Zaterdag 29 juni 2019 komt te Osaka, Japan, de G20 officieel samen. De Groep van 20 (G20) bestaat uit 19 zowel industrielanden als groeilanden. Plus de Europese Unie. De meeste leiders zijn vandaag 28 juni reeds ter plaatse aangekomen. Gezamenlijk beslaan de leden zo’n 90% van het wereldwijde bruto nationaal produc. Zo’n 80% van de wereldhandel en twee derde van de wereldbevolking. Wat deze prominenten beslissen (of niet beslissen) is dus voor de meeste wereldburgers ontzettend belangrijk. Bovenaan de agenda zal hoogstwaarschijnlijk wel de ontmoeting van president Trump met de Chinese president Xi Jinping staan.
Recession or no recession, that is the question
Vooral dan wat daaruit voort kan vloeien. Zal de handelsoorlog tussen beide wereldmachten bekoelen of integendeel nog verder oplaaien? In het laatste geval kan de kans op een (wereld)recessie wel eens fel toenemen. Een impressie:
Amerikaans bedrijfsleven klaagt
Volgens The New York Times brengt de Chinese leider een concreet plan mee van de Noord-Koreaanse Kim Jong-un. Bedoeling is Trump over te halen tot een nieuwe meeting over nucleaire kwesties. Over de relatie met China had president Trump het in aanloop naar de G20 top verschillende malen. Voornamelijk met dreigende toonaard. 661 Amerikaanse bedrijven roepen in een brief hun president op terug naar de onderhandelingstafel te keren. Meer en meer worden in het thuisland immers de gevolgen van de huidige extra tarieven opgelegd aan China gevoeld. Op televisie zagen we een aantal van die bedrijfsleiders klagen. En verwittigen dat ze de prijsstijging van hun producten aan de consument zullen moeten aanrekenen.
Niemand wint
Het kan Trumps bedoeling toch niet zijn het bedrijfsleven en de Amerikaanse consumenten tegen zich op te zetten. Net in de maand juni waarin hij zijn (her)verkiezingscampagne startte, in aanloop naar 2020. Als het bluf is, deze nieuwe dreigingen nog meer Chinese goederen extra te belasten, dan speelt Donald Trump een hoog en gevaarlijk spel. Noch hij, noch de Chinese president kan zich gezichtsverlies permitteren. Wat inboeten, aan de ander toegeven toch zou betekenen. Tegelijkertijd hebben beide machten mekaar economisch zo broodnodig. Wel beseffend toch, veronderstellen wij, dat in een escalerende handelsoorlog er géén winnaars zijn?
Of toch?
Want president Trump houdt vol dat handelsoorlogen Amerikaanse jobs ten goede komen. Dat ze een goede zaak zijn en “easy to win”. Met zo’n denkwijze, waarin de man voor zover wij kunnen nagaan helemaal alleen staat, is het uitzicht op een duurzaam akkoord met China natuurlijk zo goed als uitgesloten. Warren Buffett, de oudste, rijkste en beste belegger ter wereld had er, als zakenman pur sang, eerder al het volgende over te zeggen:
“I don’t think either country will dig themselves into something that precipitates and continues any kind of real trade war.” “The benefits are huge and the world’s dependent on it in a major way for its progress that two intelligent countries will do something extremely foolish.” “Americans will be both more prosperous and safer if all nations thrive.”
Marketrealist.com
https://www.nu.nl/economie/5957895/trumps-nieuwe-importtarieven-voor-china-van-tafel-onderhandelingen-hervat.html