De Securities and Futures Commission (SFC) van Hongkong – zeg maar de plaatselijke beurswaakhond – ordoneert dat alle cryptobeurzen geregulariseerd moeten worden. We schrijven 3 november 2020. Bitcoin vertoonde al enige moeilijkheden om de 14.000 dollar te overstijgen, en verliest licht tot net onder 13.500. De altcoins daarentegen, die niet zoals BTC in de spotlights stonden de afgelopen maand vooral, dalen fors in waarde. Het niveau van 13.500 dollar is technisch erg belangrijk voor BTC. De bitcoin koers verwachting als de steun niet houdt wordt dan eerder dat lagere regionen zullen opgezocht worden:

BTC/USD price chart

BTC/USD 4-hour chart – Fxstreet.com

Omarmen of versmachten

Reguleren kan betekenen volledig controleren, overheersen zelfs. Of smoren! En dat zien cryptoadepten ongaarne gebeuren, omdat het ook tegen de geest van cryptocurrencies ingaat. Tegen de bedoeling van de illustere onbekende Satoshi Nakamoto zeker. Deze wilde in 2009 een digitale munt creëren van de mensen, voor de mensen. Zonder enige bemoeienis vanwege banken, laat staan centrale banken. Nederland voerde al eerder strenge wetgeving van compliance door, met ondertussen 25 crypto- en blockchain bedrijven ongeduldig wachtend op actie. Ondertussen in de Verenigde Staten worden blockchain- en cryptobedrijven officieel zij het mondjesmaat nog met een inhaalbeweging omarmd (als dat maar geen dooddrukken wordt). Blockchainfirma´s en cryptobeurzen worden ongevormd tot banken en crypto debitkaarten verspreid. 

Controle en beheersing

China werkt onderwijl naarstig verder met haar DC/EP, digital currency/electronic payment, de digitale yuan verder stimuleren in gebruik. Miljoenen transacties werden in luttele tijd ermee verricht, door geselecteerde bedrijven en burgers. Het mag dan wel weinig naar geest en letter met een echte cryptocurrency te maken hebben. En vooral een digitaal instrument zijn om alles en iedereen binnen China nog strikter te controleren. In de zin van wie het geld beheerst, die beheerst ook de burgers. Toch horen we ook andere geluiden, en niet van de eersten de besten, die hiermee in tegenstelling zijn. Of eerder: die een ruimere reikwijdte voor de digitale yuan voorzien of ambiëren.

Iedereen aan de yuan?

´“In the future, everyone will be using DCEP,” Chinese bitcoin pioneer and millionaire Chandler Guo told the BBC in August.´ Zal iederéén in de toekomst de digitale yuan gebruiken? Dus u en wij in Europa ook? En wat bedoelt de Chinese president Xi met ´proactief meewerken aan een internationaal wetgevend kader voor digitale munten´? ´“We need to take advantage of the momentum and accelerate the digitalization of various fields including our economy, society and government, as well as proactively participate in creating the international regulatory framework on digital currency and digital tax.”  Uitgesproken in een speech afgelopen zaterdag 31 oktober 2020 over  “Issues on National Medium and Long-Term Social and Economic Strategies.” 

Ondertussen in Europa

Christine Lagarde vraagt uw mening, kijk en luister! Het heeft ook met cryptocurrency te maken en wel in het bijzonder een digitale euro. De vraag vanwege president Lagarde van de ECB is dan: ziet u dit zitten – electronisch betalen en ontvangen door middel van een digitale euro. In een wallet, digitale portefeuille, en vanuit een app op uw smartphone toegankelijk. Naar het heet zal het sneller, veiliger, goedkoper en nauwkeuriger gaan dan met, bijvoorbeeld, het van oorsprong Belgische betaalsysteem dat SWIFT heet. SWIFT is immers alles behalve snel (´swift´), veilig en nauwkeurig. SWIFT is een stokoud betaalsysteem met een foutenmarge van wel 6 procent! Je zal maar bij die zes op honderd horen en je geld zien verdwijnen naar nergensland.

En de vraag is…

Coindesk.com: ´“As Europeans are increasingly turning to digital in the ways they spend, save and invest, we should be prepared to issue a digital euro, if needed. I’m also keen to hear your views on it,” Lagarde said in a tweet announcing the survey.´ Hier vindt u de link naar het onderzoek. Er wordt hier al zo vaak op haar kap en die van de ECB gezeten, wel: nu vragen ze u een keertje wat. Dus: wat gaat u antwoorden? Wij van Biflatie zijn ook zeer benieuwd en vernemen het alvast graag in de commentaren hieronder. Dank!

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: