Beleggen of sparen? De vraag stellen is ze beantwoorden. En dat is wel zo eenvoudig. ‘Werken en sparen doet geld vergaren‘, is een oud Nederlands spreekwoord. Met de nadruk op ‘oud’ want het is inderdaad niet meer van deze tijd. We zouden het beter kunnen moderniseren tot: ‘Werken en beleggen doet geld vergaren.‘ (Al bekt dat niet zo lekker natuurlijk).
Er was eens lang geleden…
Wanneer de rente die je op spaargeld ontvangt hoger ligt dan de inflatie, verdien je inderdaad. Het algehele prijspeil stijgt maar je geld brengt méér op, dus dan doe je een goede zaak. Maar driewerf helaas: die tijden liggen al zo lang achter ons, dat ‘niemand’ zich die nog kan herinneren. Bij wijze van spreken. “Het leven wordt almaar duurder” en “je krijgt vandaag niks meer op een spaarrekening“. Het is de volksmond die hier spreekt en die heeft nog gelijk ook. Maar we checken het even voor alle zekerheid met de feiten.
De lage rentes
Als we kijken naar alle spaarrekeningen in Nederland met de hoogste rente zien we een duidelijk beeld. Houd u vast want anders valt u nog achterover. De laagste bedraagt 0,03%, dat is dan het Rabo InternetSparen. Terwijl de hoogste (nou ja) rente te vangen is bij LeasePlanBank die u met hun Flexibel Sparen wel 0,3% biedt. Dus ook niet echt om een gat in de lucht te springen. Het kan trouwens nog erger. In 2017 zette de Berlijnse Sparda-bank zelfs de stap naar een negatieve rente. Jawel! U moest toen al 0,4 procent betalen op spaargeld boven een ton. Ook bij Triodos betaal je boven bij tegoeden boven de €500.000 -0,5% rente! Niet alleen wil de bank het verlies beperken op de bankkosten, maar ook wil het de klanten ervan overtuigen dat er aantrekkelijker beleggingsvormen zijn dan sparen, zoals bijvoorbeeld bij besmartib.nl
En de inflatie
Als je aan de doorsnee man of vrouw de vraag stelt: wat is inflatie? Zul je bijna altijd als antwoord krijgen: dat zijn de prijzen die stijgen. Dat is niet helemaal fout maar eigenlijk zijn die stijgende prijzen een gevolg van inflatie. Omdat inflatie letterlijk geldontwaarding betekent. Geld wordt minder waard, of beter: je kunt er steeds minder mee kopen. En de reden daarvan is dat er tevéél geld in omloop is. Het zou ons te ver voeren om hier dieper op in te gaan, maar het is een zaak van centrale banken, en in het geval van Nederland de Europese Centrale Bank. Door meer geld in een economie te pompen, hoopt men de economische activiteit aan te zwengelen. Moet een economie eerder afgeremd worden, dan haalt men er opnieuw geld uit. Dat is de theorie wel te verstaan.
Banken willen uw geld niet!
Dat is misschien een crue uitspraak maar het is wel een feit. Of nauwkeuriger: ze willen niet dat u uw geld op een (spaar)rekening houdt. De Staat wenst dat ook niet. Uw geld moet dienen, moet werken, moet stimuleren, moet kopen, moet beleggen. Onze economie dus. Noch de Staat noch die banken zullen u daartoe een pistool tegen het hoofd houden. Maar ze maken het u wel zo moeilijk (door weinig of geen intresten te bieden) dat u wel verplicht wordt om ‘iets’ met uw kapitaaltje te doen.
Beleggen of sparen?
Het goede nieuws in deze is gelukkig wel: dit is nog in uw eigen voordeel ook. Want kijk even mee hoe snel (spaar)geld weggevreten wordt door de tijd:
Van oktober 2017 tot oktober 2018 bedroeg de inflatie in Nederland op jaarbasis 2,10 procent.
De rekensom is vlug gemaakt. U ontvangt maximaal en in het allerbeste geval 0,35 procent rente op uw spaargeld. En de prijzen van wat u ermee in de winkel wilt kopen stijgen gemiddeld met 2,10 procent. Met andere woorden: u verliest elk jaar grosso modo 1,75 procent van uw geld. Door niets te doen, door uw geld te plaatsen en te wachten… tot het stilletjes aan elk jaar een beetje meer verdwijnt. Wanneer u dus geen dief van uw eigen portefeuille wilt zijn, kiest u dan wellicht andere bestedingen voor uw geld.
De belangrijkste regels voor beleggen
Niet al uw ‘eieren’ in één mandje leggen, dus spreiden. Dat kun je doen of voor je laten doen door middel van ETF’s. Dat staat voor Exchange Traded Funds, en het zijn eigenlijk gewoon verzamelingen van aandelen, obligaties, goud en zo meer. Beleg regelmatig en systematisch, dan koopt u hoog maar vaker ook laag. Uw gemiddelde rendement zal er maar wel bij varen. Blijf op koers, hou dus vol, verander niet zes keer per jaar van idee en geef uw beleggingen de tijd om te rijpen. Met aandelen bijvoorbeeld belegt u in een stukje van een onderneming, en de ondernemingswereld doet het erg goed, nietwaar? Met zo’n ETF of beleggingsfonds spreidt u uw bezit ook nog eens over verschillende activa, soorten beleggingen, of verschillende ondernemingen. U kunt dat laten doen door professionals met bewezen kunnen en verdiensten. Met een gedegen trackrecord en veel ervaring, in goede zowel als in minder goede tijden. Of u doet het zelf. Kan ook. Er zijn natuurlijk altijd talloze mogelijkheden met geld!