Actuele waarde bitcoin

Misschien overweeg je om in Bitcoin te stappen, of misschien ben je er al ingestapt. In ieder geval is het belangrijk om te weten hoe de waarde van Bitcoin wordt bepaald en aan welke factoren die onderhevig is. Als je dat onder de knie hebt, ben je namelijk beter in staat om in te schatten wat er met jouw portfolio staat te gebeuren.

Waarom je moet weten hoe de waarde van Bitcoin wordt bepaald

In dit artikel leggen we uit wat de waarde van Bitcoin nu is, hoe die wordt bepaald en welke factoren er invloed op hebben. We kijken tot slot naar mogelijke veranderingen op korte en lange termijn.

AanbiederVoordelen Rating Aantal cryptocurrenciesMeer informatie
 data-lazy-src=

Beste exchange in Nederland

Rating

9.5

Aantal cryptocurrencies

75-100

BekijkBitvavo
 data-lazy-src=

100+ cryptocurrencies om te traden

Rating

9.2

Aantal cryptocurrencies

100+

BekijkBinance
 data-lazy-src=

Nederlandse exchange

Rating

9.1

Aantal cryptocurrencies

100+

BekijkLitebit
 data-lazy-src=

Internationale exchange

Rating

8.1

Aantal cryptocurrencies

25

BekijkKraken

Hoe wordt de Bitcoin waarde bepaald?

De actuele waarde van Bitcoin wordt bepaald door vraag en aanbod op dat moment. Er zijn namelijk maar een beperkt aantal Bitcoins in omloop, en als de vraag naar Bitcoin hoog is, zijn er minder coins ‘vrij’ en stijgt de prijs. Daalt de vraag, dan zijn er meer coins beschikbaar, en zakt de prijs.

De manier waarop de Bitcoin waarde wordt bepaald, verschilt sterk van andere financiële middelen:

  • De waarde van goud en zilver wordt bepaald op basis van hun fysieke beschikbaarheid. Deze metalen hebben verschillende toepassingen in allerhande industrieën en zijn daarom dus waardevol voor de samenleving.
  • De waarde van geld is dan weer gebaseerd op vertrouwen, meerbepaald het vertrouwen van de burgers in de overheid. Geld (in de financiële wereld ook wel ‘fiatgeld’ genoemd) wordt gedrukt door de overheid om de economie stabiel te houden. Als het vertrouwen van de burgers hoog is, stijgt de waarde van geld, en omgekeerd. Het feit dat geld kan worden bijgedrukt, maakt het bijzonder onderhevig aan inflatie.
  • De waarde van Bitcoin is gebaseerd op wiskundige pricipes, waardoor de aanmaak van nieuwe Bitcoins aan een voorspelbaar tempo gebeurd (via mining of staking). Dit zorgt ervoor dat BTC beter bestand is tegen inflatie dan fiatgeld.

De intrinsieke waarde van Bitcoin voor de maatschappij wordt dus bepaald door hoeveel mensen bereid zijn om Bitcoins als betaalmiddel te aanvaarden. De actuele waarde van Bitcoin in euro wordt bepaald door hoeveel mensen op dit moment Bitcoins in hun bezit willen hebben.

Hoeveel is 1 Bitcoin waard?

De actuele waarde van Bitcoin verandert constant. Op dit moment is de waarde van 1 Bitcoin gemiddeld €9.644,56. Echter kan de waarde van Bitcoin in euro dus sterk fluctueren, en is het zelfs afhankelijk van de exchange waarop je handelt.

Waarom is de waarde van Bitcoin anders op verschillende exchanges?

Als je er verschillende cryptocurrency exchanges die Bitcoin aanbieden op naslaat, heb je misschien al opgemerkt dat de Bitcoin waarde in euro lichtjes kan verschillen.

Dat prijsverschil wordt verklaard door het feit dat Bitcoin een gedecentraliseerde munt is. Dit wil zeggen dat Bitcoin niet gelinkt is aan fysieke middelen zoals goud of zilver, noch aan fiatgeld, of een bepaald land.

Er zijn op dit moment honderden verschillende exchanges die Bitcoins aanbieden. Elke exchange heeft een eigen hoeveelheid Bitcoins beschikbaar om aan te bieden, maar ook het aantal gebruikers per exchange verschilt. Dat wil dus zeggen dat ook vraag en aanbod per exchange verschillen. En als vraag en aanbod verschillen, dan verschilt dus ook de actuele waarde van Bitcoin.

Waarom schommelt de waarde van Bitcoin zo sterk?

Zoals we hierboven al aangaven, is de waarde van Bitcoin afhankelijk van hoeveel mensen op dit moment Bitcoin willen aanvaarden of bezitten. Er kunnen enorm veel redenen zijn waarom de koers van een cryptomunt stijgt of daalt: belangrijk nieuws in de politieke wereld, economische veranderingen, enzovoort.

In het verleden hebben we al gigantische ‘swings’ gezien in de koers van Bitcoin. Een grote verklaring hiervoor is ook dat Bitcoin nog niet zo gek lang bestaat en dus nog vrij jong is. Daardoor weten veel mensen nog niet goed hoe ze deze markt moeten inschatten en kunnen kleine dingen al grote verschuivingen in de koers teweegbrengen.

Er wordt weleens gezegd dat Bitcoin nu ‘volwassen’ aan het worden is, en dat investeerders dus veel beter weten hoe ze ermee moeten omgaan. Dat zag je bijvoorbeeld in de reactie op de halving van dit jaar (de derde in de geschiedenis van Bitcoin), die veel bescheidener en nuchterder was dan de twee eerste halvings.

Hoe ziet de toekomst eruit op lange termijn?

Er wordt heel wat gespeculeerd over de Bitcoin waarde op lange termijn. Er gaan wilde verhalen over een waarde van 1 miljoen dollar binnen enkele jaren, maar zo’n vaart zal het waarschijnlijk niet lopen. Door verschillende vooraanstaande Bitcoin figuren wordt een target van $300,000 tegen 2025 weleens genoemd. Enkele maanden geleden zelfs nog door Adam Back, waarvan velen geloven dat hij Satoshi Nakamoto kan zijn, in een interview met Bloomberg.

Wat we wel weten, is dat het potentieel van Bitcoin (en cryptocurrency in het algemeen) veel groter is dan wat het vandaag is. Bitcoin is nog relatief jong en voor veel mensen is het nog niet helemaal duidelijk wat cryptocurrency precies is en wat de mogelijkheden ervan zijn. Dat zorgt voor wantrouwen, wat een volledige integratie van o.a. Bitcoin als betaalmiddel in onze samenleving nog wat tegenhoudt. In de komende jaren zal crypto dus meer en meer aanvaard worden, waardoor de vraag naar BTC zal stijgen.

Maar voor veel mensen is ook de korte termijn heel belangrijk en wat er met de waarde van Bitcoin nu staat te gebeuren. Om dat te kunnen bepalen, moeten we echter naar het grote plaatje kijken.

Wat kan er op korte termijn gebeuren met de waarde van Bitcoin?

Op dit moment zit de wereldeconomie in een zeer woelige en onzekere periode. Na de ‘coronadip’ van de aandelenmarkt in april en mei van dit jaar, beweren nog velen dat het herstel van de beurzen te snel is gegaan en dat beleggers te optimistisch zijn op dit moment. Bijgevolg zal er dus opnieuw een serieuze correctie volgen, en veel indicatoren bevestigen dit ook.

Daarnaast zal de impact van corona voor veel bedrijven nog moeten volgen, wanneer bijvoorbeeld binnenkort jaarresultaten worden gepubliceerd. De kans is groot dat ook dit nog zal doorwegen op de aandelenmarkt.

Eerder in dit artikel beschreven we al dat de waarde van fiatgeld zoals de dollar, afhankelijk is van het vertrouwen van de bevolking in de overheid. Met een woelige huidige economische situatie maar ook mogelijk macropolitieke veranderingen, zoals de verkiezingen in Amerika in november, kunnen een verschuiving in dit vertrouwen teweegbrengen.

Indien het vertrouwen van de bevolking in negatieve zin verandert, zal ook de waarde van de dollar dalen. In dat geval kunnen veel investeerders weleens de toevlucht zoeken in cryptocurrency, wat de prijs van Bitcoin zal doen stijgen.

Uiteraard kan niemand de waarde van Bitcoin in de toekomst voorspellen. Op dit moment lijken er echter sterke indicatoren aanwezig die aangeven dat we in een opwaartse trend zitten.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: