Het nieuws rond Bitcoin (BTC) is de laatste weken weer heel wat actiever geworden. Recent wordt de all time high steeds maar weer doorbroken , maar wat zijn de verwachtingen voor de lange termijn? Steeds meer grote beleggers stappen in, ook de mainstream media begint aandacht te geven aan crypto. Wat betekend dat voor de prijs?
Op het moment van schrijven is de Bitcoin zelfs de 27000 EUR recentelijk voorbij gegaan op de exchanges zoals Bitvavo en Bitcoinmeester, een grote mijlpaal. Maar hoeveel verder kan dit gaan?
Aanbieder | Voordelen | Rating | Aantal cryptocurrencies | Meer informatie |
---|---|---|---|---|
Beste exchange in Nederland | Rating 9.5 | Aantal cryptocurrencies 75-100 | BekijkBitvavo | |
100+ cryptocurrencies om te traden | Rating 9.2 | Aantal cryptocurrencies 100+ | BekijkBinance | |
Nederlandse exchange | Rating 9.1 | Aantal cryptocurrencies 100+ | BekijkLitebit | |
Internationale exchange | Rating 8.1 | Aantal cryptocurrencies 25 | BekijkKraken |
Geloof jij in crypto op de lange termijn? Ben je van plan btc voor een langere tijd te houden? Verdien dan rente op deze coin via Bitvavo voor 1.22% of Binance voor 0.52% bij Kraken voor 0.61% Celcius voor 4.51% en bij Blockfi voor 5%.
Maar wat is nu nog een realistische Bitcoin verwachting in 2023? En wat staat er te gebeuren op lange termijn? Enkele macro-economische en maatschappelijke factoren kunnen wel eens een positief effect hebben op de koers van Bitcoin richting 2025. Wij vertellen je er graag wat meer over, zodat je zelf kan bepalen of je bitcoin kopen wilt.
Gaat de koers van Bitcoin over de kop in 2023-2025?
Het is het afgelopen jaar behoorlijk onrustig geworden in de crypto wereld, zo ook bij Bitcoin. Maar er is een stijgende lijn in de crypto, zo ook bij Bitcoin. Analisten hebben een zeer hoge verwachting van Vitcoin.
Je hoeft maar zoektermen als ‘verwachting koers Bitcoin’, ‘Bitcoin koers verwachting 2023’ of ‘verwachting Bitcoin Koers’ in Google in te typen om te zien hoeveel voorspellingen er zijn. Als je deze voorspellingen leest kom je erachter dat veel analisten verwachten dat de koers van Bitcoin verder zal stijgen in de jaren 2023-2025.
Hieronder hebben wij een aantal ontwikkelingen op een rijtje gezet die waarchijnlijk voor een verdere stijging van de prijs van Bitcoin zullen zorgen in de jaren 2023-2025.
Verklarende factoren waarom de Bitcoinkoers waarschijnlijk zal stijgen in 2023-2025
- Bitcoin wordt steeds meer geaccepteerd door financiële instellingen
Steeds meer financiële instellingen verkennen mogelijkheden geld aan Bitcoin te verdienen. Dit kan gezien worden als een teken dat Bitcoin steeds meer geaccepteerd wordt binnen het internationale financiële systeem. Praktisch voorbeeld hiervan is dat steeds meer banken in Europa zich actief bezighouden met Bitcoin. In Zwitserland zijn de Maerki Baumann Bank, Incore Bank AG en Bitcoin Suisse hier voorbeelden van. In Liechtenstein is er Banck Frick, die zelfs een samenwerking met de Crypto-exchange Kraken.com opgezet heeft.
Verder heeft het moederbedrijf van de Amerikaanse beurs NASDAQ, Intercontinental Exchange, in 2018 een speciale Bitcoin trading-desk opgericht, Bakkt. Ook investeren grote (Amerikaanse) investeringsfondsen als Grayscale en SkyBridge Capital steeds grotere bedragen in Bitcoin. Hierdoor worden de totaalbedragen die in Bitcoin geïnvesteerd worden steeds hoger. Een verschil met de bull-run zoals die in 2017 plaatsvond, toen met name particulieren Bitcoin kochten, voor lagere totaalbedragen.
Veel analisten verwachten dat de komende jaren steeds meer investeringsfondsen, High Net Worth Individuals (zeer rijke mensen), en institutionele beleggers de weg naar Bitcoin zullen vinden. Een voorbeeld hiervan is Stone Ridge Asset Management, een Amerikaanse vermogensbeheerder. In deze zeer interessante brief legt Stone Ridge aan haar aandeelhouders uit waarom volgens hen investeren in Bitcoin in meerdere opzichten een goede keus is. Ook bieden steeds meer banken de mogelijkheid Bitcoins voor hun klanten te bewaren. Dit kan voor banken aantrekkelijk zijn, omdat Bitcoin mondiaal voor ongeveer $700 miljard aan waarde vertegenwoordigt, en banken gemiddeld genomen een percentage van 0.25% hanteren voor het bewaren van waardevolle bezittingen van hun klanten.
Tenslotte hebben crypto-exchanges Kraken.com en Gemini banklicenties verkregen, misschien wel het beste voorbeeld van het feit dat Bitcoin steeds meer geaccepteerd wordt door de gevestigde fianciële, maar ook politieke orde. Gemini beheert inmiddels voor meer dan 10 miljard dollar aan tegoeden van klanten, en zet in op optimale beveiliging van de tegoeden van klanten. Verder zet Gemini in op het beheren van grote crypto-investeringen van institutionele beleggers. Klik hier voor een interessant interview met de Winklevoss-twins, grondleggers van de Gemini-Exchange.
- Steeds meer crypto-wallets
Er komen steeds meer crypto-wallets bij. Met deze wallets kunnen Bitcoins veilig bewaard worden, en kan gehandeld worden in Bitcoin. Ook het aantal actieve wallets stijgt, wat betekent dat er steeds meer mensen zijn die actief in Bitcoin handelen. Het is aannemelijk dat hierdoor op langere termijn de koers van Bitcoin stijgt, omdat een stijging van het aantal actieve wallets het gevolg is van een stijgende vraag naar Bitcoin. Op deze pagina van Glassnode, vooraanstaande cryptocurrency data-analysefirma, is te zien hoe er in de loop van de tijd steeds meer crypto-wallets bijgekomen zijn.
- Steeds minder nieuwe Bitcoins
Door een proces wat Halving genoemd wordt, komen er steeds minder nieuwe Bitcoins bij. Het aantal nog nieuw aan te maken Bitcoins daalt met elke Halving met 50%. Hierdoor worden bij een stijgende vraag naar BTC Bitcoins relatief gezien steeds schaarser. Verwachting is dat hierdoor op langere termijn de koers van Bitcoin zal stijgen. Bij de Halvings die plaatsvonden in 2012, 2016 en 2020 is de prijs van Bitcoin telkens gestegen. De volgende Halving staat voor 2024 gepland. Quant PlanB heeft, mede op basis van dit schaarste-principe, zijn Stock2Flow-model Het woord quant is een afkorting van ‘quantitative analyst’, verzamelnaam voor briljante data-analisten, die doorgaans voor financiële instellingen werken. PlanB publiceerde zijn Stock2Flow-model in maart 2019, en zijn model voorspelt tot nu toe de ontwikkeling van de Bitcoinkoers zeer accuraat. Het Stock2Flow-model zelf kun je bekijken op de website van PlanB. Een bespreking van het model, met korte uitleg, is hier te vinden.
- Waardeverlies geld door inflatie, zoektocht naar Safe Havens
De Dollar en Euro, en ook andere munteenheden, zullen waarschijnlijk steeds minder waard worden door inflatie. Deze inflatie wordt met name veroorzaakt door geldpersen die momenteel aangezet worden, om economieën te stimuleren tijdens de Corona-pandemie. Dit is momenteel al zichtbaar in de prijzen van aandelen, die sinds het begin van de Corona-pandemie sterk gestegen zijn. Door deze geldontwaarding, en bubbels in verschillende markten die op dit moment waarschijnlijk aan het ontstaan zijn, zoeken investeerders naar veilige bestemmingen voor hun geld, zogenaamde Safe Havens. Investeren in Bitcoin kan voor hen een aantrekkelijke optie zijn, omdat historisch gezien de prijs van Bitcoin alleen maar gestegen is. Goud is een voorbeeld van een traditionele Safe Haven, opvallend is dat Bitcoin door velen als het nieuwe goud gezien wordt, maar dan een betere versie, Goud 2.0.
- Bitcoin-markt op termijn steeds minder liquide
De Bitcoin-markt zal in de loop van de tijd waarschijnlijk steeds minder liquide worden. Dit houdt in dat er in de loop van de tijd een steeds geringer aanbod van Bitcoins op de markt zal zijn. Een reden hiervoor is dat steeds meer particulieren en instellingen die BTC bezitten steeds overtuigder zijn van een prijs-stijging van Bitcoin op de langere termijn. Ze zullen daardoor steeds minder geneigd zijn hun Bitcoins aan te bieden op de markt. Hierdoor is de verwachting dat het aanbod van Bitcoins op de markt in de loop van de tijd steeds beperkter zal worden. Met andere woorden: de Bitcoin-markt zal steeds minder liquide worden. Als de vraag naar Bitcoin op langere termijn blijft stijgen, zal het aanbod van Bitcoins dus steeds meer achterblijven bij de vraag naar Bitcoins. Hierdoor zal er steeds meer schaarste ontstaan, waarschijnlijk leidend tot een stijging van de prijs van Bitcoin op langere termijn.
- Hier is het waarschijnlijk nog goed om te vermelden dat veel voormalig bezitters van Bitcoin hun Bitcoins verloren hebben. Dit is het geval doordat ze wachtwoorden en seeds (met een seed kun je bij je Bitcoins als je je wachtwoord vergeten bent) verloren hebben. Dit worden zogenaamde lost coins genoemd. Coin Metrics, vooraanstaand Data-analysebedrijf in de crypto-industrie, schat dat in totaal meer dan anderhalf miljoen Bitcoins op deze wijze verloren zijn. Onderbouwing hiervan is op deze pagina te vinden. Het daadwerkelijke aanbod van Bitcoins op de markt, ligt dus lager dan je wellicht in eerste instantie zou verwachten.
- Groeiende Bitcoin adoptie op zowel het noordelijk als het zuidelijk halfrond
Niet alleen in landen als de Verenigde Staten en China bezitten steeds meer mensen Bitcoin (ook wel Bitcoin adoptie genoemd), maar ook in landen als Venezuela, Colombia en Nigeria wordt het steeds normaler om Bitcoin te bezitten en gebruiken. Dit kan mede gezien worden in het licht van historisch hoge inflatie in deze landen. Bitcoin is wezenlijk waardevaster dan de lokale munten van deze landen, waardoor steeds meer mensen de toegevoegde waarde van Bitcoin in zijn gaan zien. Praktisch voorbeeld hiervan is dat Nigeria, Zuid-Afrika, Colombia, Venezuela, en Vietnam zich in de top 10 bevinden van landen met de hoogste Bitcoin-adoptie in 2020. Zie de site van Chainalysis, data-analysefirma in de crypto-industrie, voor een onderbouwing van deze cijfers.
- Fear of missing out (FOMO)
Naarmate de prijs van Bitcoin verder stijgt zullen steeds meer particulieren, investeringsfondsen en institutionele beleggers bang worden de Bitcoin-boot te missen. Verwachting is dat hierdoor op termijn de vraag naar Bitcoin verder zal stijgen, leidend tot een verder stijging van de koers van Bitcoin.
Bitcoin koers verwachting 2023-2025, conclusie
De koers van Bitcoin heeft in het verleden grote schommelingen laten zien. Opvallend is echter wel dat over langere tijd altijd een stijgende trend zichtbaar werd. Vraag is dan ook waarom dit de komende 5 jaar anders zou zijn. Bitcoin heeft de opstartfase achter de rug, financiële instellingen zien dat er veel geld te verdienen is aan Bitcoin, en steeds meer particulieren in zowel westerse als niet westerse landen bezitten Bitcoin. En Bitcoin zal ook verkrijgbaar zijn op de London stock exchange in 2023.
Sinds de laatste bull-run in 2017 zijn er een aantal opvallende trends zichtbaar geworden, deze trends gezamenlijk lijken te wijzen op een verdere stijging van de prijs van Bitcoin in 2023-2025. Een stijging van de koers de komende jaren wordt dan ook door veel analisten als een realistische Bitcoin verwachting gezien. Alle reden om de ontwikkelingen rondom Bitcoin te blijven volgen de komende jaren.
Wanneer ontploft de ‘bubble’ in de aandelenmarkt?
Er gaan meer en meer stemmen op over de ‘bubbel’ die zich nu vormt op de aandelenmarkt. Volgens velen is het economisch herstel te snel gegaan na de opdoffer die we te verwerken kregen na de intrede van het coronavirus eind februari en begin maart van dit jaar.
Beleggers zouden zich volgens velen te optimistisch gedragen en de aandelenmarkt zou binnenkort een serieuze correctie te wachten staan. Hoewel je dergelijke uitspraken over correcties wel eens vaker hoort waaien, kan het nu wel eens menens zijn. Zelfs Warren Buffet heeft onlangs een deel van zijn vermogen verplaatst van de aandelenmarkt naar goud, wat mogelijks een indicatie is dat hij nattigheid voelt op de aandelenmarkt.
Buffet claimde in het verleden dat zowel goud als Bitcoin geen goede investeringen zijn, en maakt met deze beweging dus een opvallend statement. Velen achten het mogelijk dat hij misschien wel eens hetzelfde zou kunnen doen met Bitcoin.
De acties van ’s werelds meest gerespecteerde belegger worden door veel investeerders op de voet gevolgd en zijn vaak een voorbode van het begin van een nieuwe trend. Daarnaast wordt de bulltrend van de aandelenmarkt nu vooral gedragen door ongeziene prestaties van een handvol giganten, zoals Amazon, Apple, Google en Tesla. De huidige groei van deze bedrijven geeft mogelijk een vertekend beeld van de ware staat van onze economie, en die ‘bubbel’ zou vroeg of laat kunnen ontploffen.
De kans is daarom groot dat, bij een eventuele correctie van de aandelenmarkt, heel wat beleggers heil zoeken in Bitcoin met een mogelijk stevige prijsuitbraak op korte termijn tot gevolg.
Bitcoin blijft groeien door inflatie
Het belangrijkste verschil tussen Bitcoin en de dollar, is dat Bitcoin niet zomaar kan worden bijgedrukt als het slecht gaat met de wereldeconomie. Daarnaast kan de Federal Reserve de waarde van de dollar ook ‘manipuleren’ door rente te verhogen of verlagen, afhankelijk van wat de economie op dat moment nodig heeft. Het gevolg: inflatie.
Nieuwe Bitcoins daarentegen worden aan een vooraf bepaald tempo uitgegeven. Dit maakt het mogelijk om waardevermindering onder controle te houden en inflatie op voorhand te berekenen.
Adam Back, vooraanstaand figuur in de cryptowereld, gaf in een recent interview zelfs aan dat inflatie een van de belangrijkste katalysators zal zijn voor een stijging van Bitcoin. De Bitcoin koers verwachting voor 2025 bedraagt volgens Back zelfs 300.000 dollar, dat betekent een Bitcoin koers in euro van ongeveer 115.000.
De komende jaren (en misschien wel decennia) zal de effectieve waarde van de dollar verder blijven dalen, naarmate er meer geld wordt gedrukt. Bij Bitcoin zal de waarde echter blijven stijgen, waardoor er meer en meer kopers op de markt komen. De vraag stijgt dan sneller dan het aanbod, waardoor de koers van Bitcoin blijft groeien.
Bitcoin raakt meer en meer geïntegreerd in onze samenleving
Stelselmatig leren meer mensen Bitcoin digital kennen als betaalmiddel en niet enkel als belegging. Momenteel wordt het voornamelijk gebruikt als betaalmethode in de e-commercemarkt, maar dankzij de versnelde groei van de e-commerce tijdens en na de coronacrisis gedurende Q2 van dit jaar, zullen ook meer transacties met Bitcoin gebeuren.
Daarnaast werken ook veel BTC-platformen aan hun merchant toepassingen, die het makkelijker moeten maken voor de consument om producten te kopen d.m.v. Bitcoin.
Kortom, de groeiende markt van mobiele betalingen en de uitbreiding van de toepassingen van Bitcoin in onze maatschappij, kunnen de Bitcoin koers de komende jaren naar nieuwe hoogtes leiden.
Nieuwe halving in 2024
Bovenop inflatie en een verdere uitbreiding van de toepassingen van BTC (en cryptovaluta in het algemeen) in onze samenleving, vindt er in 2024 opnieuw een halving plaats. Een volgende halving betekent opnieuw een kans voor de Bitcoin koers om weer wat extra wind in de zeilen te zetten.
Geloof Bitcoin voorspellingen niet
Niemand kan een nauwkeurige Bitcoin voorspelling maken, zeker niet op lange termijn. Er gaan stemmen op die beweren dat de waarde van BTC in 2020 nog 90.000 dollar zal bereiken, anderen zeggen dan weer dat Bitcoin binnen 5 jaar naar de 1 miljoen klimt. Zelfs Willy Woo, die in 2019 de koers van Bitcoin in de eerste helft van 2020 wel goed voorspelde, beweert dat we dit jaar nog een waarde van 135.000 dollar zullen zien.
Bekend in de bitcoin wereld is ‘PlanB’ zoals hij wordt genoemd, hij heeft een erg interessante bitcoin voorspelling voor de markt tot 2025 welke tot op heden zeer accuraat is en van een aantal belangrijke cijfers in de markt uitgaat. Hieronder vindt je een uitleg over dit ‘flow model’ zoals het wordt genoemd.
Profiteer zelf van de verwachtingen
Het belangrijkste is om nuchter te blijven en met gezond verstand en een kritische blik de markt te volgen. Luister niet naar zelfverklaarde “goeroe’s” en hoop niet dat Bitcoin je van vandaag op morgen rijk zal maken. Lees jezelf in over het hele onderwerp van de cryptowereld en volg de Bitcoin koers live.
Hieronder vindt je een tabel met de hoogste en laagste prijs van bitcoin de afgelopen 5 jaar, zo zie je als je op jaarniveau kijkt het elk jaar stijgt door de toenemende vraag.
De waarde van bitcoin elk jaar | Laagste prijs | Datum | Hoogste prijs | Datum |
2020 | € 17800 | |||
2019 | € 2.928,67 | 29-jan | € 12.223,31 | 26-jun |
2018 | € 2.775,40 | 15-dec | € 15.249,53 | 06-jan |
2017 | € 707,06 | 12-jan | € 16.727,68 | 17-dec |
2016 | € 314,69 | 16-jan | € 937,90 | 28-dec |
2015 | € 135,85 | 14-jan | € 426,79 | 18-dec |
ATH (hoogste prijs aller tijden): | 10-10-21 | € 61,057.67 |
Er is een mooie toekomst voor Bitcoin en verschillende macro-economische factoren wijzen hierop. Maar tot we onze glazen bol gevonden hebben, blijven ook wij met de voetjes op de grond. Ben je er van overtuigd dat dit het juiste moment is? Meld je dan aan bij Bitvavo of Bitcoinmeester waar je eenvoudig met iDeal je eerste cryptocurrency kunt kopen.
Aanbieder | Voordelen | Rating | Aantal cryptocurrencies | Meer informatie |
---|---|---|---|---|
Beste exchange in Nederland | Rating 9.5 | Aantal cryptocurrencies 75-100 | BekijkBitvavo | |
100+ cryptocurrencies om te traden | Rating 9.2 | Aantal cryptocurrencies 100+ | BekijkBinance | |
Nederlandse exchange | Rating 9.1 | Aantal cryptocurrencies 100+ | BekijkLitebit | |
Internationale exchange | Rating 8.1 | Aantal cryptocurrencies 25 | BekijkKraken |
Wat is jouw bitcoin verwachting 2023? Deel het in de reacties, wij zijn erg benieuwd!
Recente reacties