Zoals Rabobank in onderstaande tweet wordt ondervraagd naar haar mening en standpunt over bitcoin. BTC is weer eens verdubbeld van december 2020 tot januari 2021. Of econoom en financieel adviseur van de bank Wim Boonstra daar een verklaring voor heeft? Nou…´´eigenlijk niet´´, moet de man toegeven. Hij is nochtans ook nog eens hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Deze Nederlandse bank als zovele andere, ze snappen het niet. Pas op: dit soort executives aan de top van de traditionele financiële instituten is beslist hooggestudeerd. Ze bezitten universitaire graden en hebben vast de hele economische geschiedenis bestudeerd. Alle boeken over economie en financiën doorwrocht en misschien zelfs uit het hoofd geleerd. Van Alfred Marshall en Marc Bloch, tot Karl Marx en J.M.Keynes. (Het hoofdstuk over de Oostenrijkse School zullen ze waarschijnlijk overgeslagen hebben, jammer). Maar…laat dat misschien net hun zwakte zijn. Bitcoin als poster child van de nieuwe digitale economie, een compleet nieuw ecosysteem en geldstelsel begrijpen? ´t Vergt behoorlijk out-of-the-box denken, en dat ligt blijkbaar erg moeilijk voor vakidioten.

Zou de top van deze en de meeste andere banken beseffen dat hun dagen geteld zijn? Dat er buiten hun eigen wereldje van economische wetten en financiële regels iets heel anders aan het groeien is? Bitcoin en altcoins, tokens en munten, die ´hun´ geld aan het uitdrijven zijn. Hogere wiskunde die de overhand haalt op hun onderwijl ´oude wereld´ van fiatgeld, het naar willekeur bijcreëren van funny money en de MMT, modern market theory. DeFi, gedecentraliseerde financiën ook en vooral die rechtstreeks penetreren in hun wereldje, dat ze kennen en beheersen, maar straks obsoleet wordt. Want lenen, sparen, verzekeren et al. – de kerntaken die het bestaansrecht vormen van de traditionele banken – wordt in dit ecosyteem ook en zelfs beter gedaan. DeFi, decentralized finance, zaagt reeds aan de poten van de bureaustoel van de bankier. Alleen heeft die dat nog helemaal niet door…

Wij geven geen financieel advies. Mocht u besluiten in crypto te willen investeren, wij zelf hebben goede ervaringen met Bitvavo en Binance als gebruiksvriendelijke en betrouwbare exchanges.

2 reacties

  1. Banken proberen al jaren ‘domme’ (en dure) depositospaarders massaal aan het beleggen te krijgen. Nope. Hoe zou dat toch komen? ‘Nederlanders vinden beleggen eng.’ (FD)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: