Deze uitspraken vanwege David Rosenberg, hoofdeconoom bij Gluskin Sheff + Associates Inc., moeten wel aan het denken zetten. De wereld als geheel zit voor 320 procent in de schulden. En in die positie gaan we de volgende recessie in. Dit wordt er een voor de geschiedenisboeken! ‘We are living through a period of history that will be written about in textbooks in years and decades to come, and the undertones are none too good.’
Niet normaal
Neen die recessie heeft zich nog niet gematerialiseerd. Is nog niet overduidelijk zichtbaar. Maar waarom prijzen beleggers deze dan wel massaal in, vraagt Rosenberg retorisch. Hoe anders te verklaren dat 15 biljoen dollar geparkeerd wordt aan negatieve rente? ‘We have a bond market in which a quarter of the universe trades at a negative yield. The long bond yield has gone negative in Germany. More than half of the world’s bond market is trading below the Fed funds rate. Investment grade yields, on average, are below zero in the euro area.‘ Het is een absoluut abnormale situatie, gaat Rosenberg verder. Omdat ze een achtergrond reflecteert van financiële, economische en politieke abnormaliteiten.
De oorzaak
Die ligt bij de monetaire ingrepen van centrale banken over heel de wereld. Ze hebben waarden kunstmatig geïnflateerd. Uit balans gebracht en grotere onevenwichten gecreëerd dan ooit in de geschiedenis. We hebben meer recessies meegemaakt en doorstaan. Overleefd. Maar het verschil met die vorige is dat we de volgende ingaan met 246.000 miljard dollar in het rood. Meer dan drie keer alles wat op de wereld geproduceerd wordt in een jaar (‘debt to GDP’)…
Versplintering
De hoofdeconoom geeft ook een sneer aan de Amerikaanse president. ‘All the while, the immigrant and the foreign competitor is blamed for the woes, so it has been an easy time for brash populists to emerge as national leaders and tap into this anxiety.’ En bij uitbreiding aan de politiek in het algemeen. Nergens is nog eenheid te vinden. Het is al versplintering, dixit Rosenberg. (Biflatie.nl heeft al zo vaak gewezen op het gevaar tenminste de Europese eenheid te willen teniet doen.) Hij verwijst naar Italië, de Brexit, Noord-Korea, Japan versus Zuid-Korea. Iran. Kashmir. We mogen hier zeker de steeds meer gespannen en gewelddadige ontwikkelingen in Hongkong aan toevoegen. Het wordt daar allengs een kruidvat dat op ontvlammen staat. Eerder vroeg dan laat zien wij persoonlijk het Chinese leger nog ingrijpen…
Oorlogen
Die vinden ondertussen alom plaats. (Nog) niet met de inzet van militairen. Economische oorlogen, handelsoorlogen, tarievenoorlogen. En recent in augustus 2019 ook muntenoorlogen (‘currency wars’). Specifiek in de VS ziet de hoofdeconoom meer en meer nationalisme en protectionisme opkomen. Hij betitelt de toestand in het land als meer verdeeld dan ooit. Met een president die openlijk de Fed (Amerikaanse centrale bank) pusht naar meer en sterkere rentedalingen. Maar weet hij wel dat hij daarmee tegelijk de status van ‘zijn’ dollar als wereldreservemunt ondergraaft?
Wat te doen?
‘All the while, gold prices have broken out in recent months in all currency terms and central banks are adding bullion to their reserves.’ Rosenberg geeft tenslotte beleggingsadvies voor deze omineuse toestand. ‘This sounds a lot like the 1930s to me. Back then it became a real war that cost millions of lives. This war won’t cost lives, but it will cost livelihoods. Investment recommendation: cash, gold, silver, long Treasuries – and limit your equity exposure to noncyclical sectors with strong balance sheets and reliable dividend/cash flow streams (even in the Great Recession, Walmart still made you money).’
Vertelling van twee werelden
‘Most important – be as liquid as possible for the next several months,’ voegt de hoofdeconoom er tenslotte nog aan toe. Wij stellen dat het misschien geen kwaad kan in deze ook Ray Dalio te volgen. De miljardair en hefboomfonds manager is een grote fan van cryptomunten. Al zeker bitcoin (BTC) wordt ook meer en meer gezien als ‘vaste waarde’. Als een vluchtheuvel in barre tijden. Het roept reminiscenties op aan Dickens’ ‘Tale of Two Cities’. Misschien kunnen we die boektitel zelfs vertalen en parafraseren naar ‘Vertelling van Twee Werelden’. Hoe begon dit verhaal uit het verre 1859 ook al weer?
‘It was the best of times, it was the worst of times, it was the age of wisdom, it was the age of foolishness, it was the epoch of belief, it was the epoch of incredulity, it was the season of Light, it was the season of Darkness, it was the spring of hope, it was the winter of despair (…)’
246 Biljoen aan krediet! Wen er maar aan. We geraken in het tijdperk van het nieuwe normaal. Negatieve rente is mijn droom die eindelijk uitkomt. Straks geld toe op mijn hypotheek. Ik wacht met smart op de volgende renteverlaging. Liefst nog voor Draki vertrekt en daarna één er bovenop van Christien.
Nu we het toch over verdrinking hebben, heeft iemand wat gelezen of gehoord waarom Deutsche Bank vandaag het diepe in dook? Daling op de Duitse DAX vandaag maar liefst 5,5 procent. Was toch zeker een duik van de hoge.
Onlangs heeft Achleitner 1 miljoen van zijn kapitaal in aandelen van Deutsche Bank gestoken, misschien een correctie van de aandelen? Ze hebben blijkbaar ook toegegeven dat ze moeite hebben om hun IPO business te onderhouden, zal ook zijn effect gehad hebben. Ook leuk, Deutsche Bank heeft blijkbaar een boek uitgebracht, speciaal voor hun werknemers, om hun 150 jarige geschiedenis te vieren. Nadeel is, dat het boek moet gekocht worden. Revolutionair idee om geld op te halen… (https://news.efinancialcareers.com/uk-en/3001814/deutsche-bank-150th-anniversary)
Heel toepasselijk overigens. Een jubileumboek uitgeven terwijl je de ondergang nabij bent. Er schuilt een stukje psychologie achter. Wanneer er wordt terug gekeken in het verleden vergeet men het heden.
Deutsche Bank gaat gewoon weer nieuwe diepte records neerzetten. ER is van alles aan de hand met de bank. duizende miljarden aan derivaten, niemand weet precies hoe waar of wat. Grote tijdbom. Ik geniet wel hiervan hoor, ahaha een bank die een boek over de ondergang van die bank uitgeeft. Al is het natuurlijk nog niet helemaal zo ver.
“De oorzaak”(?) Daar kunnen we oeverloos over steggelen. Monetair beleid centrale banken? Een ‘experiment’ om de ontspoorde trein weer op de rails te hijsen. Crisismanagement dus. Als middel uiteindelijk erger gebleken dan de kwaal. Maar niet de “oorzaak” van de kwaal. Die ligt al eerder en is systeem en
mens gerelateerd. Ongeremde graai- en vraatzucht in het welvarende deel van de wereld. Verlies van normen en waarden. Politiek verantwoordelijken die niet verder denken dan de volgende verkiezingen.
Maar: helpt het om te grasduinen in de ooraken en te zoeken naar ‘schuldigen’, als we worden ingehaald door de onomkeerbare gevolgen?
De publicist Michael Bermegger zegt het zo: “De spanningen door de extreme onevenwichtigheden zullen zich binnen afzienbare tijd ontladen in een gewelddadige storm met verwoestende gevolgen voor staten, bedrijven en burgers”.
https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2019/08/12/bitte-sofort-anschnallen-der-globale-abschwung-erreicht-die-finanzmaerkte
Detusche Bank al weer 3% in het rood vandaag zie ik net. De grotere partijen zullen ook afscheid aan het nemen zijn, wat een bleeder!!!@
Vanddag weer -3,2% voor Deutsche Bank, de beurzen staan allemaal weer rood. Er heerst angst…. Dat is duidelijk.