Ineens zijn de zuidelijke EU-lidstaten weer furieus op de noordelijke EU-landen, met Italië voorop. Heftig wijzend naar Nederland, het kleine polderlandje, dat het lef had om de zuidelijke staten te beschuldigen van een wanordelijke staatshuishouding. Met paginagrote advertenties  in ‘Deutsche Zeitungen’ proberen Italiaanse politici bij het Duitse publiek op het sentiment te spelen. Hier wordt dus op de man gespeeld. Wordt het menselijk leed, aangericht door een pandemie, aangegrepen om meelij op te wekken.

Nooit geluisterd

Ik weet niet waaronder ik dit soort acties van Italiaanse en ook de politici van Portugal en zo moet rangschikken. Het inspelen op de emotie van burgers is een sluwe manier van politiek bedrijven. Het lijkt op het gedrag van een stout jochie die na onophoudelijk vervelend gedrag de wacht krijgt aangezegd door de schoolmeester en na schooltijd bij pa en ma de meester gaat beklagen. Italië is een land dat nooit heeft geluisterd naar ‘de meester in Brussel’ en altijd eigenwijs z’n eigen gang ging met het verkwistende gedrag van hun staatsportemonnee. Eigenwijs veel geld bleef uitgeven, ondanks de afspraken die je gezamenlijk had gemaakt met andere landen in eenzelfde muntunie.

Samen sterk?

Landen die graag gezamenlijk in een muntunie willen deelnemen om mee te kunnen doen in de globalisering van de wereldeconomie, en willen concurreren tegen de sterke dollar van de VS. Landen die willen worden gezien als een hechte commune en die zich houden aan gemaakte afspraken en als zodanig worden aangemerkt als betrouwbare landen waarmee je goed kunt handel drijven. Over en weer elkaars producten kunt afnemen zonder dat er teveel fluctuaties optreden door valutaverschillen. Pas dan kan er een goede handelsstroom op gang komen zonder dat er haperingen optreden doordat de munt zo nodig afgewaardeerd of opgewaardeerd moest worden. Zo ging dat vroeger met Italië waarmee het lastig handelen was doordat de lire zo vaak werd gedevalueerd. Dan kon je in dat land niets meer kwijt van je eigen nering, want te duur.

Discipline werkt niet

Als je betrouwbare handelscontacten wilt opbouwen dan moet je handelen met een betrouwbare munteenheid. Dat was natuurlijk de voornaamste doelstelling van de oprichting van de euro-muntunie. Daartoe verplichtten zich de deelnemende landen in een verdrag. Om dat verdrag te handhaven is er discipline nodig en daar heeft het te vaak aan gemankeerd binnen de EU-lidstaten die meedoen in de euro-muntunie. Het zijn altijd de zuidelijke lidstaten geweest die telkens uitstel vroegen om hun begrotingen op orde te krijgen. En ook  hun schuldenberg lieten oplopen tot ver in de gevarenzone. Als dan blijkt dat sommige landen, met Italië en Griekenland voorop, afspraken met handen en voeten overtreden, dan lijkt de ‘krijgstucht’ vanuit Brussel niet te werken. Als een klein gedisciplineerd landje zijn vingertje opsteekt dan kun je verwachten dat de grote jongens een grote muil opzetten. Hoe durf je Nederig landje. Kijk toch eens hoe slecht wij er voor staan. Vooral nu met die verschrikkelijke pandemie.

Schijnheiligheid ten top

Maar wacht even, die slechte staat van de boekhouding was er al veel eerder. Hoe vaak is daar al niet voor gewaarschuwd? En ho even, die Corona-crisis treft natuurlijk elke lidstaat van de EU. Dat het ene land meer slachtoffers telt dan een ander (klein) landje is puur afhankelijk van hoe het met de staat van de gezondheid van de bevolking en met de inrichting van de verzorgingsstaat is gesteld. Dat Italiaanse politici nu moord en brand schreeuwen over de ruggen van hun ernstig zieken is op zijn minst misselijkmakend. Hypocrisie ten top. Dat je nu andere landen, met NL en Duitsland voorop, gaat beschuldigen van hardvochtigheid lijkt mij nogal misplaatst in een gezondheidscrisis die parallel beweegt met een financiële crisis die is ontstaan door eigen onachtzaamheid. Het nonchalant omgaan met het eigen huishoudboekje heeft gezorgd voor enorme tekorten. Daarvoor is regelmatig gewaarschuwd door helaas een klein en daardoor minder invloedrijk landje.

Italië, prachtig vakantieland met relaxed volkje

Ook de waarschuwende vinger van het machtige Duitsland zette doorgaans kwaad bloed bij de Italianen. Dit is dus het gevaar van een muntunie die wordt gevormd door landen met sterk verschillende economische snelheden. Ook de culturen tussen bijvoorbeeld NL en Italië wijken nogal af. Veel Nederlandse vakantiegangers vinden Italië een prachtig mooi land met een gastvrije bevolking die een totaal andere levenswijze hanteren dan wij nuchtere noorderlingen. De druk gebarende Italianen die het niet zo heel nauw nemen met de regeltjes komen bij ons over als een volkje dat geen stress kent. Lekker druk doen en heftig gebarend, zo kennen we de Italianen. Een heerlijk volkje dat zich niet zo druk maakt om de economie als wij gedisciplineerde Nederlanders. Daarom is het een heerlijk vakantieland waar je direct het vakantiegevoel krijgt als je er nog maar één dag vertoeft.

Verschil mag er wezen

Bijna hetzelfde gevoel krijg je in de andere zuidelijke lidstaten, Frankrijk, Spanje en Portugal. Niet zo verwonderlijk want de temperaturen zijn daar nu eenmaal een paar graadjes hoger dan bij ons. Dat geeft meer temperament bij hun bevolking. Wij Hollanders en de andere dooie noordelijke lidstaten zijn een stukje koeler en daarom minder temperamentvol. Helemaal niet erg, verschil in cultuur en leefstijl en zoveel meer maken juist het verschil. We willen en kunnen als volk ook niet gelijk zijn aan andere volkeren met andere culturen. Dat is wensdenken van veel politici die een groot verenigd wereldrijk voor ogen hebben. Het moet nu zachtjes aan duidelijk zijn dat de globalisering op zijn retour is. En daarmee ook de grote unieverbanden zoals een EU met volkeren die onderling sterk verschillen in cultuur en leefstijl. En nog altijd soeverein zijn.

Rampenfonds, geen coronabonds

Een handelsunie met open grenzen is het enige wat zou kunnen werken. Een muntunie vereist een totale en absolute solidariteit en dat betekent ook dat afspraken dringend moeten worden nagekomen. Dus niet alleen verbondenheid bij rampen. Daarom is het hypocrisie van de bovenste plank dat Italiaanse politici nu moord en brand schreeuwen. Het is zaak dat Rutte en co juist nu de rug recht houden. Een land dat in nood verkeert zou je kunnen steunen vanuit een rampenfonds, maar niet met eurobonds, die de naam van Corona moeten dragen. Dat is inspelen op het sentiment van de EU-bevolking die gezamenlijk moeten opdraaien voor de enorme schulden van de lidstaten die erg slordig waren met hun huishoudportemonnee. Mag ik bij deze mijn lidmaatschap van de EU opzeggen? Alvast bedankt.

GW


18 Responses

 1. In principe worden de knoflooklanden al geholpen: miljarden aan staatsobligaties worden opgekocht door de ECB om de rente te drukken.
  Dus krokodillentranen.

  1. Het opkopen van staatsobligaties door de ECB is een ander verhaal. Valt onder de kwantitatieve geldversoepeling. Dat is een maatregel om extra ruimte te creëren op de overvolle bankbalansen door hun schuldpapier op te kopen. De coronabonds zouden op het conto moeten komen van het ESM(Europees Stabilteitsmechanisme). Het zijn extra Europese (staats)leningen onder een andere naam waarmee een groot deel naar Italië kan worden geschoven, zodat Italië minder rente betaald. Italië wordt dus verder opgezadeld met nog meer schulden die ooit moeten worden afgelost. Dat krijgt Italië later nooit voor elkaar zodat we dan het Griekenland-verhaal mogen verwachten. Het kwijtschelden van Italiaanse schulden. Waarom moet wij burgers dit soort boekhoudkundige trucjes accepteren? Het is om de EU met de euro overeind te houden en de rekening gaat naar de belastingbetaler.

   1. Het komt allemaal op hetzelfde neer, alleen heeft het “beestje” een andere naam.
    Het gaat de noordelijke landen in ieder geval een hoop geld kosten, dat is zeker.

    1. En ja hoor, weer een vehikel opgetuigd door de EU maffia: SURE

     Prachtige benamingen om de werkelijkheid te verbloemen!

    2. Hebben wij Italië al 30 jaar voorzien van gas voor Fl 0,05 per kuub, hebben miljoenen Nederlandse toeristen er vele miljoenen Euro’s heen gebracht en hebben ze de meeste voordelen ontvangen van hun landgenoot Draghi.
     De enige Italianen die ik sinds 1970 hier in Nederland heb gezien waren gastarbeiders.
     En dan nu nog steeds de brutaliteit hebben om Nederland als gierig te bestempelen, dat speekt voor de mentaliteit in het Zuiden.

     Deze poppenkast voorstelling heeft nu lang genoeg geduurd, laten ze nu hun eigen broek maar ophouden, ik zou er geen cent meer heen sturen.
     De maffia loopt er al weer eten en goederen uit te delen om steun te winnen.

  1. Had dat al gelezen. Daar zijn we mooi klaar mee. Economen kunnen wel heel hard roepen maar het is de vraag of de massa in de samenleving er net zo over denkt. De belastingbetaler denkt vaak niet zo Europees breed maar denkt aan z’n eigen hachie.

   1. Beter nog Gerrit: In een raadplegend referendum heeft het Nederlandse electoraat zich op 1 juni 2005 uitgesproken tegen een Europese grondwet. Volgens de uitslag
    was 61,5 procent tegen en 38,5 procent vóór. Lijkt me een duidelijk zaak nog altijd, ondanks dat de machthebbers niets ervan wilde weten, schijnvertoning. Wat is nog een democratie?? We raken steeds meer vrijheden kwijt, kijk nu ook bijvoorbeeld de war ons cash wordt meteen meegepikt in de corona, terwijl zo’n pinautomaat zo niet veel viezer is dan een briefje van 20. Ik betaal gewoon nog cash.

 2. JA hallo, dan hadden ze afgelopen jaren maar wel een beetje moeite moeten doen om de zaakjes te verbeteren en veranderingen door te voeren. Kunnen ze niet, Griekenland niet, Italie niet, ook Spanje maar moeilijk. ZE willen niet anders en dan moeten ze ook maar keer op de blaren zitten. Nee, de Italianen steken nu EU vlaggen in de fik. Nou, als het zo doorgaat valt de UNIE gewoon verder uit elkaar. Misschien geen slecht moment ook momenteel, het is toch al een puinzooi.

  1. “Wijze” economen roepen dat we enorme schade lijden als we nu uitstappen uit een rijdende trein. Ik heb liever wat schaafwondjes want die trein rijdt al niet zo snel meer. Als we blijven zitten in deze trein die steeds sneller bergafwaarts de afgrond in dendert dan wist ik het nu wel. Waar is de noodrem?

 3. Nederland gaat 62 miljoen italianen redden. Geweldig.
  Krijgen we dan ook een gratis vakantie allemaal naar Italie?
  Als ze nu eens allemaal wat harder gingen werken daar en geen siesta houden,
  en ook tot hun 67ste dan is het een ander verhaal.
  Het is gewoon een lui volk die de hand ophoudt
  Iedereen aan de bedelstaf bij de nederlandse overheid.
  Hoe lang gaan we dit volhouden?

 4. Triest verhaal, trieste reacties. Kale, Hollandse arrogantie.
  Maar Wopke heeft namens u en Nederland zijn excuses aangeboden, wegens ‘ons’ gebrek aan empathie (medeleven, inlevingsvermogen).
  “De Italianen hebben recht op onze solidariteit”.

  Het gaat even niet om het Brusselse dictaat of de ‘huishouddiscipline’. Het gaat om een
  humanitaire noodsituatie. Na de vluchtelingencrisis nu de coronacrisis.

  ‘Eigen schuld, dikke bult’? Zeggen we dat ook nu duidelijk is dat kikkerland zélf -na Italië en Spanje’- de meeste coronadoden per inwoner van de wereld telt? Als we binnenkort zélf moeten schreeuwen om hulp van onze ‘Europese vrienden’? Die zijn er vast niet meer.

  1. Solidariteit = door saamhorigheidsgevoel verbonden. Hoe verbonden voelen zich de NL-burgers met de pizzabakker in Venetië? In een humanitaire noodsituatie kunnen we een actie organiseren op onze nationale TV-zenders. Maar wacht even, waar heerst er overal niet een pandemie?

   1. Rechtspopulisten zouden eigenlijk goede maatjes moeten zijn
    met de “pizzabakken” (driemaal foei!!!) van Salvini’s Lega Nord.
    De vet gedrukte ‘solidariteit’ in mijn vorige reactie kwam, tegelijk met zijn excuses aan de Italianen, uit de mond van de eerder door u geadoreerde NL minister van Financiën Hoekstra.
    De tijd van TV acties voor getroffen ‘shithole countries’ is voorbij. Nederland zit nu zelf in de shit.

 5. Waarachtig, Rutte heeft mijn column gelezen. Niet op een slinkse manier, en ook nog eens onwettig, miljarden verknallen aan eurobonds, maar gewoon een Coronafonds oprichten. Het fonds is bedoeld om bijvoorbeeld medische kosten te dekken, niet om de economie te stutten. Niet een heel verkeerd plan, alhoewel er natuurlijk meer landen een medische crisis doormaken.

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/303766157/rutte-eu-fonds-voor-coronacrisis

  1. En natuurlijk met een inlegvelletje erbij, dat het ook voor andere doeleinden gebruikt mag worden.
   Wie gelooft nou noch aartsleugenaar Rutte en zijn trawanten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: