Een nieuwe reeks werd gestart op Biflatie.nl. We interviewen hier interessante persoonlijkheden uit de wereld van economie, financiën en cryptomunten/blockchain technologie. Het zijn ondernemers, specialisten, of mensen die gewoon heel goed op de hoogte van zijn van bepaalde materie. In de eerste aflevering van De Interviews kwam de wereldberoemde ‘Bitcoin Family‘ aan het woord. In de tweede aflevering stellen we u voor (ook stilaan op weg naar beroemdheid in Nederland): Madelon Vos a.k.a. Misss Bitcoin. Nederlandse, geboren in 1995; bitcoin analist, technisch analist, cryptotrader, columnist en YouTuber.
Dag Madelon Vos, Maddie, veel dank dat je tijd wilt vrijmaken voor Biflatie.nl. De eerste YouTube video die we van jou vinden is ook jouw allereerste. Hi, I’m Maddie, I’m 22 years old, zo klonk het, and I’m completely new in making video’s, zei je verder. Dat was maart 2018 en je zegt nog dat je al vijf jaar bezig bent met cryptotraden. Wauw: vroeg begonnen is ‘oud’ geleerd?
MV: Haha, wat grappig dat je die video erbij haalt. Dat was inderdaad de eerste video op mijn kanaal. Nu ongeveer anderhalf jaar geleden. Met trillende handjes heb ik op de knop ‘publiceren’ gedrukt, zo spannend was dat.
Ik had al jaren het idee om met YouTube video’s te publiceren. Puur omdat er toen nog niemand in Nederland op een normale manier over bitcoin kon vertellen/schrijven. Bitcoin was destijds, toen ik het tegenkwam (2013, red.) vies: voor criminelen en niet te vertrouwen. Ik wilde daar verandering in brengen, maar het heeft enkele jaren geduurd, voordat ik de kennis volledig tot me genomen had en de markt kon doorgronden en ik de stap durfde te zetten.
In Duitsland is ook een nu bekende jongeman die heel vroeg is beginnen bitcoin kopen. Hij is anno 2019 miljonair naar het schijnt. Wel meer ‘jeugd’ voelt zich aangetrokken tot het fenomeen crypto. Voelde jij je als 17 jarige alleen of zat je in een kring van mede geïnteresseerden? Of was het toch vooral je vader zoals je ook zegt die de drijvende kracht was? De Kredietcrisis van 2008 betekende wel een enorm keerpunt voor jou, niet?
MV: Het zoeken naar producten om je vermogen veilig te stellen is mij met de paplepel ingegoten. Mijn vader heeft ons vanaf jongs af aan geleerd dat er meer is dan het stallen van je geld bij de bank en dat je geld voor je moet laten werken, in plaats van moet werken voor je geld.
De kredietcrisis in 2008 zette iedereen op scherp. Ik heb dat zelf niet zo bewust meegemaakt, omdat ik nog zo jong was. Maar nieuwsgierig was ik wel… hoe kan een systeem dat met zoveel knappe koppen is bedacht ineens zo erg wankelen? Daarom verdiepte ik mezelf in het monetair systeem en in de crisis van 2008. Ik kwam erachter dat deze crisis nooit is opgelost. En sinds een paar maanden sijpelt dit door tot de gewone mensen massa. Zelfs oud-centraal bankiers maken zich hier zorgen op en uiten dit , alle puzzelstukjes lijken op hun plek te vallen. De tradeware, de Brexit, de speech van Mark Carney op Jackson Hole…
Willem Middelkoop vertelde deze week in onze podcast, genaamd de Cryptocast, het volgende: “Er is een crisis in het hart van het monetair systeem.” De nieuwe crisis doet al haar intrede… En zelfs Nout Wellink, oud-president van De Nederlandsche Bank, gaf bij BNR aan, nog nooit zo’n set van factoren gezien te hebben. Belangrijk is niet alleen om deze gebeurtenissen aan te zien komen, maar om jezelf daarnaast ook in te dekken – te ‘hedgen’ zoals ze dat zo mooi noemen – tegen een eventuele crisis. Grafieken spelen hierbij een ontzettend grote rol. De balans van de FED, de koersen van goud en zilver en de rente zijn voor mij bijna allemaal dagelijkse kost.
I love charts! zegt Maddie. Niet voor de hand liggend? Zeggen de grafieken jou àlles? Vergelijk het eens met fundamentele analyse. Welk percentage waarde op 100 geef je dan aan beide?
MV: Grafieken zeggen natuurlijk niet alles. Ik gebruik grafieken ook niet om koersen te voorspellen, ik ben immers geen waarzegster. Grafieken geven een duidelijke trend weer en tonen op een prachtige manier het marktsentiment en de emotie. Uit grafieken valt zo veel af te leren en hier kan je op inspelen. Maar daarvoor heb je wel de nodige kennis nodig.
Kennis verzamelen over bepaalde onderwerpen begint bij de basis, en hier horen ook voor een groot deel andere vormen van analyse bij. Zowel op hoog niveau: welke geopolitieke problemen spelen er, hoe verhoudt het monetair systeem zich tot welvaart van burgers. Maar ook op kleinere schaal: per land, of per aandeel.
Wanneer het grote plaatje helder is, kan een strategie worden bepaald en vanuit hier neem je posities in in bepaalde bedrijven/aandelen/crypto’s/grondstoffen, waarbij je rekening houdt met fundamentele, politieke en geografische aspecten. Hierbij is de grafiek is mijn laatste hulpmiddel.
Je eerste bicoins kocht je in 2013. Heb je die nog, of ben je altijd of voornamelijk een trader geweest? We publiceerden op Biflatie namelijk een grafiek (!) die aantoonde dat de echte winnaar toch al zeker de hodler is geweest. Is traden, misschien wel daytraden, niet enorm stressgevoelig? Hoeveel tijd ben je alles tezamen (traden, lezen, bestuderen, video’s maken, podcast, cursussen geven in T.A. enz) per dag bezig, en is dat dan 7/7?
MV: Ik heb meerdere portefeuilles en ook een HODL portefeuille. Dus in wezen ben ik dubbel winnaar. Het traden gaat mij namelijk – in bitcoin termen – ontzettend goed af.
Daytraden is heel zwaar, voornamelijk op crypto’s. Dit heb ik anderhalf jaar volgehouden en daarna was ik op. Je komt in een sociaal isolement, omdat je geen enkele trade wilt missen. Je wordt volledig geleefd en wil eigenlijk altijd thuis achter je schermen zitten – ook in de nacht – om de boel in de gaten te houden.
Mijn schermen zijn inmiddels ingeruild voor een Macbook en ik trade op langere termijn. Dit scheelt enorm veel stress en je hebt zoveel meer vrijheid, maar hierdoor mis je soms ook kleine kansen, echter heb ik dat er wel voor over.
Ik heb nu meer tijd voor andere dingen, zoals meer lezen, YouTube video’s maken, Podcasts maken en columns schrijven. Daarnaast heb ik een TA-cursus kunnen maken om zo ook anderen te kunnen ondersteunen met dit prachtige vak. En daarnaast mag ik mijzelf sinds september docent noemen. Ik doceer namelijk Technische Analyse op de hogeschool van Amsterdam en dat is wel echt ontzettend gaaf! Ik ben iedere dag tot laat aan het werk, maar dat voelt niet zo, mijn werk is mijn hobby en ik besef iedere dag hoe geweldig dat eigenlijk is!
Ook al redelijk vroeg besef je dat men dan toch niet massaal met bitcoin gaat betalen. In ieder geval dat het niet dé nieuwe betaalmunt zal worden. Hoe zie je bitcoin precies en zal BTC ooit de dollar onttronen?
MV: Ik verwacht inderdaad niet dat bitcoin degene is die de dollar zal onttronen, dat zal de dollar zelf waarschijnlijk wel doen. Bitcoin wordt allereerst een Store of Value en misschien wel veel meer dan dat. Maar dat is iets wat de toekomst zal leren.
Een ding is zeker, overheden en centrale banken zullen het niet pikken om bitcoin de grootste te laten worden, kijk maar naar Libra. Bitcoin is overigens wel groot in landen die economisch minder welvarend zijn, zoals Venezuela of Argentinië, maar voordat we zulke taferelen hier in Nederland zien, moet er echt een revolutie uitbreken. Die kans acht ik tot op heden behoorlijk klein.
Wel zie ik mogelijkheden voor het oplopen van de inflatie, wellicht wel hyperinflatie, waarbij geld dus minder waard wordt. Wat men zich vaak niet realiseert is dat we al in een systeem leven waarbij geld ieder jaar, minstens twee procent minder waard wordt. En dus binnen 16 jaar, je geld in waarde halveert. Zo ga je dus in 16 jaar tijd van een koopkracht van 100.000 naar 50.000. Daar kan je eigenlijk niet tegen op sparen. Vanuit dat perspectief heeft bitcoin in mijn ogen ontzettend veel potentie.
Nog even terug naar Venezuela, de mensen die daar bitcoin op de top kochten, hadden op het dieptepunt – ondanks de mega daling die bitcoin doormaakte – meer geld, dan als ze hun Venezolaanse bolivar hadden gehouden. Die was door de hyperinflatie nog harder in prijs gedaald dan bitcoin.
Welke munten volg of trade je buiten bitcoin nog eventueel? Zie je binnen vijf of tien jaar dit nog de grootste munt blijven, of ligt er serieuze concurrentie op de loer? Zou jij ook in 2140 nog dolgraag in leven zijn, wanneer alle bitcoins gemijnd zullen zijn?
MV: Wat me opvalt is dat bitcoin en een paar andere munten, terrein aan het winnen zijn. De altcoins blijven achter en het langverwachte altseason blijft uit. Ik zie mezelf niet als bitcoin maximalist, maar ik denk dat iedere munt haar eigen schoonheden heeft en op haar eigen gebied kan excelleren. Bitcoin zal dit in mijn ogen dus onder andere doen als Store of Value.
Dat bitcoin schaars is, is in mijn ogen prachtig. Iets wat schaars is vertegenwoordigt nu eenmaal waarde en dat is altijd al zo geweest. Bitcoin is harder dan welke assetclass dan ook. Dit is iets nieuws – wat er is dat is er – en meer is er niet.
Je hebt jezelf zowat alles aangeleerd, je bent een self made woman dus. Respect. Heb je de indruk dat je ondertussen zowat alles ook wéét van technische analyse? Of is T.A. iets waarop je nooit uitgestudeerd raakt? Wie is in deze jouw grootste voorbeeld en specifiek welk technisch signaal is voor jou doorslaggevend?
MV: Thanks! Jaa, ik heb alle tools onder de knie waarmee ik een goed werkende toolset heb, die voor mij winstgevend is. Er zijn tools die ik niet tot in de puntjes ken. Zo kan je bijvoorbeeld maanstanden gebruiken of cycles tellen, hier ben ik geen fan van. Dus deze tools gebruik ik niet.
Ik heb niet echt een groot voorbeeld, iedere Technische Analist heeft zijn eigen manier van analyseren en niets is goed of fout, dat maakt TA zo mooi. Op basis van objectieve indicatoren kan je heel veel. Zo gebruik ik graag de RSI in combinatie met subjectieve analyse, namelijk patroon analyse. Dit werkt ontzettend goed.
Misss Bitcoin is op zeker moment toch eerder ‘Madelon Praat’ geworden. Wilde je een beetje af van die toch leuke en herkenbare bijnaam? Tegelijk zijn jouw onderwerpen ook veel ruimer geworden. De hoofding is nu ‘over macro economie, technische analyse en crypto’. Waar het tot voor een jaar geleden nog al bitcoin was dat de klok sloeg. Een bewuste, gewilde of noodzakelijke verbreding van het blikveld?
MV: Ik merkte dat ik meer wilde bespreken dan alleen bitcoin. Ik merkte dat mensen afknappen op het ‘bitcoin maximalisme’. Ik zie mezelf niet als een maximalist en wil dat ook niet uitstralen. De naam Misss Bitcoin begon van meet af als gimmic. Ik sprak namelijk altijd over bitcoin en dat doe ik nog steeds. Bitcoin heeft in mijn ogen als Store of Value de grootste potentie, maar dat is met een reden. Er is namelijk iets mis met de onderliggende economie en daarom is het grote plaatje oh-zo belangrijk.
Economie is nooit mijn vak geweest, of althans ik heb hier niet voor gestudeerd. Ik dacht altijd dat je economie gestudeerd moest hebben om over economie te kunnen praten. Maar gaandeweg kwam ik erachter dat je gewoon de nodige vlieguren moet maken. Als je jezelf volledig verdiept in bepaalde onderwerpen weet je net zo veel, of misschien wel meer, als iemand die ervoor gestudeerd heeft. Het voordeel is ook dat ik niet biased ben en over alle stromingen wat af weet. En niet alleen hetgeen wat in de economie boeken staat.
Ik vertel mensen graag dat er meer is dan alleen de greed van het verdienen van geld. Er is zoiets als je vermogen beschermen en op tijd in en uit bepaalde markten stappen. Bitcoin is hierin mijn ‘save haven’.
We vermelden nog een speciale aanbieding voor jouw cryptocursus voor onze lezers, hartelijk dank daarvoor! Met de code CCMV9920 krijg je via deze link 20 euro korting. Wat moeten we ons bij die cursus voorstellen; leg je even uit wat geïnteresseerden mogen verwachten?
MV: Op een gegeven moment was ik dagelijks bezig met het beantwoorden van vragen over Technische Analyse en Traden. Mensen die mij kennen, weten dat ik altijd voor iedere vraag ruimschoots de tijd neem om deze te beantwoorden. Ik schreef lappen tekst en was uren bezig met het beantwoorden van alle mails.
Op een gegeven moment kwam bij mij het idee op om een cursus over technische analyse te maken. En dan wel een die online aangeboden werd. Hij moest namelijk perfect zijn. Ik ben al met al van idee tot eindproduct een jaar bezig geweest en de cursus is onder mijn volgers ontzettend goed ontvangen. Beter dan ik ooit had durven dromen.
De cursus neemt de cursist met behulp van video’s mee in het vak Technische Analyse. Ik vertel alles wat nodig is om Technische Analyse op een juiste manier zelf in de praktijk te kunnen toepassen. Van chartreading op verschillende soorten grafieken tot het toepassen van indicatoren en patronen op objectieve en subjectieve manieren. We sluiten de cursus af met een uitgebreide toolset, op basis van belangrijkheid. Deze toolset gebruik ik zelf al jaren.
Maddie, je bent duidelijk een zogenaamd ‘kattenmens’. Onderzoek van de Carrol Universiteit uit Wisconsin zegt dat kattenmensen introvert en gevoelig zijn, neurtotischer ook dan hondenmensen. Deze laatste zouden dan actiever en levendiger zijn maar ook meer geneigd regels op te volgen. Kattenmensen zijn meer op zichzelf terwijl hondenmensen beter gedijen in groep. Houders van poezen zijn ook onafhankelijker en creatiever, aldus genoemd onderzoek. Jij houdt zo te zien heel veel van jouw kat (hoe heet hij of zij trouwens?); kun je jezelf vinden in deze tweedeling van de mensheid?
MV: Wauw, dit heb ik nog nooit gehoord, maar het klopt volledig. Ik ben 100% een kattenmens. Op de een of andere manier word ik rustig als ik naar katten kijk – wat ik uren kan doen – of ze aai. Ik heb één kat genaamd Dushi en twee pleegkatten, Milo en Poes. Op de een of andere manier neem ik hun rust over.
Ik ben zeer introvert en kan mezelf dagen in een hokje opsluiten, met een kat dan wel ;), zonder mezelf eenzaam te voelen. Onafhankelijk is een ding wat zeker is, ik kan niet werken voor een baas en zoek altijd de grenzen van de regels op. Of ik creëer ze lekker zelf haha.
Naast mijn bed ligt een lijstje met ideeën. ‘s Nachts denk ik vaak na over bepaalde plannen of schieten dingen mij te binnen. Die schrijf ik dan direct bij wakker worden op. Dit lijstje staat vol met allerlei leuke ideeën die ik langzaam afwerk. En één hiervan is bijna werkelijkheid. Primeur! Op vrijdag 8 november verschijnt de eerste Engelse video op mijn Engelse YouTube kanaal. Dit YouTube kanaal zal geheel in het teken staan van de Digitale Economie. Het gaat met de serie “Off The Record” nog een stuk verder dan Madelon Praat. Kortom, het wordt tof!
Tot slot nog een vraag, of eigenlijk twee, die we aan al onze gasten, geïnterviewden stellen. Wat die hard cryptofans (jij en wij, toch?) onder elkaar vragen op CT enzo: When Moon? en When Lambo?
MV: Haha, deze heb ik sinds de bear market niet meer gehoord. Ik verwacht zelf dat bitcoin als Store of Value een enorme potentie heeft. Maar dat dit gepaard kan gaan met een behoorlijke klap die we in ons huidige monetair systeem zullen gaan zien. Dus een hoge koers van bitcoin kan betekenen dat behoorlijk wat om ons heen, juist naar beneden komt vallen. Dat zal niet van de ene op de andere dag gebeuren, maar we zien wel volop signalen. En mocht dat moment dan komen, dan hou ik het toch liever bij een bescheiden Mini 😉
Hartelijk dank voor je tijd en moeite, Madelon Vos, en nog heel veel succes gewenst in alles wat je verder nog onderneemt!
(Twitter: @misssbitcoin / Instagram: @madelonvos / Linkedin: Madelon Vos / PR: [email protected])
mooi verhaal, lekker kort ook, jEUst
geef mij maar ronnie en corrie
https://youtu.be/oaAiRtqik14
Te lang vindt u? Oh u bent waarschijnlijk zo iemand wiens aandacht verslapt na drie minuten? We zullen het haar zeggen, sorry hoor!
Inspirerend verhaal Madelon!
Ik ga de cursus meteen even bekijken.
Wat een leuk interview! Grappig om de echte Madelon ook een beetje te leren kennen. Natuurlijk zie ik haar vaak op youtube, maar dat is in de show. Leuke vragen ook, en natuurlijk leuke antwoorden Madelon!