Groot Brittannië voert als eerste een digitale belasting in. De zogenaamde ‘digitaks’ geldt enkel voor techreuzen zoals Google, Facebook en Apple. De nieuwe belasting moet ingaan in 2020 en jaarlijks een klein half miljard euro opleveren. De Britten zoeken waarschijnlijk nieuwe inkomsten voor het economische verlies dat ze na de Brexit zullen leiden. Eerder werd in september 2018 reeds een tijdelijk akkoord binnen de EU afgesloten. Maar over die Europese digitaks voor internetbedrijven moet nog gestemd worden. Geen sinecure met tal van lobbygroepen die extra belasting proberen tegen te gaan. Europa spreekt erover maar het VK doet het.
Vluchten kan niet meer
De Britse minister van Financiën had al eerder gezinspeeld op ‘een Brits initiatief als een Europese oplossing te lang op zich zou laten wachten.’ Eén land kan natuurlijk makkelijker en sneller over zaken beslissen dan 28. Of 36 met de OESO. Misschien wil hij met de rest van de regering tonen dat er aan de komende Brexit ook voordelen vastzitten. Zeker is wel dat om vestigingsvlucht te vermijden, multinationals in het algemeen best internationaal aangepakt worden.
Fair share
Het is een kwestie van ieder zijn fair share te doen betalen en daarmee een rechtvaardige wet. Tot op vandaag vestigen dergelijke internetreuzen zich officieel waar het fiscaal aantrekkelijkst is. Terwijl ze de grootste omzetten en wisten behalen in andere landen. Daarmee handelen ze trouwens niet verschillend van alle andere multinationals. De kans is reëel dat een dergelijke belasting vroeg of laat ook hen zal betreffen. De molen van de EU maalt langzaam maar zeker, toch?
Halen waar het zit
Beter het belastinggeld te gaan halen waar het zit dan de ‘kleine man’ en vrouw treffen. (Nog beter is goed en zuinig omgaan ermee natuurlijk!) Zo berekende de EU dat ze in de voorbije drie jaar maar liefst 5,1 miljard euro misliep, alleen al aan Google en Facebook. Te zwaar belasten mogen we dergelijke bedrijven nu ook weer niet. Ze creëren jobs, al zijn dat ook vaak slecht betaalde. Ze betalen reeds belastingen, zij het veel te weinig. Alleen indien àlle landen, internationaal, dezelfde maatregelen nemen, zullen ze effectief zijn.
Het is een slim idee van die Britten, maar het lijkt een loffelijk streven. Moet nog zien of die half miljard (geschatte) opbrengst haalbaar is. Vestigingsplaatsen zijn wel vaker onderwerp van discussie als belastingdruk te hoog wordt. Slimme fiscaal juristen zoeken naar de mazen van de wet en spannen desnoods procedures aan. De macht van het kapitaal dus. Die Britse minister wil natuurlijk goede sier maken door daadkracht te tonen op een moment dat de Britse regering zo onder vuur ligt i.v.m. de Brexit. De tijd zal het leren.
Gelukkig heeft een natie meer middelen om de multinational tot betaling te bewegen. Men zou ook de toegang tot de markt kunnen ontzeggen. Als europa dat doet, dan zit er voor de techreus niet veel anders op om te betalen. Vestigingslocatie maakt daarmee niet uit.
Maar het zou mij sterk verbazen indien een land jaarlijks 500 miljoen binnen weet te halen aan digi tax.