Het blijft in mijn columns een telkens terugkerend issue. Met een soort van afgunst kijk ik elke dag naar de stand van de beurskoersen. Ik sta er mee op en ga er mee naar bed. ’s Morgens bij het ontwaken na mijn wandeling met de hond start ik mijn pc op en scroll ik langs de beurspagina’s. Benieuwd of de koersen van de Europese indexen weer omhoog gaan of eindelijk eens gaan duiken. Als later op de middag de Dow Jones en de Nasdaq op Wallstreet openen ben ik benieuwd hoe daar de stand is bij sluiting om 22:00 uur NL-tijd.
Manipulatie op de beurzen
Er zit een bepaalde lijn in. Een soort van golfbeweging. Als Wallstreet lager sluit dan openen de volgende dag de beurzen in Azië en daarna in Europa ook vaak lager. En andersom bij een hoger slot hetzelfde. Dan zijn de koersbewegingen afhankelijk van de financiële en economische berichten die gedurende de dag gepubliceerd worden. De slimme analist doorziet het spelletje wat er gespeeld wordt. Er is namelijk sprake van manipulatie. Beurskoersen mogen niet dalen maar moeten omhoog. Ten koste van alles.
Kredietcrisis moet worden voorkomen
Ooit was er sprake van een normale koersontwikkeling. Dat was in de jaren toen er normale rentetarieven werden berekend door centrale banken en de systeembanken. Toen rentetarieven nog een normaal verdienmodel waren voor de banken. Toen spaargeld rendeerde op de bank en hypotheken en leningen afgelost werden om de hoge maandlast zo snel mogelijk te zien dalen. Dat was het geval in de laatste decennia van de vorige eeuw. Toen aan het begin van deze eeuw de rentedaling bleef doorgaan naar het extreme van zeer lage tarieven begon de manipulatie van centrale banken. Centrale bankiers zagen de mondiale schuldenberg explosief stijgen en voorzagen toekomstige problemen als de economische groei zou tegen zitten. Dat is om de zoveel jaren een keer het geval, conform de 7 tot 10-jarige cyclus van groei en krimp. Hoe groter de schuldenlast hoe groter de problemen bij banken en andere schuldeisers. Om een kredietcrisis te voorkomen moesten de rentetarieven nog verder naar beneden. Zie de jaren die volgden op de kredietcrisis van 2009. Behalve lagere rentetarieven gingen centrale banken schuldpapier opkopen om te voorkomen dat banken failliet gingen. Op die manier kwam er vers geld beschikbaar bij de banken. Banken moesten dat weer uitlenen om de economie aan te jagen, en uiteraard om hun verdienmodel overeind te houden.
Manipulatie, ten gunste van wie?
Omdat banken met inlenen en uitlenen veel minder verdienen dan in de vorige eeuw brachten ze nieuwe financiële producten op de markt, zoals derivaten en meer keuzes in hypotheken en andere leenvormen. Banken zijn op deze manier onmisbaar in het huidige financiële stelsel. Het fiat geldsysteem is in hun handen en centrale bankiers geven daar sturing aan. Door manipulatie. Het is pure beïnvloeding van de economie. Maar ten gunste van wie? Het verstrekken van liquiditeiten aan banken door opkopen van schuldpapier en het extreem laag houden van de rentetarieven. Op deze wijze kan er door investeerders en beleggers goedkoop aandelen ingekocht worden. Met geleend geld, want kost geen drol. Niet de massa, zoals u en ik, maar het grootkapitaal profiteert van het goedkope geld. Oké, als wij geld lenen is het ook goedkoop maar we betalen daardoor de hoofdprijs voor onze woonhut. Goed beschouwd een gevaarlijke ontwikkeling.
De Corona-beursopleving
Er moeten geen gekke dingen gebeuren, zoals een economische krimp die de boel onderuit haalt. Maar toen kwam Corona. Landen gingen volledig op slot en de wereldhandel kromp met vele procenten. Economische groei werd krimp. Even was er paniek op de financiële markten toen de beurzen in februari en maart 2020 keihard onderuit gingen. Dat zou helemaal fout gaan als de centrale bankiers niet ingrepen. En dat deden ze. In de VS kon de centrale rente nog omlaag naar nul procent en ging de FED massaal in de aanval door meer schuldpapier op te kopen. In Europa stond de rente nog altijd op nul procent dus moest de ECB ook opkopen, nog meer opkopen dus. Ik zeg, pure manipulatie. De samenleving krijgt een opdonder door een krimpende economie. Ziet bedrijven in het MKB failliet gaan en werkloosheid rap oplopen . De beursgenoteerde bedrijven profiteren van de opnieuw oplopende beurskoersen omdat beleggers massaal aandelen inkopen. Zelfs particulieren willen meedoen in de hausse omdat hun geld op de bank wegkwijnt. Hoe weerspannig is dit niet? De armoede in de onderliggende maatschappij neemt toe terwijl tegelijkertijd de rijkdom bij de 10 procent superrijken extreem toeneemt. Hier klopt iets niet, zei ik al in mijn vorige column. Puur door de schadelijke gevolgen van een pandemie vliegen de beurzen omhoog. Dit kan echt niet, maar toch gebeurt het.
De finale klap
De grote vraag blijft natuurlijk hoe lang deze tegendraadse ontwikkelingen kunnen blijven doorgaan. We zien de maatschappelijke spanningen tezelfdertijd oplopen in een verontruste en verdeelde samenleving. De plotseling oplevende discriminatiediscussie, de protesten tegen lockdowns, de protesten tegen inkomensongelijkheid, de oplaaiende hongersnoden in ontwikkelingslanden, kortom veel onrust door ongelijkheid. De extremen zijn ongekend en leiden tot oplopende spanningen. Waar we op wachten is de finale klap. Die komt op het moment dat het vertrouwen bij de elitaire beleggers wegvalt. Wanneer hun ogen open gaan en ze de manipulatie doorzien van centrale banken. Als ineens de koersen extreem dalen op moment dat centrale banken nog volop bezig zijn met massaal opkopen van schuldpapier. Dan is het einde verhaal en moeten centrale bankiers hun verlies toegeven. Berouw komt na de zonde. GW
je staat erbij en kijkt ernaar en tòch nog niet zien of willen zien dat het één gemanipuleerde corrupte bende is. ik vind t ongelofelijk.
en ook die zogenaamde plandemie om globaal te resetten zonder ‘schuldigen’ anders dan een onzichtbaar virus, zie je dat dan niet, of kan of wil je niet.
lees eens vanaf pagina 18 in dit online document van de gezwellige rockefellertjes uit 2010.
A world of tighter top-down government control and more authoritarian leadership, with limited innovation and growing citizen pushback.
http://www.nommeraadio.ee/meedia/pdf/RRS/Rockefeller%20Foundation.pdf
of officieel document van de bundestag (blz 55) uit 2012 met zelfde scenario
https://dipbt.bundestag.de/dip21/btd/17/120/1712051.pdf
jaja zo gaat t….
“It’s easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”
― Mark Twain
Kwam het volgende tegen, wat de andere kant belicht,
Ja, wat is belangrijk in ons leven en dat van onze kinderen en kleinkinderen
Elk mens stelt prioriteiten in zijn of haar leven, maar, wordt daar wel voldoende bij stilgestaan en over nagedacht?
Individuele financiële welvaart heeft vaak de voorkeur bij veel mensen ( is in feite onnatuurlijk en uiteindelijk destructief voor de meesten ) maar, we zijn nooit te oud om tot inkeer te komen en het roer om te gooien.
Individuele zelfverrijking zal uiteindelijk tot een persoonlijk isolement en verder afdrijven van haard en werkelijkheid leiden, het is net als een verslaving aan.
Vergat te plakken.
https://www.youtube.com/watch?v=vVVhDJcDQXo
Verklaring en oplossing liggen toch voor de hand: het vertrouwen van de markten wordt alleen maar groter naarmate de machts- en kapitaalcentralisatie voortschrijdt.
Een (voor de elite) gewaagde ‘reset’ van het kapitalisme is helemaal niet nodig als riskante componenten veilig kunnen worden ingebed in de gecontroleerde particuliere sector.
Socialisme en neoliberalisme vereend: alles en iedereen in dienst van de centrale overheid, de winsten geprivatiseerd, de risico’s en verliezen gesocialiseerd. Nu nog een gegarandeerd basisinkomen voor allen.
de alles is echt mens
https://youtu.be/o4k0D4U7msg?t=269