Op zaterdagochtend 22 juni 2019 is BTC weer 10 procent in waarde toegenomen. De laatste dagen en weken lijkt de cryptostier onstuitbaar. Met meer dan een verdubbeling van de koers zo recent nog als van april 2019. De psychologische grens van $10.000 is in luttele uren al achter de rug. Waarmee de 11.000 reeds in het visier komt. De hele cryptomarkt van 2000 plus munten en tokens bedraagt iets meer dan 300 miljard dollar tegenwaarde. Dat was van 372 dagen geleden om precies te zijn. De snelheid waarmee door bitcoin ook technische weerstanden genomen wordt, doet denken aan de laatste maanden van 2017.
De aanleiding
De directe aanleiding die bitcoin nog een versnelling hoger zet, is waarschijnlijk tweeledig. Inderdaad deden zich bijna tegelijkertijd twee gebeurtenissen zich voor. Die elk in hun mate bijdroegen tot de opvallende populariteit van bitcoin. En in mindere mate ook van heel wat altcoins. De Fed, Amerikaanse centrale bank, hintte op een renteverlaging. Dit bracht haast meteen een vloedgolf van geld naar én de aandelenbeurzen, die gek zijn op goedkoper geld. Maar eveneens richting de cryptomarkt. Een (eventuele of waarschijnlijke) renteverlaging vermindert de waarde van de dollar. De belangrijkste zogenaamde fiatmunt ter wereld die inboet aan waarde, werkt positief in op digitale munten. Die per definitie eindig zijn in aantal.
Plus het hot topic van de week
Waarmee we de aangekondigde Libra bedoelen, Facebooks cryptomunt in wording. Het white paper raakte midden juni bekend. Het is all talk over de intrede die ’s werelds grootste social mediasite maakt in de digitale wereld. Het brengt waarschijnlijk ook aandacht richting, belangstelling voor crypto’s in het algemeen met zich mee. Misschien net genoeg om ook beleggers die tevoren aan de zijlijn stonden, over de streep te trekken hun eerste bitcoins te kopen? Sommige commentatoren menen dat zeker bitcoin, maar zelfs alle cryptomunten schrik moeten hebben van de Libra. Want met 2,38 miljard gebruikers van Facebook zou deze wel eens een alles overheersend effect kunnen hebben? Waarmee wij het helemaal niet meer eens zijn.
Argwaan en tegenwerking
De woorden waarmee Libra aangekondigd werd op 18 juni 2019 galmden nog na, of de eerste officiële bezwaren verschenen reeds. Vanwege tal van bezorgde en argwanende naties als Frankrijk, het VK en Australië. En zeker ook in het homeland, de VS. Amerikaanse politici wensten eerst geconsulteerd te worden, gezien Facebooks slechte reputatie om met data om te gaan. Zouden we dus uitgerekend deze mediakolos vertrouwen met het géld van een derde van de wereldbevolking? Wordt Facebook zelf een bank, een centrale bank misschien? De bezwaren klinken luid en zijn van verschillende aard. Maar het draait toch steeds weer om één begrip of term. Vertrouwen dus…