Moet Satoshi’s Bitcoin vrezen voor Facebooks Libra?

0

Over de aangekondigde komst van de Libra, nu wel een realiteit, wordt nog danig nagekaart in diverse media. Naar onze mening en aan de koersreactie van BTC te meten, deert het de groei van bitcoin niet. Dit om tal van redenen. De Facebook Libra wordt een token en geen echte cryptomunt. Dat wil zeggen dat hij intern zal circuleren. Hoewel dat ‘intern’ wel de potentie heeft om 2,35 miljard gebruikers te bereiken mettertijd. Maar het is pas ergens in 2020 dat het token het licht zal zien. Dus van onmiddellijk belang of invloed kan nog geen sprake zijn.

Argwaan

De Libra is nog pas aangekondigd en krijgt al officiële tegenwind. Zowel vanuit de VS als vanwege de EU. Er zijn al oproepen om de lancering pas door te laten gaan tot Amerikaanse wetmakers het token kunnen bestuderen. ‘Other lawmakers demanded hearings and questioned whether the coin, called Libra, will have appropriate oversight.’ In Washington heerst behoorlijke argwaan jegens de sociale mediagigant. Die zodanig in het middelpunt van de publiciteitstorm heeft gestaan en nog. Dit in verband met immer aan belang winnende vraagstukken als pricacy en controle van omgang met gevoelige data. Dat uitgerekend Facebook dan nog in een, aldaar toch, nog redelijk controversiële wereld als digitale munten wil stappen…?

Non, non et encore non

Hier wordt reeds in een korte video de geplande Libra besproken. Ook vanuit de EU komen berichten die duiden op argwaan, een bijzonder voorzichtige houding en waarschuwingen. GrootBrittannië en Frankrijk laten al meteen van zich horen en de toon is beslist negatief. De eerste zal het project door een vergrootglas bekijken om de minste afwijking van wetten te detecteren. De laatste stelt vandaag al een veto van ‘kan niet gebeuren, mag niet gebeuren, zal niet gebeuren’! Ook de betreffende media vanuit de crypto en blockchain wereld staan veelal argwanend tegenover Facebooks plannen. Zo vraagt Talkandroid.com ons op de man en vrouw af: ‘Would you trust Facebook to manage your digital wallet?’ Maar ondertussen blijft Facebook lustig doorgroeien en stijgt de beurskoers fors op de aankondiging.

Vertrouwen komt te voet maar gaat te paard

Inderdaad is dit het begrip dat het vaakst terugkomt in de commentaren: vertrouwen. Is dat er nog, in Facebook? Komt het misschien stilaan terug na Zuckerbergs beloften voor ‘beterschap’, of…? En u, beste lezer, staat u positief of negatief tegenover wat wel eens een monetaire aardverschuiving kan betekenen, de komst van de Libra? Wij vernemen het als altijd graag! Wordt beslist vervolgd…

Over de auteur

Zet de dagelijkse economische en maatschappelijke onderwerpen uiteen.