honger en kou
     – de zorg is failliet
     – kinderen gaan zonder ontbijt naar school
     – er is een particuliere voedselbank nodig
     – in Groningen staan huizen op instorten
     – voor de toeslagenaffaire schaam ik mij
     – ons electriciteitsnet is ondermaats
     – sectoren worden weggevaagd (landbouw en visserij bijv.)
     – er heerst klimaathysterie welke wordt “opgelost” met consumeren

     om maar even wat voorbeelden te noemen.

     Het geld is niet de belemmering in Den Haag, dat is het gebrek aan lange-termijn-visie en oplossend vermogen. Er wordt niet geregeerd in het landsbelang, er wordt gebouwd aan cv’s, imago’s en partijbelang met door mij betaald belastinggeld.

     Juist in Den Haag moet het moraal terugkomen en de lobby, imagocoaches en media de deur worden gewezen, willen we ook maar iets van herstel zien van ons ooit zo mooie Nederland. Het is inmiddels 10 over 12.

 3. “The Saudi Line” :

  https://www.youtube.com/watch?v=nRXtHjJnza0

  Dat soort uitwassen krijg je nou eenmaal met oneindige “fossiele”(*) olie-inkomsten hè ?

  * = “fossiele” voor de debielen onder ons.
  En dat zijn er nogal wat van hihi

  Want organisch materiaal kàn helemaal niet “5 tot 15km in de grond zinken”, ook niet na “100 miljoen jaar, en OOK nog eens 100m boven het aardoppervlak omhoog spuiten na het aanboren er van 10km dieper
  Zegt het begrip ‘soortelijk gewicht’ u überhaupt nog iets ja ?

  ( volgens mij hebben jullie “iets” te lang op sgool gezeten )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: