Als je nieuw bent in de cryptowereld en je wil Bitcoin kopen, kan het aanbod soms overweldigend zijn. Je vindt online tientallen websites waar Bitcoins kopen mogelijk is, maar je ziet andere prijzen, tarieven, enzovoort. Al snel merk je dat er een verschil is tussen exchanges, zoals Binance, en brokers, zoals Bitvavo. Maar wat is nou juist het verschil?

Kortom, je ziet door de bomen het bos niet meer. De fout die dan weleens gemaakt wordt, is dat je overhaast een keuze maakt en daardoor veel te hoge transactiekosten betaalt voor jou Bitcoin, of een exchange met een moeilijke werkwijze kiest.

Bitcoin kopen als beginneling: zo doe je dat!

Om het als beginneling voor jou zo gemakkelijk mogelijk te maken wanneer je BTC kopen wilt, hebben we deze gids samengesteld die je vertelt hoe je Bitcoins koopt en waar je op moet letten tijdens het kopen van Bitcoin. Ook wordt er uitleg gegeven nover waar je goedkoop Bitcoins kan kopen in Nederland.

AanbiederVoordelen Rating Aantal cryptocurrenciesMeer informatie
 /></a><p class=
Bitvavo

Beste exchange in Nederland

Rating

9.5

Aantal cryptocurrencies

75-100

BekijkBitvavo
 /></a><br />
<p class=
Binance

100+ cryptocurrencies om te traden

Rating

9.2

Aantal cryptocurrencies

100+

BekijkBinance
 /></a><p class=
Litebit

Nederlandse exchange

Rating

9.1

Aantal cryptocurrencies

100+

BekijkLitebit
 /></a><p class=
Kraken

Internationale exchange

Rating

8.1

Aantal cryptocurrencies

25

BekijkKraken

Waar kun je Bitcoins kopen?

Bitcoins kopen kan op verschillende manieren voldaan worden. Hier vind je 3 voorbeelden van waar Bitcoins kopen onder andere gedaan kan worden.

Bitcoin kopen met iDeal Bij Bitvavo

Een Bitcoin broker kan je bekijken als een tussenpersoon tussen een koper en de cryptomarkt. Een broker biedt jou als het ware de mogelijkheid om een bepaalde hoeveelheid Bitcoins te kopen aan een vaste prijs.

Er bestaan ook Nederlandse brokers, zoals Bitvavo. Bitvavo is zowat de meest gekende Bitcoin broker in Nederland, en zij staan bekend om hun uitgebreide aanbod en mogelijkheden, maar ook om hun gebruiksvriendelijkheid. Je kan er bijvoorbeeld heel eenvoudig Bitcoin kopen met iDeal.

Bitvavo exchange

Vele Nederlanders kiezen er voor gebruik te maken van Bitvavo, dit vanwege de eenvoud die Bitvavo aan gebruikers biedt van het Bitcoins kopen met iDeal. Bij Bitvavo is het mogelijk om slechts in enkele minuten Bitcoin te kopen via het bekende iDeal betaalsysteem.

BTC kopen bij een Bitcoin exchange

Een exchange is letterlijk een ‘beurs’ waar je zelf geld of andere cryptocurrency kan ruilen voor Bitcoins. Op een exchange plaats je zelf je order, en moet je wachten tot een verkoper bereid is om jouw order te voldoen voor het aantal en de prijs die jij wil bieden.

Een populaire exchange is bijvoorbeeld Binance. Door CoinMarketCap.com vaak gerankt als de beste exchange op vlak van bezoekers, liquiditeit en trading volume. Binance heeft een uitstekende reputatie opgebouwd omwille van hun veiligheid, het grote aanbod aan verschillende cryptocurrencies, hun handige platform met uitgebreide features en de goede customer support.

Bitcoins kopen bij een Bitcoin broker, of toch bij een  Bitcoin exchange?

Hoe kies je nu tussen een Bitcoin broker of een Bitcoin exchange? Laat ons de twee eens onder de loep nemen.

Kosten

Wanneer je Bitcoins koopt, rekenen zowel als de exchange een broker een percentage van het aankoopbedrag aan als transactiekost. In veel gevallen is deze kost lager naarmate je voor een hoger bedrag aankoopt. Logischerwijs zijn deze kosten bij een broker iets hoger, omdat zij optreden als tussenpersoon en zelf dus ook iets moeten verdienen bovenop de transactiekosten.

Service

Hoewel een exchange over het algemeen goedkoper is om BTC bij te kopen dan een broker, biedt een broker een betere service. Loopt er iets mis met je order of je account, dan heb je bij een broker meestal een vlot bereikbare supportdienst, die je met je vragen kan verder helpen. Bij een exchange is dit meestal een pak moeilijker.

Daarom zijn Nederlandse brokers zoals Bitvavo een goede optie voor beginners, vanwege hun bereikbaarheid, het gemak en de service. In het begin ga je misschien wel met belangrijke vragen zitten, en dankzij de bereikbaarheid van een Nederlandse broker, zijn die sneller opgelost.

Registratie

Om dezelfde reden is registreren bij een broker ook een stuk sneller dan bij een exchange, zoals bijvoorbeeld Binance. Hoewel het registratieproces iets langer duurt bij een broker, omdat je meestal wat legale documenten in orde moet hebben, wordt je inschrijving meestal binnen enkele minuten al goedgekeurd.

Wanneer je jezelf wil registreren bij een exchange, kan die goedkeuring soms enkele uren of zelfs dagen in beslag nemen. Hoewel je tijdens het registratieproces vaak minder gegevens en documenten moet opgeven en het daardoor dus sneller is afgerond, is de doorlooptijd van goedkeuring wel iets om in gedachten te houden.

Geld storten of opnemen

Geld storten op opnemen naar en van een exchange is vaak lastiger dan bij een broker. Je hebt minder betalingsmogelijkheden, hogere kosten en de transactie duurt langer. Bij een broker heb je meer keuze, lagere kosten en transacties kunnen sneller uitgevoerd worden (afhankelijk van je betaalmethode).

Opties voor orders

Voor wie meer controle wil over zijn investeringen, biedt een broker meer opties. Zo kan je met een account van een broker vaak beroep doen op charts voor technische analyses, stop-limit orders, etc.

Welke optie is nu goed voor mij?

Een broker is voor de meeste mensen de meest geschikte optie. Zeker als beginner heb je veel aan de veiligheid van de ondersteuning en extra inzichten die een broker je biedt. Goedkoop Bitcoin kopen doe je dus bij een exchange, maar de hogere kosten van een broker zijn meestal de extra voordelen wel waard, zeker als onervaren handelaar. Een exchange, zoals Binance, zouden we dus vooral aanraden aan meer ervaren handelaars, die snel en eenvoudig BTC willen aankopen (of verkopen).

BTC kopen via een andere eigenaar bitcoins kopen via ideal in Nederland

Naast een broker of een exchange, kan je ook Bitcoin kopen via een andere Bitcoin eigenaar. Je kan dit rechtstreeks doen met mensen die je kent, maar er bestaan ook markplaatsen waar je verkopers kan ontmoeten. Het gevaar van dergelijke markplaatsen is dat je niet echt weet wie er aan de andere kant van de transactie zit en of deze persoon wel betrouwbaar is. Als onervaren Bitcoin handelaar kan je hier best van wegblijven.

Bitcoins bewaren

Eens je Bitcoins hebt gekocht, moet je deze dus kunnen bewaren. De Bitcoins die je koopt via een exchange of een broker, blijven daar gewoon staan. Zie dat als een soort van ‘spaarrekening’.

Als je ook echt met Bitcoins wil kunnen betalen, moet je ze verplaatsen naar een Bitcoin wallet. Van hieruit kan je transacties verrichten online, naar anderen of zelfs in sommige winkels.

Een Bitcoin wallet kan je aanmaken op verschillende manieren:

Je wallet wordt beveiligd met een code, ook wel de sleutel genoemd. Deze zijn bij online en hardware wallets digitaal, maar op papier is dit dus gewoon een fysieke kopie van je sleutel (of in sommige gevallen een QR-code). Het voordeel hiervan is dat je online dus niet gehackt kan worden, maar het nadeel is dat je jouw fysieke kopie dus niet mag kwijtspelen, anders ben je je eigen toegang tot je wallet kwijt!

Om je Bitcoins over te dragen van je broker of exchange naar je wallet, volg je best de instructies daar, want deze zijn voor elke partij anders.

Waar kun je goedkoop Bitcoin kopen in Nederland?

Als Nederlandse handelaar in Bitcoin heb je heel wat opties. Eens je een keuze hebt gemaakt tussen een broker of een exchange, kan je op onderstaande plaatsen Bitcoin kopen in Nederland. Vergelijk ook deze aanbieders onderling, maar focus niet te hard op goedkoop Bitcoin kopen, maar denk ook aan de features die ze individueel te bieden hebben.

De prijs is namelijk niet het enige waar je naar zou moeten kijken als je een keuze maakt, want elke broker en exchange verschillen ook op vlak van veiligheid, service, betrouwbaarheid, etc.

Bitcoin brokers in Nederland:

Bitcoin exchanges in Nederland:

Zoals je ziet, bieden sommige brokers ook de mogelijkheid om ze als klassieke exchange te gebruiken. Dit is dus een keuze die je als gebruiker zelf kan maken.

Waar moet ik op letten als ik Bitcoin koop?

Ben je beginnend handelaar in cryptocurrency en wil je Bitcoin kopen? Dan zijn dit onze beste tips voor jou, zodat je weet waar je op moet letten:

  1. Informeer jezelf! Koop geen Bitcoin omdat je vrienden het ook hebben, maar doe het omdat je weet dat je een goede investering doet, en weet ook waarom je het doet.
  2. Volg de Bitcoin koers en het nieuws op lange termijn.
  3. Investeer niet je hele kapitaal in Bitcoin. Bitcoin is een heel volatiele belegging, wat wil zeggen dat de Bitcoin koers sterk kan stijgen of dalen, wat ook de waarde van jouw portefeuille kan beïnvloeden.
  4. Kies voor de zekerheid van een broker als je beginner bent.
  5. Leg niet al je eieren in één mand. Probeer je portfolio divers te houden door te investeren in verschillende cryptocurrencies waarin je gelooft.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: