Bitcoin geen bubbel méér? Dus de BTC koers was wel op enig moment in het elfjarige verleden een bubbel? Daar ben ik persoonlijk me dan toch niet van bewust… Nou ja, er is wel meer dat ik niet weet – bibliotheken kun je er mee vullen. Maar wat bedoelt miljardair Glenn Hutchins, ´the cofounder of $39 billion private equity firm Silver Lake´ precies met bovenstaande uitspraak? Net wanneer bitcoin tegen het einde van 2020 het ene hoogtepunt na het andere neerzet? En we komen een soortgelijk statement ook elders tegen, namelijk op Bitcoinist.com:
´ONE BIGGEST TAKEAWAY FROM FED MEETING: THERE IS NO BITCOIN BUBBLE´
Catch-22
Bitcoinist bedoelt dat als er één bubbel is of zou zijn, het wel zeker die van de Staatsfinanciën is. Alle staatsfinanciën. Het enige wat BTC doet, is de aanzwellende balansen van centrale banken volgen. Opwaarts dus, immer hoger. Hoe meer dollars, euro´s, yen et al. er bijgemaakt worden, hoe waardevoller de tegenhanger wordt. Bitcoin dus, want binnen dat protocol vindt net het tegengestelde plaats – er komen er almaar minder van op de markt. Kunnen Staten anders, temidden van een Coronacrisis, waarvan het einde zelfs nog niet in zicht is, dan hun burgers en bedrijven steunen? Geld hebben ze daarvoor niet, nooit gehad, dus moeten ze het bijmaken. ´t Is een makkie au fond, en ze waren daar trouwens al lang mee bezig. Alleen moet het nu in nog hogere versnelling. Wat cijfertjes intikken op een computer toetsenbord en zie: we kunnen weer een poos verder. Noem het een soort catch-22. Er is geen ontsnappen aan.
Negatieve inflatie
´t Heeft ook gevolgen, want hoe meer je print, hoe lager de waarde van die bedrukte papiertjes wordt. Plus dat de economische theorie stelt dat je inflatie creëert, of tenminste het risico daarop loopt. U weet als trouwe lezer dat ondergetekende daar niet in gelooft, en dat deflatie net het grote risico is. Risico? Wat zeg ik? Die deflatie waart natuurlijk al onder ons, Europeanen! Dat toonde mijn vriend Koen Dil, de vorige eigenaar van Biflatie net aan. Leest u nog eens terug zo u wilt: ´Het grootste gevaar voor de wereldeconomie…mag geen naam hebben´. Deflatie dus, want zelfs al durf je het d-woord niet uitspreken – negatieve inflatie is niks ander dan deflatie hoor!
Welt-journalist en auteur Holger Zschaepitz toont de relatie tussen de bitcoinkoers en de schuld-balansen visueel heel sterk, we halen zijn recente tweet nog eens aan:
This chart highlights one main driver behind the #Bitcoin rally: rising Central Banks balance sheet. Bitcoin has traded in tandem w/combined balance sheets of Fed, BoJ and #ECB. pic.twitter.com/zP6MNrqGbL
— Holger Zschaepitz (@Schuldensuehner) December 17, 2020
Money Printer goes Brrr
Over dit ongebreidelde geld drukken is een uitdrukking binnen de cryptowereld ontstaan. Het heet onder insiders:´Money Printer goes Brrr´. Leuk hé? Het is trouwens ook de titel van de recentste aflevering van De Bitcoin Show. Die mogen we u ook niet onthouden hier. ´Arno Wellens is een van de beste financieel journalisten van Nederland. Samen met hem bespreken we de monetaire strapatsen van de ECB en de politieke chaos waarin het geluid van de geldprinter alle redelijke argumenten overstemt.´
Over deze meme hebben we nog een paar aardige videotjes en afbeeldingen gevonden. Het lijkt allemaal om te lachen, en dat is het ook, beste lezer. Maar au fond lach je groen. Je spaargeld, als je dat al had of hebt, of het nu in euro, dollar, yen of een andere munt zit, verdampt zienderogen. Wordt bijna letterlijk opgevreten. Nou ja, voor nu is het toch effe lachen:
#Bitcoin
— PlanB (@100trillionUSD) July 24, 2020
h/t @mykefritz pic.twitter.com/j94UKW2nzk
More #Bitcoin strength as nations engage in competitive devaluation, right @maxkeiser? pic.twitter.com/QIOSkGtrX4
— Bitcoin (@Bitcoin) December 18, 2020
Bitcoin FOMO
Om terug te komen op wat miljardair Glenn Hutchins beweert, dat bitcoin ´geen bubbel meer is´. Hij heeft daar een héél sterk argument voor. Het is uitgesproken valabel en we merkten het trouwens op Biflatie ook al op: de bitcoin rally van december 2020 is niet dezelfde als die van december 2017. In tegenstelling tot drie jaar geleden zijn het ditmaal niet de kleine beleggers, traders, die geëngageerd zijn. Vandaag, december 2020 en dit sinds een paar maanden al in ernst, stuwen de ´Grote Kanonnen´ de bitcoin koers. Beheerders van beleggingsfondsen, pensioenfondsen, privé trusts et al.; zij die niet werken met duizenden of tienduizenden zoals u en ik, maar met miljarden. Die niet voor de korte termijn beleggen, maar voor de lange termijn, en da´s ook een stevig argument om nog hogere koersen te verwachten. Want het lijkt wel – en dit is bijzonder ongebruikelijk – alsof er onder die institutionelen FOMO plaatsvindt, de fear of missing out? En laat dat nu net iets typisch voor kleine beleggers zijn – begrijpe wie begrijpen kan? Misschien denken de Grote Kanonnen dus ook wel: ´Die en die, en die daar koopt, en wie weet zijn er straks geen bitcoins voor mij meer – ik zal maar snel-snel ook kopen´?
Glenn Hutchins: ´There are some real differences between this market and that. One is that…it is driven not by retail investors… This one is driven by major investors and companies. You’ve reported on Paul Tudor Jones’s and Stan Druckenmiller’s investments into Bitcoin. A lot of companies have invested in it, or, like PayPal, are offering it as a payment service.´
Tsunami aan fiatgeld
Da´s nog niet eens zo gek gedacht, want het grootste beleggingsfonds ter wereld voor digitale munten, Grayscale, koopt tezamen met PayPal alle nieuw gemijnde bitcoin op. En zelfs méér dan! Een overvloed, een tsunami aan fiatgeld, versus een schaarste of zelfs tekort aan bitcoin – waar zet u op in…?
Below are the top 10 #Bitcoin holdings by publicly traded companies.
— Tommy Mustache #❤️❤️❤️ (@MustacheTommy) December 18, 2020
The below does not include Grayscale who holds $11B USD in #BTC but it is not a publicly traded company like the 10 below.
1) Rugger Investment Company – $1.1 Billion USD in #BTC
2) MicroStrategy – $955M USD pic.twitter.com/Xo7BMMLo98
Wij geven geen financieel advies. Mocht u besluiten in crypto te willen investeren, wij zelf hebben goede ervaringen met Bitvavo en Binance als gebruiksvriendelijke en betrouwbare exchanges.
Zowel inflatie als deflatie is overal in de maatschappij te zien. We hebben eigenlijk geen andere keuze dan ons spaargeld om te zetten in crypto.