Op 27 februari 2019 beslist de SEC (Amerikaanse beurscommissie) opnieuw over de goed- of afkeuring van een crypto ETF (crypto tracker beursfonds). Wie zijn de rijkste cryptobezitters ter wereld? Wordt straks ook uw pensioen belegd in cryptomunten of blockchain bedrijven? U leest het allemaal en meer in dit nieuwste CBB…
ETF beslissing
Na tal van mislukte aanvragen voor een Exchange Traded Fund, brengt woensdag 27 februari 2019 nieuwe hoop. De Amerikaanse beurscommissie SEC velt dan haar oordeel over het aangevraagde VanEck/SolidX Bitcoin ETF. De beslissing werd al eerder uitgesteld voor wat het eerste dergelijke fonds van de VS moet worden. De cryptowereld kijkt hier al zo lang naar uit. De verwachtigen zijn hooggespannen omdat zo’n ETF ook institutionelen makkelijk toegang zou verlenen tot deze markt. Een rally op de cryptobeurzen wordt dan ook niet uitgesloten indien het verdict positief luidt…
Crypto creëert miljardairs en miljonairs
Ontmoet de rijkste bezitters van/beleggers in cryptomunten en blockchain firma’s. We schrijven 17 december 2018. Dat is twee maanden geleden en de meest recente informatie. Aldus werd de ‘2019 Bitcoin en Cryptocurrency Rich List’ samengesteld. Van obscuriteit naar manie, dat was het verloop van de crypto en blockchainwereld. In 2017 in no time naar een (voorlopige?) top. Om zo goed als verguisd te worden in 2018. Begin 2019 zoekt BTC als belangrijkste cryptomunt volgens marktkapitalisatie naar een bodem. Ondertussen en ondanks een zeer woelig koersverloop, is binnen die wereld de technologie nooit stilgevallen. Wel integendeel. Slimme, goed geïnformeerde lieden, durvers en doeners, beleggers en speculanten, zijn ook niet stil blijven zitten.
Adressen liegen niet
Er moet wel het nodige voorbehoud gemaakt worden bij de samenstelling van zo’n lijst. Lang niet iedereen loopt te koop met zijn en haar rijkdom. De criminele wereld kijkt, luistert en leest immers mee. (Kijk naar wat de directeur van Travelflex overkwam…) Ook de plaatselijke belastingdienst natuurlijk. Ook gebeurt het tegenstelde wel: dat sommigen middels bluf zich welstellender voordoen dan ze in realiteit zijn. Daarom kijkt men best naar de blockchain adressen. Welk adres bezit wat? Specifiek over bitcoin komen we dan tot enkele opvallende conclusies. De top 100 adressen bezit bijna 16 procent van alle BTC in omloop. En de top 0.66% is eigenaar van 87,42 procent van alle bitcoins. Eenzelfde minderheid die de meerderheid van alle coins bezit merken we ook in andere belangrijke munten zoals bitcoin cash en litecoin.
Namen noemen
Op nummer één is het haast een vanzelfsprekendheid om Satoshi Nakamoto aan te treffen. Hoeveel bitcoin de man, vrouw of het collectief achterhoudt is moeilijk na te gaan. Maar niet onmogelijk. Schattingen gaan uit van 1 miljoen BTC. De waarde van dit bezit fluctueert uiteraard met de bitcoinkoers. Op het voorlopige hoogtepunt (afgerond $20.000) in december 2017 vergtenwoordigde dit 20 miljard dollar. In februari 2019 is dit bezit, wanneer nog niet ten gelde gemaakt, nog 3,8 miljard dollar waard. Namen van mensen die we écht kennen, en miljardair zijn geworden dankzij cryptomunten en/of blockchain: Chris Larsen van Ripple, met geschat 2,6 tot 4 miljard dollar. Joseph Lubin als een van de eerste investeerders in ethereum, met 1 tot 5 miljard dollar. Changpeng Zhao als stichter en CEO van Binance, ’s werelds grootste cryptobeurs, met 1 tot 2 miljard. Hier ziet u de andere, mindere goden in crypto en blockchain. We schrijven nu wel zoveel en zoveel miljarden, maar let wel: deze ondernemers en investeerders houden hun fortuinen in cryptomunten, niet in dollars aan!
Pensioengeld: beleggen voor de toekomst
Zeker geld dat dient om pensioenen uit te betalen, dient op de veiligst mogelijke manier belegd te worden. (Het zou ons trouwens niet verwonderen indien heel wat mensen niet beseffen dàt hun toekomstige pensioen hoe-dan-ook belegd wordt?) Het kan dan ook verwondering wekken dat uitgerekend pensioenfondsen cryptomunten en blockchainbedrijven daarvoor veilig genoeg achten. Zo toch alvast een aantal pensioenfondsen in de States, waarover we hier reeds schreven. Zullen er nog meer volgen? Volgens de beheerder Anthony Pompliano van het Morgan Creek Blockchain Opportunities Fund wel. Hij ziet deze zet vanwege een uiterst conservatieve sector als een opening die gemaakt werd. Een eerste zet, eerste stap richting cryptomunten en blokketen.
Institutionele interesse
Een recente rondvraag bij 71 prominente institutionelen schijnt de fondsbeheerder gelijk te geven. Het betreft private, hefboom- en pensioenfondsen. Op de vraag of zij overwegen in crypto’s en blockchain te investeren in de komende vijf jaar, antwoordt 41 procent van hen bevestigend. Consulent Cambridge Associates, specifiek werkend voor pensioenfondsen en giften (‘endowments’), kan het er alleen maar mee eens zijn. Het is tijd om dit te overwegen, stelt hij…