Financiële markten vliegen uit de bocht, er klopt iets niet

Het is een wonderlijke wereld in dit traumatische ‘corona-tijdperk’. Als je de ontwikkelingen niet goed volgt dan zou je haast de weg kwijt raken. Ik vertoefde een goeie week met vakantie in onze mooie provincie Zeeland en was van plan flink te genieten van al het moois om mij heen. Kon het toch niet laten om ’s avonds na een dagje fietsen of wandelen het nieuws te scannen. Dat doe ik via de alternatieve media op mijn laptop en via de aanwezige TV in ons vakantiehuisje. Als iemand die het dagelijkse (financiële) nieuws volgt, en analyseert, wil je ook tijdens de vakantie op de hoogte blijven. Stel je voor dat de wereld vergaat zonder dat je er weet van hebt.

Schokkende gebeurtenissen

Ik moet in al mijn nuchterheid constateren dat ik nu pas besef in welke snelheid de opeenvolgende mondiale incidenten zich voltrekken. Er gebeuren ontzettend veel dingen in korte tijd. Op allerlei gebied, zowel financieel economisch als sociaal maatschappelijk. De financiële markten die ik volg gedragen zich in coronatijd wel heel extreem, maar daarnaast ook de samenleving. Het financiële leven en het sociale leven zijn natuurlijk onlosmakelijk aan elkaar verbonden, je kunt niet zonder geld een normaal maatschappelijk bestaan leiden.

Wat is er aan de hand in de VS

Toen de pandemie uitbrak hebben we hier op deze site al vaker geroepen dat een mondiale epidemie best wel eens de trigger zou kunnen zijn voor een ernstige financiële crisis. Die volgt op de coronacrisis. Nu we langzamerhand ontwaken uit de lockdown, blijven we hangen in de crisismodus. Ineens breekt overal de pleuris uit. Zoals het begon in de VS met ernstige rellen bij grimmige protesten, veroorzaakt door het immer sluimerende racisme onder de Amerikaanse bevolking, zo is inmiddels de onrust overgewaaid naar veel Europese steden en andere westerse democratieën. Nog steeds vraag ik mij af of het etnisch profileren door de politie wel de echte oorzaak is van al het geweld in de VS. Het heeft m.i. ook te maken met de opgelegde beperkingen van de lockdown die de burgers in vrije democratische landen al gauw spuugzat zijn. Oké, het zal een mix kunnen zijn met meerdere oorzaken, maar het is een keihard gegeven dat er in meerdere woonwijken van Amerikaanse steden complete anarchie heerst. De talrijke beelden via online-media zijn verontrustend, Amerika keert terug naar het Wilde Westen.

Polarisering escaleert

Een soortgelijke vorm van anarchie heerst ook in sommige Franse steden. In de Franse stad Dijon zijn groepen Tsjetsjenen en Noord-Afrikaanse drugsdealers al enkele dagen in gevecht met elkaar. In Parijs en andere steden rellen demonstranten om meerdere misstanden. Niet alleen om het etnisch profileren van politie en overheden, maar ook zijn het de ontevreden gele hesjes doe protesteren tegen de regering Macron. Ook in Engeland zijn onlusten die hun grondslag vinden in meerdere oorzaken, maar met name op gang gebracht door de ‘Black Lives Matter-protesten.’ Deze protesten die gepaard gaan met plunderingen zijn weer een trigger voor een oplaaiende polarisatie tussen de linkse en rechtse politiek. Vooral in een tijd dat veel mensen zonder werk raken en op allerlei manieren achtergesteld raken is dat een reden om zich aan te sluiten bij extreem linkse of extreem rechtse organisaties. We zien het bij de nieuwe beeldenstorm anno 2020. Voor- en tegenstanders van historische helden verdringen zich bij beelden, gedenkstenen en gelijksoortige uitingen en raken slaags. Ik zie een toename van verscherpte tegenstellingen op meerdere fronten.

Beurzen floreren, terwijl mensen protesteren

Het gaat niet alleen om racisme maar ook om de opgelegde beperkingen van onze bewegingsvrijheid vanuit de lockdown. Er heerst een algemene toestand van ontevredenheid. Dat kan deze zomer dramatisch escaleren als de massa ziet dat de financiële markten (nog?) enorme winsten boeken terwijl de onderliggende economie zich in een deplorabele toestand bevindt. De biljoenen van de FED en de ECB verdwijnen in de zakken van de elite en de superrijke investeerders. De massa heeft het nakijken en zien hun banen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Hoe kunnen beursgenoteerde bedrijven onder die omstandigheden dan floreren op de beurs? Daar klopt iets niet. De algehele malaise van een krimpende economie veroorzaakt een mopperende massa en dat zorgt voor een neergaande spiraal in de maatschappij. De enorme scheefgroei door inkomens- en vermogensongelijkheid voltrekt zich momenteel wel heel snel. Financiële markten worden door centrale banken gesteund met biljoenen terwijl werklozen in de samenleving worden gesteund met miljoenen. Zoals uitkeringen van de overheid. Dit trekt de boel scheef, om niet te zeggen extreem scheef. De slimme analist zal begrijpen dat deze situatie niet lang kan duren.

Kwestie van tijd

De opgeblazen beurshausse zorgt voor de grootste schijnvertoning sinds mensenheugenis. Beleggers weten dat de economie slecht draait maar worden door centrale banken volgestopt met gratis geld. Dit spelletje wordt echter door steeds meer mensen doorzien. De massa wordt eindelijk wakker. Als na verloop van tijd de armoede door de scheefgroei in de grote steden voelbaar wordt, dan zouden de huidige onlusten makkelijk kunnen escaleren. De anarchie, zoals die nu al heerst in sommige achterstandswijken van grote steden, en niet alleen in de VS, zal het bevoegd gezag verder ondermijnen. De inzet van politie-eenheden roept een verdere escalatie op terwijl conflicten zich wereldwijd opstapelen. De bekende optelsom van narigheden. Het zal niet lang meer duren voordat de elitaire beurzen tot bezinning komen. Dat komt pas wanneer brandhaarden erg dichtbij komen. Dicht bij de elite. Kwestie van tijd.

De laatste signalen

Overigens houden de grote (institutionele) beleggers zich de laatste weken in en hebben de (kleine) particuliere beleggers de weg naar de beurs gevonden. Oorzaak, de nulrente. Met lage volumes gaan hierdoor toch de beurzen omhoog. Dat zijn vaak de laatste signalen voor een naderende beurscrash. Het zal deze keer niet anders zijn. Kwestie van tijd. GW

7 reacties

 1. ​Nogmaals een goede analyse.
  Zelf
  denk ik dat de problemen in eerste instantie te maken hebben met het
  geldbeleid, waarbij (weeral) het geld in de verkeerde zakken terecht
  komt.
  Vandaar
  dat er zowel in het racistische Amerika, (zie de genocide op de
  Indianen en de (loon)slaven-problematiek van meestal zwarte mensen,
  welke tot op de dag van vandaag in een iets gewijzigde vorm nog steeds
  plaatsvindt) als zowel in Europa, ook veel blanken aan de demonstraties
  deelnemen.
  Blijkbaar
  WIL de elite (met een racistische president EN partij) dit probleem
  NIET zien, maar kan noch de FED, noch andere Centrale banken, een
  correct financieel beleid voeren wegens de gigantische schuldenberg die
  men zelf gecreëerd heeft.

 2. Hallo Welbergen,

  Er klopt iets niet, dat klopt, er klopt veeeel meer niet.
  Maar volgens de Maya kalender klopt het allemaal wel zuiver.
  Volgens deze kalender zullen de maatschappelijke ontwikkelingen zich vanaf 2012 in een steeds sneller tempo in een kortere tijd gaan plaatsvinden.
  Het zou de snelheid van onze brein en vaardigheden te boven gaan ( speciaal op technologisch gebied ), waardoor vele mensen het niet meer kunnen bijbenen en in een gat vallen, of een volledige burn-out krijgen.

  Ik heb voor 4-5 jaar een video van een onderzoeker en ik meen een Zweedse wetenschapper die 30 jaar onderzoek hebben gedaan in Midden-Amerika en geschriften in stenen zuilen in de jungle hebben gevonden en ontcijferd.
  Als hij op internet staat zal ik hem linken.

  Wij worden vanuit een relatief rustige periode plotseling geconfronteerd met corona, hoge belasting in de zorg, financiële paniek en achteruitgang, innerlijke/huiselijke onrust en allemaal nieuwe beperkende regels in het sociale verkeer.

  Dit zijn allemaal ingrediënten en gebeurtenissen die bewust de samenleving ingestuurd zijn, naar mijn oordeel.
  En overheden schijnen daar plotseling vrede mee te hebben en daar verder sturing aan te geven.
  Ze weten, dat ze met de media het grootste deel van de bevolking hiermee zeer onrustig, verward en volgzaam mee maken, deel 2 werken ze aan.

  Goed advies, houd het hoofd koel en de voeten warm en neem een lekker koud biertje in het weekend.

  1. Hoi Mark,

   De Maya’s waren een goed ontwikkeld volk die het presteerden een soort van kalender te maken. Met een stelsel van tijdrekeningen waarin een kringloop zichtbaar was. Heel slim. Door sommigen verkeerd uitgelegd dat de wereld zou vergaan in 2012.

   Waar ik het mee eens ben is dat maatschappelijke ontwikkelingen zich vanaf 2012 in een steeds sneller tempo in een kortere tijd gaan plaatsvinden(citaat). Waar ik niet in geloof is dat overheden(regeringen) een soort van complot vormen en daar bewust aan meewerken. Het is een feit dat tijden veranderen door technologische ontwikkelingen en dat daardoor de dingen sneller gaan. Niet de tijd, maar de processen. Komt door de digitalisering, robotisering, enzovoort. Het sociale leven in deze snelle maatschappij heeft moeite om zich daarop aan te passen. M.i. geven de overheden er geen bewuste sturing aan maar gaan ze automatisch mee met de tijdgeest.

   Democratische overheden denken niet in complottheorieën maar voeren de wetgeving uit zoals die constant in beweging is in een steeds snellere (technologische) tijd. De huidige ontwikkelingen overkomen ons en zijn niet bewust de samenleving ingestuurd. Echter vrees ik dat de snelheid van de ontwikkelingen niet door de mens zijn bij te houden. Althans, niet door de massa. Omdat de massa altijd achter de feiten aan loopt duurt het een poosje alvorens er een interactie is tussen bevolking en overheid.

   Zo blijven we dus achter de feiten aan lopen in een tijd waar door de digitalisering zaken sneller dan ooit geregeld worden. Vraag de hardwerkende mensen met een gezin maar eens of ze weten hoe het huidige fiat geldsysteem werkt en wat de invloed is van de machtige centrale banken. Mensen halen hun schouders op. Het is ook de onwetendheid die maakt dat de massa al snel gelooft in complottheorieën.

   Nogmaals, ik geloof niet dat onze democratische regering daar sturing aan geeft. Overigens is de kans op kardinale menselijke fouten in deze snelle tijd steeds groter. Daardoor zal de optelsom van nadelige ontwikkelingen die er nu volop zijn m.i. uiteindelijk naar een fatale climax leiden. Daarmee bedoel ik de val van ons fiat geldsysteem. Dat is waar ik voor vrees. Centrale bankiers die vastlopen in hun extreme beleid van geldcreatie.

   We wachten lijdzaam af. Ik schrijf ‘lijdzaam’ omdat ik niet weet wat ik kan doen. Wat ik doe is mijn mening hierover uiten op dit platvorm in de hoop dat meer mensen met mij meedenken en meedoen in de discussie.

 3. Ben even aan het zoeken geweest en heb de betreffende video gevonden.

  Helaas is Ian in 2005 overleden, een jaar na deze presentatie.

  Het is al reeds 6 jaar geleden dat ik de video zag.

  Volgens ons gevoel en waarnemingen zal de tijd ook sneller verstrijken in de cyclus, daar lijkt hij ook gelijk in te hebben in ons heden.

  Hij heeft met zijn kompaan wel een flinke lans gebroken, hoewel het nog in de schaduw zit, omdat geld, bezit en ego nog een grotere rol spelen.

  Ik hoop u met de link een nieuwe kijk te bieden.

  https://www.youtube.com/watch?v=voBzS29OXvk

 4. Het grote geld gaat altijd zijn eigen weg en heeft geen directe connectie met de massa, het zijn duidelijk 2 verschillende werelden.
  Onder de meervoudig miljonair status, behoor je gewoon tot de massa/slam, om het even cru uit te drukken, maar dat is gewoon de waarheid.

  Wij kunnen wel in korte tijd kapot gaan, of gemaakt worden.
  Daarom noemen zij ons ook de lammeren.

  Maak uzelf geen illusie, werk, pensioen, pensioenoverleg, corona regels, corona noodwet, ziektekosten verhoging, huurverhogingen, inleveren op loon, flinke gerealiseerde prijsverhogingen op levensmiddelen, forse accijns verhogingen, dat valt de meeste burgers toch niet op, de hel van de kinderopvang toeslag bij de belastingdienst en de verantwoordelijken hoor je niets meer over, boerenprotest en demonstratie tegen de corona noodwet verbied je gewoon en laat dit kabinet doodbloeden.

  Biflatie ook?, ik denk het niet.

  Hun motto, Draai de massa dol met zo veel mogelijk gekkigheid en ze weten niet meer waar ze zijn of staan en de meesten draaien door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: