Een nieuwe reeks wordt gestart op Biflatie.nl. We gaan interessante persoonlijkheden uit de wereld van economie, financiën en de bitcoin- en cryptowereld interviewen. Ondernemers, investeerders, economen en andere mensen die heel goed op de hoogte zijn van bepaalde materie.  Biflatie; De Interviews. En we beginnen deze serie met niet minder dan The Bitcoin Family.

Didi Taihuttu

We stellen aan u voor: Didi Taihuttu, Nederlander, geboren in 1978. Vader van De Bitcoin Familie, wereldwijd inmiddels wel een begrip. Didi is woordvoerder van het gezin dat in 2017 hun hebben en houden hebben verkocht om van en met bitcoin te gaan leven. Sindsdien reizen echtgenote Romaine en dochters Joli, Juna en Jessa met hem de wereld rond. Er wordt ondertussen druk geblogd, gevlogd, geschreven (ook een boek) en toegesproken (podcasts, lezingen en optredens in tal van landen) zodat alle fans en geïnteresseerden op de hoogte kunnen blijven van een leven met en door bitcoin.

Het Interview met The Bitcoin Familiy

Biflatie: Beste Didi Taihuttu, dank dat je, ondanks jullie drukke agenda, nog een plaatsje kon vinden voor dit interview. Geen groter teken van commitment of toewijding mogelijk dan all in te gaan; van en met Bitcoin te gaan leven. Anno oktober 2019 is het pas twee een half jaar geleden dat de reist begon; lijkt het al niet veel langer als je zo even terugblikt?

Didi: Als je terug kijkt dan lijkt de tijd om eerlijk te zijn voorbij gevlogen. Sinds dat we de stap genomen hebben all-in te gaan, zijn we terechtgekomen in een avontuurlijke achtbaanrit die naar alle waarschijnlijkheid nog wel een aantal loopings in het vooruitzicht heeft. We hebben inderdaad al heel veel meegemaakt, maar vooral h1ele leuke dingen gedaan en zoals je weet gaat de tijd dan snel.

Voor jullie deze stap zetten, werkte je 80 uur per week als ondernemer. In zekere zin ben je nog steeds een ondernemer. Hoeveel uur werk je nu per week? Ben je anders gaan denken over de begrippen ‘leven om te werken’ en ‘werken om te leven’?

Didi: Ja de insteek was eigenlijk om lekker gewoon op een strand te gaan genieten, maar al snel bleek dat er nog teveel drive en entrepreneurship in mij zat om niets te doen, dus zijn we het “ bitcoin family “ label gaan gebruiken om mensen te helpen en bezig te zijn met wat we leuk vinden. Het verschil zit hem er nu in dat ik mijn vorige werkzaamheden echt als werk en een manier zag om rijkdom te vergaren en hetgeen we nu doen voornamelijk draait om samen te zijn als gezin en anderen te helpen. Als digitale nomaden zijn we niet meer gebonden aan locatie of andere materiële bezittingen, wat een heerlijk bevrijdend gevoel is. Het is wel even een mindset omschakeling, maar het is te doen.

Kun je nog tellen hoe vaak je aan media hebt moeten vertellen wie je bent en wat jullie doen? Is de internationale belangstelling sinds de enorme stijging van 2017 minder geworden of houden jullie nu nog een grote kern van die hard fans over?

Didi: Het is om eerlijk te zijn: niet meer bij te houden hoe vaak we nu al geïnterviewd zijn etc. Het gekke is inderdaad ook dat de belangstelling er blijft en dat nog lang niet iedereen van ons verhaal weet. Zo hebben we afgelopen week een interview gedaan met Nuggets News uit Australië, wat heel veel mensen bereikt heeft die nog nooit van ons gehoord hadden. Op het moment doen we elke week nog interviews, youtube shows etc. Blijkbaar is ons verhaal anders dan andere crypto verhalen, omdat het gaat om een gezin dat een stap heeft genomen wat de meesten ook wel willen doen, maar gewoon niet durven/kunnen. Om eerlijk te zijn hebben zeker wat volgers afgehaakt, maar zoals je weet volgen de mensen je in crypto liever als je prijsvoorspellingen maakt en to the moon roept, hahaha.

Wij reizen de wereld rond met BTC en helpen onder andere arme mensen. Een minimalistisch reizend gezin dat arme mensen helpt is nou eenmaal niet zo sexy als iemand die prijsvoorspellingen maakt waardoor je heel snel miljonair zou kunnen worden. To the moooon enzo, hahahaha. Wij vinden het gewoon leuk wat we doen en of we 100k volgers hebben of 10k volgers maakt ons niet zoveel uit. We reizen graag, creëren graag content, en ik vind spreken op events geweldig dus voor ons een perfecte combo. Inmiddels runnen de kids zelfs het bitcoin family TikTok kanaal waar ze heel veel van leren. geweldig toch!

Hou je je nog steeds aan de verdeling 20/80: twintig procent van jullie vermogen om te handelen en 80% dat vast staat? Komen je inkomsten hoofdzakelijk uit traden, of zijn dat vooral de inkomsten uit boekenverkoop, sponsorships en lezingen geven?

Didi: Ja ik hou mij nog altijd aan die 80/20 of inmiddels 75/25 verhouding en heb de 75% die ik Hodl niet eens bij mij tijdens het reizen. Met die 25% trade ik volgens het systeem van Venzen en dat werkt super. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik tevens een deel van onze Bitcoins heb geïnvesteerd bij NDJ Investment group, een van de sponsoren van onze sharing is caring tour. Ik heb namelijk helaas niet meer zoveel tijd om te traden en NDJ combineert mining met masternodes en trading en bieden je een super mooi rendement in BTC.

In 2018 daalde bitcoin snel en fors. Toentertijd zei je het te ervaren als een emotionele rollercoaster. Heel 2018 zou een annus horibilis blijken, achteraf gezien. In november/december van dat jaar was dan toch de bodem binnen van rond de $3200. Heb je dat kunnen voorzien en daarop kunnen inspelen?

Didi: De krant heeft toentertijd mijn woorden verdraaid of verkeerd begrepen. De emotionele rollercoaster zat hem meer in de totale omschakeling als gezin van een luxe leven met huis, auto’s, naar een reizend gezin waar luxe niet meer het belangrijkste was in het leven. Tegelijkertijd werden we gebombardeerd door de wereldwijde media en die twee zaken maakten het een emotionele achtbaan. De prijsdaling was natuurlijk niet fijn. Maar dat had niet zoveel invloed op mij aangezien ik al de crash in 2013/14 meegemaakt had en wist dat BTC vaker “crasht”. Ik geloof er in voor de lange termijn. En als je geen maandelijkse kosten hebt en voornamelijk in goedkope landen reist is de prijs van BTC niet zo belangrijk.

Het draait er ons meer om dat BTC een tool is om de mensen zonder toegang tot het monetair stelsel nu toegang te geven. Bitcoin gaat een positieve sociaal economische impact hebben op heel veel mensen. Als je mij vraagt Bitcoin te omschrijven dan is mijn antwoord niet dat Bitcoin een tool is om miljonaitr te worden. Alhoewel dat natuurlijk wel mogelijk is. In mijn ogen is Bitcoin echter veel meer dan dat. “Bitcoin is a decentralized, disruptive , 24/7 usable, borderless, immutable, trustless, unconfiscatable, censorship resistant, p2p digital cash that will include the excluded into the monetary system!”

Het bezoeken en/of wonen in welk land is jullie het meest bijgebleven? En is er een plek, stad of land dat je ’thuis’ kunt noemen? En ben je al eens ergens terechtgekomen waar er geen of slecht internet was? En was dat akelig?

Didi: Iedereen in het gezin zou daar een ander antwoord op geven waarschijnlijk. De kids vonden Australië geweldig, Romaine en ik vinden tot nu toe Portugal, Indonesië en Thailand geweldig. Er zullen de komende jaren heel wat landen bijkomen dus wie weet wat over een jaar bovenaan het lijstje staat. Het thuisgevoel hebben we niet, maar thuis is voor ons als we naar onze familie gaan. Dus wanneer ik mijn broertje Gino en zusje Zita bezoek in Venlo dan is dat voor mij nog steed thuiskomen. Echter tijdens het reizen is onze Bitmobile ons huis, hahaha. Er zijn vele plekken geweest zonder internet en we hebben ook al heel wat spannende zaken meegemaakt. Maar in het algemeen kan ik eerlijk zeggen dat de wereld echt niet zo akelig is als de media het vaak doet voorkomen.

Oh nu begrijp ik je akelig vraag pas. Dat ik zonder internet geen btc kan verzenden, traden etc hahaha. Nou nee niet zo heel akelig. Want er is echt veel meer in het leven dan zaken waarvoor je internet nodig hebt. Gewoon relaxen in een hangmat en luisteren naar de zee bijvoorbeeld hahaha.  We hebben ook een wirex card. Dus kunnen altijd in nood betalen met deze door visa backed bitcoin card. En als niet kan dan maar gewoon ruilhandel, kennis voor eten etc .

Proficiat trouwens met de Duitse versie van jullie boek. Tot 1 november 2019 aan een voordeelprijs te verkrijgen via deze link. Verheugd zeker? Wordt het boek goed verkocht?

Didi: Dankjewel en ja het boek doet het eerlijk gezegd redelijk in Nederland. Ik denk dat in Nederland veel mensen denken dat het boek alleen maar over Bitcoins gaat. En het dus ook niet kopen. Misschien verkeerde titelkeuze maar zo leer je weer. Het boek gaat in elk geval over veel meer dan Bitcoin. Het is eigenlijk ook een heel leuk boek voor vrouwen. Het is een levensverhaal vol met emotie, mindset en motivatie en een stukje educatie in BTC. Dus mannen: koop voor sinterklaas / kerst ons boek en geef het aan de vrouw, hahaha. In Duitsland is er gek genoeg nu al heel veel vraag naar en we zullen snel ook met een Engelse versie komen.

Grote plannen weer, zo te merken, met de komende Sharing is Caring tour? In 2018 deden jullie een succesvolle Europa tour. Waar gaan jullie deze keer naar toe? Lezen we dat correct: 5 werelddelen, 50 landen, 500 steden?! Hoe lang zullen jullie dit keer dan onderweg zijn?

Didi: Dit keer zijn we tussen de 3 en 5 jaar onderweg en gaan we de wereld rond rijden met onze Bitmobil. Het gaat een combinatie worden van rijke landen bezoeken om awareness voor de tour te creëren en arme landen bezoeken om de lokale mensen te helpen. Het gaat erom dat we tijdens de tour mensen zowel fysiek als met investments willen helpen en dat aan de wereld willen laten zien dmv van youtube en Instagram TV. We willen 1 grote Bitcoin family creëren die geeft om anderen en niet alleen om zichzelf.

Daarom hebben we een nieuw logo gecreëerd dat beter past bij dat gevoel van samen. We gaan charities bezoeken, impact investments doen, lezingen geven en natuurlijk ook heel veel lol hebben want een rit omde wereld is natuurlijk een unieke ervaring als gezin. Alles wat we doen kan gevolgd worden op youtube en Instagram TV. We trachten namelijk ook leerzame video’s te maken en edutainment te creëren wat ook voor niet crypto mensen interessant is.

Kijk bijvoorbeeld eens naar Lite.im. Deze gasten maken het mogelijk om Bitcoin, Litecoin en Eth te kopen, verkopen, verzenden, ontvangen en wisselen dmv facebook messenger en Telegram. Dit alles terwijl je alle controle hebt over je private key dmv van een encrypted wachtwoord. Dit is huge en betekent dat ik mijn neefje op de Molukken die facebook of telegram gebruikt Bitcoin kan sturen en het voor hem simpel is een bitcoin wallet te hebben. Hij kan zelfs Bitcoin verdienen door zijn link te delen met zijn vrienden en familie. Dit soort tools maakt het voor ons makkelijk andere mensen kennis te laten maken met Bitcoin zonder al te veel ingewikkelde uitleg over wallets etc. Hier, test zelf maar:

Zie je bitcoin binnen vijf of tien jaar nog steeds de belangrijkste of grootste munt blijven, of ligt er serieuze concurrentie op de loer?

Didi: In mijn ogen is BTC nog steeds de enige echte gedecentraliseerde coin met het grootste netwerk. Het is niet voor niets dat er door Wallstreet, Nasdaq etc vaak alleen maar over Bitcoin gesproken wordt. Ik denk wel dat er een aantal andere munten in de toekomst zullen blijven bestaan en dat er wereldwijd verschillende munten gebruikt gaan worden net zoals er nu wereldwijd vele verschillende valuta’s gebruikt worden. Dash is erg geliefd in Thailand, Litecoin in America etc. Uiteindelijk is Bitcoin de enige gedecentraliseerde munt waarvan niet bekend is wie hem gecreëerd heeft en waardoor het dus ook niet te stoppen is. Wie moeten ze aanspreken om het te stoppen? Natuurlijk zullen andere munten het goed doen bij de banken omdat die munten niet gedecentraliseerd zijn en de banken of organisaties die coins kunnen confisqueren.

Dat is nu net niet de bedoeling aangezien we gezien hebben wat er destijds in Griekenland, Cyprus, Zimbabwe etc gebeurd is met het geld van de gewone mens. Als een coin niet voldoet aan de zaken die ik al eerder vernoemde gaat die voor mij voorbij aan het doel! Een coin moet de volgende kenmerken hebben: decentralized || disruptive || 24/7 usable || borderless || immutable || trustless || unconfiscatable || censorship resistant || p2p || digital cash||

Een beetje een persoonlijke vraag: wat als er met jou iets ernstigs zou gebeuren. Heb je een levensverzekering afgesloten just in case? In de blockchain dan als dat al mogelijk is? Gebruik je sowieso op enige manier reeds zelf blockchain toepassingen of technologie?

Didi: Ik heb nog niets afgesloten op de blockchain en als er met mij wat gebeurt weten de vrouw en kinderen waar de hardware wallets zijn. Zij kunnen dan gewoon die pakken en verder gaan met leven. Natuurlijk wel eerst even rouwen of feestje bouwen omtrent mijn overlijden natuurlijk hahaha. Pas geleden kwam ik er ook achter dat wij ooit tijdens de aankoop van ons huis een levensverzekering afgesloten hebben en dat die betaald is tot 2037, dus ik heb nog even voordat ze mij van de trap af duwen hahaha.

Ik ben wel aan het kijken naar de shared private key blockchain options voor de kids. De technologie gebruik ik in zeker zin dagelijks tijdens het boeken van reizen, events etc . Omdat ik betaal met BTC. Maar als je vraagt of ik andere blockchain gerelateerde diensten gebruik dan als voor betaling dan nee, nog niet veel. Ik gebruik steemit voor af en toe wat blogs te schrijven, decent.bet om te spellen. Tevens zoek ik naar een decentral blockchain social media app zoals uptrennd. Waar ik nu mee aan het experimenteren ben. Als jullie of de lezers tips hebben dan hoor ik het graag. Ik wil altijd leren!

Ten slotte nog een standaard vraag voor àl onze gasten, vragen die die hard cryptofans nogal eens stellen of horen te stellen onder mekaar: When Moon? When Lambo?

Didi: When Moon, ik denk dat het nog even kan duren. Maar ik geloof nog steeds dat Bitcoin binnen nu en 2 jaar meer dan €100.000,- waard is. Op de korte termijn kan Bitcoin nog wel eens zakken naar 6300. En die support moet dan gehouden worden, want als hij daar doorheen zakt dan gaan we nog lager. Maar de koers is net weer opgeveerd! Ook hebben we aankomend jaar de halvering. En zal BTC dus in prijs moeten stijgen wil het nog interessant zijn voor de miners. Ik zou het wel leuk vinden als we dit jaar nog even de 20k aantikken voor kerst hohoho. Hele spannende tijden dus! When Lambo, nee, Lambo is niet zo mijn ding om te hebben. Krijgen we erg weinig bagage in mee maar zou er zeker een keer in willen rijden, hahaha.

Dan danken we jou hartelijk voor dit gesprek! En we wensen jullie nog alle succes toe in alles wat jullie verder nog ondernemen!

Didi: Jullie ook bedankt, veel succes met Biflatie.nl!

5 reacties

  1. Why some people are stupid, or don’r get it, or don’t want to understand, or are simply not able to grasp and imagine…tja, we (crypto en blockchain enthousiasten) hoeven niet iederéén te overtuigen hoor, de toekomst (en die wordt elke dag gemaakt!) zal uitwijzen wie gelijk heeft en wie niet, we zullen het daarop maar houden?

   1. U stigmatiseert meer dan eens: mensen met een andere mening hoeven niet per se ‘dom’ te zijn.

    Topic: zo maar op één dag, na de shutdown van de banken in Libanono:

    “Libanon laat zien dat bitcoin een goed alternatief kan zijn voor het financiële systeem”. (BTCNieuws)

    “Die seit knapp zwei Wochen anhaltenden Bankenschließungen im Libanon waren eine Gelegenheit für Bitcoin, seine Fähigkeiten als Zahlungsmittel unter realen Bedingungen zu demonstrieren. Doch die Technologie ist offenbar noch nicht bereit”. (DWN)

    Wie is ‘dom’? Hapert de techniek nog steeds of is het vooral een chronisch gebrek aan vertrouwen in crypto?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: