Dat is wel de vraag van 1 miljoen natuurlijk, voor cryptobeleggers wereldwijd. Vast staat dat op 16 februari 2021 de mijners hodlen – vasthouden – en een flink aantal beleggers winsten binnenhaalt. De koers van BTC toont daardoor een zekere evenwicht en noteert op moment van schrijven aan het ronde getal van 50.000 dollar. Nog geen zes maanden geleden was dat ´slechts´10.000. Gaat het te hard, zijn cryptobeleggers al te enthousiast of zit er nog (veel) meer in het digitale vat?

Beurs hysterie

Zo´n beleggersmanie of -gekte vindt van tijd tot tijd plaats, wanneer het merendeel van het beleggende publiek over-enthousiast wordt. FOMO in de praktijk, the fear of missing out. Iedereen wil een bepaalde waarde – zij het huizen, aandelen of cryptomunten – bezitten. Tegen elke prijs en ook nog eens allemaal tezamen. Zo vond in het midden van de 19de eeuw bijvoorbeeld de beroemde of beruchte Gold Rush plaats. Voornamelijk in het Amerikaanse Californië. In 1999/2000 deed zich dan de internet-manie voor, waarbij alle aandelen gekocht waren die maar van ver of dichtbij met ´internet´ te maken hadden. Vlak voor de Kredietcrisis (2009) uitbrak haalde vastgoed dan torenhoge prijzen. Zo lijkt elke soort belegging wel op tijd en stond in bubbel territorium te belanden. Vandaar de terechte vraag in de titel: is de bitcoinkoers aan 50.000 dollar ook een bubbel?

Een tulp of een Rembrandt?

Een manie zoals de genoemde dan, waarop altijd eerder vroeg dan laat de ontnuchtering volgt. Met massale verliezen voor de meerderheid der beleggers. Cointelegraph maakte een interessante vergelijking met de grootste beleggers hysterie aller tijden: de Tulpenmanie. ´In Nederland bloeiden de eerste tulpen rond 1590 in tuinen te Amsterdam en Laren. Ruim dertig jaar later waren tulpenbollen doorgedrongen tot de termijnmarkt voor goederen. Door speculatieve handel, vooral in Haarlem en in Alkmaar, verviervoudigde de prijs van het exotische gewas tussen 1634 en 1636.´ Dit mag manisch, een manie heten: ´Een bol van de uiterst zeldzame Semper Augustus deed in 1624 nog 1000 gulden, in 1633 was de prijs gestegen tot 5.000 gulden en in 1637 tot 10.000 gulden. Ter vergelijking: voor Rembrandt’s Nachtwacht betaalde men in die tijd 1600 gulden.´

Meten is weten

Hoe wordt de vergelijking gemaakt? Door de prijs van een pond tulpenbollen op het hoogtepunt anno 1637, en de ´toekomstige’ bitcoinkoers te nemen, om te beginnen. Dus zelfs niet anno 2021 aan afgerond 50.000 dollar maar aan de verwachte, berekende 300.000 dollar. Zoals onder meer wiskundig bepaald als reële waarde door PlanB´s S2F Bitcoin Model. Beide worden dan afgezet tegen het gemiddelde jaarlijks inkomen. Dat was dan 1500 gulden voor het pond exquise tulpen, wat neerkwam op vier jaarsalarissen (!) anno 1637. Terwijl aan 300.000 dollar per BTC dit ´slechts´ tien keer het gemiddeld jaarsalaris in de VS voorstelt. Vier keer een jaarsalaris versus tien keer een maandsalaris – zo gemeten dus absoluut nog geen teken van ´irrationele uitbundigheid´. Integendeel zelfs! Het is ´een´ manier van meten, jawel, en ze is even goed als andere, dunkt ons. 

Bitcoin sentiment

Hoe beleggers denken over de waarde van bitcoin, wordt ook elke dag gemeten, en wel door de Bitcoin Fear and Greed Index. Nou, laat die nu op 16 februari 2020, moment van schrijven, op een angstwekkend hoog niveau staan. Van 95 op een schaal van 100 toont dit ´extreme greed´. Extreme hebzucht. Not good! En dat blijkt al een hele week het geval. Dit wel opgemerkt: zo´n situatie kan nog lang aanslepen, heel lang. Niemand weet wanneer de eerstvolgende correctie komt. En wanneer die komt, is dat altijd onverwacht voor het merendeel der beleggers. In een immer opgaande markt over de langere termijn, kan elk correctie wel gekocht worden. Zo gezien is zelfs een situatie van irrational exuberance geen erg. Je houdt dan best wel wat kruit droog om bij te kopen. En niet vergeten van tijd tot tijd winst te nemen. Herinneren we ons een aloud beleggersadagium: ´Van winstnemen is nog niemand armer geworden´! Ook: wanneer je in zo´n bubbel zit (bubbel, da´s dubbel, u begrijpt?) besef je dat meestal zelf niet. Je zit er dan altijd ook met vélen in, héél velen, en in een massa is het in deze heel ´veilig´ vertoeven. Zeker beleggers voelen zich het veiligst wanneer ze in de meerderheid zijn, in een bepaalde positie of stellingname. Safety by numbers, is de Engelstalige uitdrukking. Maar het kan uiteraard ook een valse zekerheid zijn…

Alternative.me

Wij geven geen financieel advies. Mocht u besluiten in crypto te willen investeren, wij zelf hebben goede ervaringen met Bitvavo en Binance als gebruiksvriendelijke en betrouwbare exchanges.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: