Ook Amerikaanse universiteiten en andere toponderwijsinstellingen investeren nu in blockchain en cryptomunten. Ze geven er niet alleen les in, wat op zich al een omen is. Net zoals op het gebied van de kunstmatige intelligentie (AI). Lees vooral ook het artikel ‘Kunstmatige intelligentie: Doet Nederland niet meer mee?‘ op de homepage van Biflatie. Dreigt Nederland nu ook de blockchain/cryptomunten boot te missen? Het zakenblad Forbes schrijft er in ieder geval erg lovend over. ‘Universiteiten een verrassend Licht in cryptomunten adoptie.’ Wat weten zij dat wij niet weten?
Back to the future
Aan Cornell, Stanford, het MIT en ook in andere internationale universiteiten kun je les volgen in onder meer blockchain technologie. Van nature behoudzaam en conservatief, met een lange traditie en geschiedenis, is hun niveau en soort van onderwijs wel het tegengestelde. Progressief, vernieuwend, innoverend en alert op de toekomst. Niet alleen hebben zij voldoende vertrouwen in blockchain/cryptocurrencies, sommige instellingen investeren er ook een pak geld in.
‘However, the emergence of cryptocurrencies has brought to light not only an exciting financial system that plays to Millennials and others of university age, it has also brought forward a technology that has the makings of a future standard.’
Enorme belangstelling
Gastdocent Emin Gün Sirer, professor in de computerwetenschappen, moest in de eerste helft van 2017 aan Cornell University een college geven over blockchain technologie. Hij verwachtte vijf à twaalf studenten voor deze ‘advanced class intended for PhD students.’ Indien hij dat haalde, zou dit al een populaire cursus betekenen. Tot zijn en ieders verrassing zaten er maar liefst 88 studenten in de aula. Klaar om slimmer gemaakt te worden, om te leren. Het toont aldus de hoogleraar aan hoezeer de jongste generatie nieuwgierig en méé is met deze nieuwe technologie.
De makers van morgen
Professor Emin Gün Sirer is onder veel meer ook directeur van het Initiative For CryptoCurrencies & Contracts (IC3). Hij was een van de vele sprekers op de Token Summit in New York afgelopen mei 2018. Het was de derde in een reeks dergelijke conferenties. Samen exploreren zij ’the economics, regulation and best practices around blockchain-based tokens, protocols, and crypto-assets.’ Het loont de moeite om meer te weten over deze sprekers, elk met een indrukwekkende biografie. Noem het de makers van morgen. Zij die (mee) onze toekomst, onze wereld en maatschappij vormen. Genoemde professor bijvoorbeeld is een referentie op het gebied van ‘co-discovering/co-inventing selfish mining, Bitcoin-NG, covenants, and vaults.’ (Slik.) Duidelijk geen man voor een smalltalk conversatie of om mee over het weer te praten…