Vandaag, op 7 april 2020, is er weer een belangrijke Eurogroepvergadering. De verfoeide coronabonds zullen weer onderwerp van gesprek zijn. De vorige vergadering verliep tumultueus vanwege het verzet van onze minister van Financiën. Wopke Hoekstra mag zijn borst nat maken.

Niet doen

Er was de afgelopen weken veel lawaai over de afwijzende opstelling van Nederland t.o.v. de Coronabonds in de vorige vergadering. In mijn vorige column: ‘Italië deelt kopstoot uit, EU knockout?’ heb ik uitvoerig aangegeven waarom Nederland niet mee zou moeten doen met deze nieuwe uitgifte van euro-obligaties.

Rente-socialisme

De zogenaamde eurobonds, die heel slim coronabonds worden genoemd, zijn absoluut nadelig voor de noordelijke en zeker voordelig voor de zuidelijke lidstaten. Om het verschil te duiden zou je kunnen spreken over een vorm van rente-socialisme. De eurobonds genereren een lagere rente voor de zuidelijke en een hogere rente voor de noordelijke landen. Maar de sociale gedachte achter de coronabonds zal zeker niet gedeeld worden door de bevolking van autonome landen. De hogere financieringsverplichtingen drukken namelijk op de nationale begroting.

Troonrede

Lidstaten van de EU hebben nog altijd een nationale begroting waarmee de eigen verzorgingsstaat op peil moet worden gehouden. De toedeling van de landelijke belastingheffing aan de verschillende ministeries en maatschappelijke sectoren wordt nog altijd bepaald door de eigen regering en parlement nadat de miljoenennota is gepresenteerd. Hoe zou de NL-samenleving reageren als Koning Alex in zijn troonrede aankondigt dat we een stukje welvaart inleveren voor onze arme zuidelijke vrienden die niet zo goed op hun centjes hebben gepast. Alex kennende zal hij deze woorden zeker slim verpakken in een meer genuanceerde tekst. Hoe het ook zij, Nederland is lid van een club en betaalt in de vorm van een contributie. Als clublid is het niet de bedoeling om op te draaien voor een slecht financieel wanbeleid van een losbandig lid en daarvoor maar eens extra in de buidel te tasten. We zijn het Leger Des Heils niet. Dat valt niet te verkopen in de troonrede.

Jaloers

Nederland heeft de staatsfinanciën redelijk op orde maar blijft een klein landje. Anders dan bijvoorbeeld de grote Europese economieën, Duitsland, Frankrijk en Italië kent Nederland niet de macht van  de grote getallen. Omdat we een gezonde begroting hebben zijn we een netto-betaler aan Brussel en is onze stem niet onbelangrijk in een verdeelde EU. Er wordt wel geluisterd naar een land dat een voorbeeld is voor slechte boekhouders. Zuidelijke schuldenstaten zijn jaloers op onze strakke discipline. Maar in tijden van nood zal een klein landje nooit in staat zijn om met een relatief kleine bijdrage de grote arme broeders overeind te houden. Met de uitgifte van eurobonds deel je mee in andermans ellende. Een klein land heeft nu eenmaal niet de macht over de grote getallen maar kent een veel kleiner Bruto Binnenlands Product(BBP) dan de grote broeders.

Calimero

Onze minister van Financiën heeft gelijk als hij weigert mee te doen in eurobonds. Grote landen moeten geen grote mond opzetten naar een klein landje met een goede boekhouder. Ons BBP is vele malen kleiner. Met mijn kleine peugeootje zal ik nooit in staat zijn om een grote vrachtwagen met oplegger uit de sloot te trekken. Dat is wat ik bedoel. Waarom zo hard schreeuwen naar de kleintjes? Dat ruikt toch duidelijk naar afpersing. Zal hier de macht van de maffia meetellen? Er was eens een klein eigenwijs kuikentje met een hele wijze opmerking:  „Zij zijn groot en ik is klein, en da’s niet eerlijk, o nee.” Wel jammer dat Wopke Hoekstra een minister is met een groot postuur. Misschien was het beter geweest om minister Eric Wiebes Nederland te laten vertegenwoordigen in de eurogroepvergadering.

GW

9 reacties

  1. https://www.telegraaf.nl/financieel/1453352723/italie-lanceert-economisch-noodpakket-van-400-miljard . Dit gigantische bedrag zal Italië niet alleen kunnen opbrengen. De druk op het ESM-fonds wordt wel erg groot en dat terwijl ook de andere EU-landen enorme bedragen injecteren. Na Corona volgt een schuldencrisis die zijn weerga niet kent. Denken we even wat verder in de tijd als blijkt dat de enorme schuldaflossingsverplichtingen niet kunnen worden nagekomen. Dat is waar de monetaire beleidsmakers op aansturen. Het aanstaande faillissement van ons huidige fiat geldsysteem. Men laat het er gewoon op aan komen. Gaat vanzelf. Als het grote afwaarderen gaat beginnen wordt er geroepen om een marshallplan. Zal na de coronacrisis makkelijk geaccepteerd worden door een bevolking die lamgeslagen is na een langdurige lockdown.

    1. Bouwondernemingen noemden dit vroeger smeergeld. Het vingertje van Nederland naar andere landen noemt dit corruptie.

  2. Laten we gewoon ophouden met die hele eurobond-discussie. Volgens berekeningen van de ING-economen zou de recessie in NL dieper worden dan in Italië: https://www.telegraaf.nl/financieel/248956851/recessie-in-nederland-nog-dieper-dan-in-italie. Misschien zou Hoekstra die toegezegde 1 miljard euro als zogenaamde gift maar moeten terugvorderen. We gaan keihard de dieperik in. De video-conferentie die momenteel loopt tussen de ministers van de eurogroep is al een paar keer geschorst. Ben zeer benieuwd of ze er uit gaan komen. Zo niet dan ontstaat er een vertrouwenscrisis tussen de verschillende EU-lidstaten. Let op, we zijn lid van een unie die geen politieke unie is. Ieder land is nog altijd soeverein. Daarom beslist nog altijd ons eigen parlement over de wijze waarop ons land steun biedt.

    1. Deze problemen zagen we weken terug al aankomen. Dit jaar wordt er door diverse economie een recessie van 7-8% verwacht en in de rest van de Eurozone 4-5%. We zijn een export- en doorvoerland dus wij voelen extra hard dat wereldhandel tot stilstand is gekomen en dat blijft voorlopig zo gezien de coronashit in de VS. Het zou mij niks verbazen als de recessie voor het eerst in de geschiedenis boven de 10% uitkomt als er niet snel een oplossing voor coronavirus wordt gevonden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: