Wat als Hongkong protesten overslaan naar China?

1

Het rommelt politiek al bijna twee maanden in Hongkong. We schrijven maandag 29 juli 2019. Dat is nog eufemistisch uitgedrukt want vele honderdduizenden ontevreden burgers hebben hun protest naar de straten gebracht. Met stakingen en betogingen willen ze de zogenaamde uitleveringswet een halt toe roepen. Het is China die op zo’n wet aandringt voor verdachten. De protesten worden met man en macht door politie getracht in te dijken. Met rubberkogels, traangas en arrestaties, ook almaar hardhandiger. Vanuit China komt de dreiging om het leger in te zetten.  

Afbeelding van OpenClipart-Vectors via Pixabay

Semi autonomie

‘Hongkong is een speciale administratieve regio van de Volksrepubliek China. De officiële naam van het gebied is dan ook Speciale Administratieve Regio Hongkong van de Volksrepubliek China. Het gebied bestaat uit 236 eilanden met een totale oppervlakte van 1.104 km² en grenst aan de Zuid-Chinese Zee.’ Aldus Wikipedia. Er wonen iets meer dan 7 miljoen mensen. ‘ ‘De voormalige Britse kroonkolonie Hongkong is op 1 juli 1997 aan China overgedragen. Hongkong blijft nog vijftig jaar een grote autonomie genieten, behalve op het gebied van buitenlandse zaken en defensie. Het rechtstelsel en de persvrijheid bijvoorbeeld blijven wel zo lang gewaarborgd. Het is daarmee een semi autonoom gebied en het lijkt erop dat de bewoners dat ook zo willen houden.

Vrees voor misbruik

De wet zou gelden voor alle soorten gebieden min of meer buiten China. Dus ook voor Taiwan en Macau. Politieke tegenstanders van de Chinese regering zijn er nog betrekkelijk veilig. Maar dat zou niet meer het geval zijn eens de uitleveringswet er door zou komen. China zegt dat de wet een interne kwestie van Honkong is, maar wel voorstander te zijn. Hij is officieel trouwens bedoeld voor de uitlevering van criminelen. Aanleiding was de moord op een zwangere vrouw uit Hongkong, met vakantie in Taiwan. Haar partner gaf toe verantwoordelijk te zijn, maar vluchtte naar zijn thuis die in Hongkong is gevestigd.

Wanhoop

China correspondent Leen Vervaeke voor de Volkskrant: ‘Er heerst wanhoop bij de demonstranten. Volgens hen staat Hongkong zijn semiautonomie met de uitleveringswet definitief af aan China. Ze zien dat als de laatste stap van een onomkeerbaar proces. Maar tegelijkertijd weerhoudt dat ze er niet van om toch de straat op te gaan. Ze zeggen: wij gaan niet ten onder zonder ons protest te laten horen.’ Het eerste massaprotest dateert van begin juni. Volgens de organisatoren betrof het toen een miljoen demonstranten. De overheid spreekt van 240.000.

Omstreden wetsvoorstel

Het opvallende is dat het betreffende wetsvoorstel door de hoogste bestuurder van Hongkong ondertussen is opgeschort voor onbeperkte tijd. Toch blijven de protesten voortduren. De eisen van de betogers werden ook bijgesteld en verhoogd. Niet alleen moet het voorstel definitief van tafel, die bestuurder, Carrie Lam, moet zelfs vertrekken. Waar gaat dit alles naartoe? De Chinese regering kan dit soort openlijke politieke tegenstand missen als de pest. Ze is vast doodsbang dat deze uitbreiding zou kennen. Misschien zelfs binnen de grenzen die ze wel denkt te controleren.