Over de hele lijn zijn op maandag 18 februari 2019 cryptokoersen gestegen en flink ook. Het overgrote deel van de 2.515 munten and counting staat in het groen. Met uitschieters van plus 40 procent. We gaan proberen deze plotse stijging te duiden. (‘Plots’ voor wie Biflatie niet leest natuurlijk.) Zoals zo vaak was het crypto- en blockchain nieuws-van-de-dag positief. Dat was het wel meer, zelfs tijdens de berenmarkt van 2018. Alleen: soms, zomaar, out of the blue, bekijkt de meerderheid der beleggers het glas als halfvol. In plaats van half leeg. Wij hebben deze rally wel zien aankomen. De depressieve fase van de beleggerscyclus had al te extreme vormen aangenomen. De cryptomarkt was eenvoudig over-verkocht. Maar misschien is er wel méér aan de hand…
Hernieuwde hoop voor ETF
De ganse crypto- en blockchaingemeenschap volgt met argusogen élk soort van hoopgevend nieuws omtrent ETF’s. Gaat er nu éindelijk een Exchange Traded Fund (cryptofonds tracker) goedgekeurd raken? Ettelijke aanvragen zijn telkens verworpen door de Amerikaanse beursautoriteit SEC. Nu gaat deze Securities Exchange Commission mogelijk samenwerken met de Commodity Futures Trading Commission (CFTC). En heeft Crypto Mum opnieuw voorzichtig geprobeerd de andere leden te gidsen. (Crypto Mum is de bijnaam van een prominente fan van crypto en blockchain, Voorzitster van die SEC, Hester Peirce.) Voor een buitenstaander kan dit peanuts lijken, maar de digitale wereld vat zulks op als een glimmer van nieuwe hoop.
Algoritmes
Zoals dalende koersen verkopers aantrekken, trekken stijgende koersen kopers aan. Ondanks tientallen miljoenen particuliere investeerders, traders en speculanten, gebeurt een groot deel van de cryptohandel automatisch. Ingebouwde algoritmes van gesofisticeerde computers kopen en verkopen uit zichzelf. Zoals ze geprogrammeerd zijn te verkopen eens koersen dalen tot een bepaald technisch steunniveau, gebeurt het tegengestelde ook. Kopen wanneer koersen een bepaald niveau hoger aantikken. Mogelijk is dat precies wat op maandag 18 februari plaatsvond.
FOMO
Wat eveneens kan gebeurd zijn is wat wij hier op de Crypto pagina van Biflatie aan het begin van 2019 meermaals voorspelden. De terugkeer van ‘de massa’. De meerderheid der cryptobeleggers die als een kudde beweegt. Verkopen wanneer ‘iedereen’ verkoopt. Maar ook kopen wanneer ‘ieder ander’ koopt. Dan gaat FOMO spelen. Fear Of Missing Out. Schrik om de nieuwe stijging en de bodem te missen.
Positieve tot mind blowing voorspellingen
Die kwamen ook, op en in aanloop naar 18 februari 2019. Van CNBC commentator en CEO van digital currency investment en management firma BKCM LLC, Brian Kelly. Die stelde dat bitcoin (BTC) met 50 procent ondergewaardeerd is. Van enkele dagen tevoren maar een uitspraak van een prominente Chinese mijner slaat a.h.w. die dag pas in. Zhu Fa, medeoprichter van Poolin, voorziet een wel heel precieze koers voor bitcoin. Deze kan wel eens de 738.000 in dollar tegenwaarde bereiken. Verder was er nog de opzienbarende uitspraak dat ‘binnen 5 jaar alleen nog criminelen contanten zullen gebruiken.’ Deze is wel van Tim Draper, die bekend staat als een super-bull waar het bitcoin betreft. Maar er toch miljardair mee is geworden. Wanneer beleggers in een positieve stemming zijn, wordt naar zulke uitspraken dubbel zo nauw geluisterd. Tenslotte zal de Japanse e-commerce gigant Rakuten waarschijnlijk cryptomunten aanvaarden in een nieuwe versie van haar app, die op 18 maart 2019 het licht zal zien.
Of zo’n beetje alles tezamen
Misschien, en zelfs waarschijnlijk, is het een amalgaam van alles tezamen geweest. Nieuwe ETF hoop plus genoemde algoritmes. FOMO plus positieve uitspraken en voorspellingen plus goed nieuws uit de sector. Als oorzaak van de rally van 18 september 2019. Ook in de technische analyse van bitcoin heeft de koers een eerste weerstand omhoog doorbroken. Dat niveau lag sinds november 2018 rond de 3800 in dollar tegenwaarde. Op moment van schrijven, dinsdag 19 februari, is de koers 3889. Op deze site kunt u trouwens altijd, 24/7, de live koers van BTC volgen. Het is nu afwachten of bitcoin technisch de 4255 in dollar tegenwaarde kan overwinnen.
Geloof er geen donder van, vrijheidradio sopreekt juist van het tegendeel?
Ik verwacht wel weer een boom hoor. IMF heeft het zelfs over cash geld, ook in de NL politiek gaan ze nu bezig met digitaal geld. Cryptogeld kan grote rol krijgen, als de politiek bescluit om het te omarmen.
Gele hesjes lossen dat wel op?