Net zoals in de aandelenhandel zijn er in de cryptowereld partijen die een voorsprong hebben. Die méér weten dan wij. Die groter in aantal zijn dan de eenling die zich op een cryptobeurs begeeft. En partijen met grote kapitalen achter zich. Hoe wapenen we ons tegen dit overwicht? Hoe kunnen we trachten te voorkomen dat we het onderspit delven onder hun invloed? Misschien wel door de hulp van bots in te roepen.
’t Zit van binnen
Hackernoon schrijft een bijzonder lezenswaardig stuk over dit onderwerp. De site vernoemt allereerst het fenomeen van insider trading. Het zijn people in the know. Zij die méér weten, over meer gevoelige informatie beschikken dan de doorsnee man en vrouw die cryptomunten koopt en verkoopt. Omdat ze dicht bij het management van een bedrijf staan. In de positie zijn om geruchten te onderscheiden van feiten. Of op niveau’s werken die beslissingen nemen over wetten en reguleringen. Die het lot of al zeker de koers van een bepaalde munt of token aanzienlijk kunnen beïnvloeden. Dit soort insiders koopt of verkoopt dan vooraleer een bepaald bericht in de media verschijnt. Handelt voordat de massa cryptobezitters ergens weet van krijgt. En doet daar haar voordeel mee. Insider trading is verboden en wettelijk strafbaar. Maar dat doet niet af aan het feit dat bepaalde personen er profijt uit halen. De big bucks (of coins) die ermee te verdienen zijn, zijn al te verlokkelijk voor sommigen.
I am the walrus
Een tweede soort partijen die zich op cryptobeurzen beweegt zijn de zogenaamde whales. Heeft niets met de diersoort walvis te maken, maar zij zijn wel eveneens mastodonten. Met grote kapitalen ter beschikking, die koersen kunnen maken, en breken. Wanneer zij van een bepaalde munt er veel bezitten, kunnen ze de koers ervan sturen. Bijvoorbeeld door technische signalen in gang te zetten waarop automatisch gereageerd wordt. Door te kopen of te verkopen. Whales hebben dan reeds hun positie ingenomen en profiteren van de ‘onverwachte’ stijging of daling van een munt. Die ze zelf veroorzaakt hebben natuurlijk.
Oppompen en dumpen
Dan zijn er tenslotte nog de zogenaamd P&D groepen. Wat staat voor pump and dump. Ook hier bestaan er verschillende van. Traders, handelaars die zich verenigd hebben om de koersen van cryptomunten te beïnvloeden. Eerst hemelen ze en masse een bepaalde munt of token op. Om aan te sturen op het kopen van die munt of dat token door anderen. Zoveel mogelijk anderen. En wanneer ‘iedereen’ dan warm gemaakt is en gekocht heeft, dumpen deze groepen het token of de digitale munt massaal. Waarvan ze voorheen een aanzienlijk aantal hebben verzameld uiteraard. In stilte, zonder de koers al meteen te beïnvloeden.
Bots wederbots
Hackernoon geeft van elke drie van de soorten ’tegenstanders’ een aantal praktische voorbeelden. En stelt ook een alternatief voor, in plaats van lijdzaam toe te moeten zien en ondergaan. Ook u en wij kunnen ons verenigen door lid te worden van een bepaalde ‘club’ of groep die bots gebruikt. Het zijn slimme signalen die bewegingen in de markt detecteren. Waarna er automatisch gehandeld wordt. Kopen of verkopen. Deze bots, en er zijn er verschillende, monitoren de markt 24/7. Iets wat geen mens realistisch kan doen, maar computers wel. Sommige bots volgen is gratis, en sommige zijn betalend. Ideetje misschien…?