…en dit in respectievelijk 24 uur, en in 24 seconden. Het zijn opnieuw opwindende tijden voor cryptobeleggers. Maar dan: was het ooit anders? Het verschil met vorig jaar, 2018, is dat er meest aangeknoopt wordt met 2017. Dat wil zeggen: de stijgers overtreffen in aantal aanzienlijk de dalers. Opgepast: we zien liever niét teveel optimisme. Optimisme is slécht. Ja, dat klink mogelijk vreemd, maar persoonlijk houden we veel meer van pessimisme. Diep, zwart, van het extreemste pessimisme. Zoals we dat kenden einde 2018. Dat vraagt om wat uitleg misschien…
‘Nog 22 jaar wachten’
Hoera roepen wij dan, wanneer we bepaalde analisten horen verklaren dat het zo lang zal duren. Vooraleer bitcoin (BTC) opnieuw zijn laatste hoogtepunt haalt. Dat was dan in december 2017. ‘Bitcoin bulls may have a long-wait for the cryptocurrency to retrace all-time highs according to UBS research analyst Kevin Dennean.’ Wel 22 jaar vooraleer terug aan $20.000 te staan! Geweldig. Het betekent in de praktijk dat we uit de depressie fase zijn geraakt. En in de volgende fase van de beleggerscyclus, namelijk de accumulatie fase. Het is alles psychologie. Hoe pessimistischer de hoofdtitels, hoe meer je van een belegging moet inslaan. In dit geval dus cryptomunten. Want we hebben de berenfase dan wel achter ons, we willen niet té snel té hoog stijgen. Daarom zijn we zo blij nog regelmatig dergelijke negatieve voorspellingen te lezen. Méér van dat dus aub!
De Stealth raket
Stealth betekent zoveel als ‘onder de radar’. Heimelijk, verborgen ook, zijn andere mogelijke vertalingen. Wat de koersontwikkeling betreft op 17 april jl. kon de naam in ieder geval niet minder toepasselijk zijn. De koers van XST steeg diezelfde dag van onder de 1 dollar tegenwaarde naar 4,5 dollar tegenwaarde. Als een raket dus! Sinds de creatie van de cryptomunt in 2014, was de koers nooit boven de anderhalve dollar tegenwaarde geklommen. En dan gebeurt er dit. Een verklaring voor de plotse, enorme interesse in Stealth, is nog niet gevonden. Maar het is tekenend voor de opwinding, de spanning, de verrassing (positief ditmaal) die het aanhouden van een cryptoportefeuille kan meebrengen. Stealth is een zogenaamde privacy coin. D.m.v. haar techniek is het mogelijk om volledig anoniem te blijven en je cryptomunten tegelijkertijd op en top te beveiligen.
Flash crash
Voor een zogenaamde flash crash zijn verschillende redenen. Het gebeurt heel zelden dat een bepaalde cryptomunt voor een heel korte periode enorm veel in waarde daalt. Zelfs met 99,9 procent en dit gedurende seconden. Zoals met WALES gebeurde. Iemand die een nul teveel heeft ingetikt bij een order. Een moment dat er geen liquiditeit in de markt aanwezig is. Een grote partij (een zogenaamd ‘whale’ of walvis genaamd) die het hele bezit van een bepaalde munt op de markt dumpt. Of iemand die een groot order zonder limiet inlegt. Voor wat er met de cryptomunt Waves Platform (WAVES) gebeurde op diezelfde 17 april jl., is ook nog geen verklaring gevonden.
5200 procent winst
Het verschijnsel van een flash crash, een munt die in een oogwenk decimeert, deed zich reeds enkele malen voor. Miniemer dan miniem gezien de miljoenen en miljoenen transacties, maar het zal je maar overkomen. Ideetje: wat als je nu een groot aantal zeer lage limieten voor aankopen inlegde? Voor een groot aantal cryptomunten? De kans dat je order ingevuld wordt is zeer klein. Maar het had een slimmerik wel 5200 procent winst op één dag in WAVES opgeleverd…!