‘Tot verbazing van economen bleven de lonen de laatste jaren nog achter bij de aantrekkende arbeidsmarkt. Flexibilisering was een van de argumenten om deze achterblijvende loongroei te verklaren,’ schrijft de gevestige media. Niet alleen tot verbazing van die economen dunkt ons! Zeg maar dat alle werkende Nederlanders verbaasd zijn, of zouden moeten zijn. ‘(En verontwaardigd?) We werken meer; en flexibeler zijn we ook, draaien en keren in bochten dat we doen. Tot we straks nog in de knoop raken. Maar er is hoop aan de einder, zegt de Nederlandse centrale bank (weeral). In 2020, of 2021 zal er beterschap komen. Jaja, waar hebben we dat nog gehoord…
Peanuts
En waar mogen we zoals op ‘hopen’, wat behelst die beloofde ‘beterschap’? Een procent. Of ‘ruim’ een procent. Eén procent netto. Na aftrek van de stijging van het prijspeil. Dat ook nogal eens de neiging heeft van hoger te liggen dan verwacht. Hmm. ’t Is iets. ’t Is niet veel. Het is peanuts zeg maar. Daarbij wordt trouwens geen rekening gehouden met twee niet kwantificeerbare onweerswolken aan die einder. De impact van een eventuele, of waarschijnlijke Brexit op de Nederlandse economie. Plus de internationale handelsspanningen of zeg maar handelsoorlog die woedt. Met idem dito. Hmm. En hebben we dan misschien làter, veel later, of straks, wanneer we met penioen zijn iets om ons op te verheugen? Nou….neen. Niet echt. Want over de hoogte van ons pensioen hangen bepaald ook duistere wolken. Die niet veel goeds beloven.
Strengere pensioenregels
Door een noodzakelijke herziening van de rekenregels voor pensioenen, wordt de kans op kortingen in de toekomst aanzienlijk groter. Jammer maar helaas. Pensioenfondsen maken te weinig winst door de steeds lager wordende rente. Ze moeten een buffer aanhouden en dat zullen de meeste gepensioneerden geweten hebben. Nog op Nu.nl: ‘Dat gebeurt wel pas in 2021, en dat is pas nadat – nog op basis van de oude regels – een besluit is genomen over kortingen bij enkele grote pensioenfondsen.’ Te weinig echt loon tijdens je loopbaan, en te weinig pensioen later, na decennialange arbeid. Dat noemen wij, excusez l’expression, tweemaal genaaid worden. Wat u?
Op https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4740341/modale-inkomsten-worstelen-om-rondkomen-armoede? “Ook Nederlanders met modaal inkomen worstelen rond te komen” lees ik dat modale inkomens het ook steeds moeilijker krijgen. Modaal schuift steeds meer op naar de kant van de minima.
Ja, zo heeft werken eigenlijk geen zin meer en zet dat de solidariteit met diegenen die vanwege arbeidsongeschiktheid van een uitkering moeten leven, steeds meer onder druk.
Als de vooruitzichten op een goed pensioen de kop in worden gedrukt dan zijn de vooruitzichten op een reële inkomensontwikkeling bij de werkenden eerder nog slechter. De pensioenen staan al 10 jaar onder druk. Door het wegblijven van indexatie is het merendeel van de gepensioneerden met hun netto besteedbaar inkomen inmiddels al 15 procent achteruit gehold. Inkomen bleef gelijk maar vaste lasten en prijzen gingen omhoog. Hierdoor houden steeds meer senioren de hand op de knip. Een nieuw pensioenakkoord zal daar weinig aan kunnen veranderen als de kans op kortingen nog groter wordt door nieuwe rekenregels. Als de alsmaar stijgende grijze massa minder uitgeeft dan zal uiteindelijk de economische groei daaronder gaan lijden. En wat te denken van de inkomensontwikkeling bij de werkenden? De discussie binnen het nieuwe pensioenakkoord gaat om de pensioenpremie verder te verhogen om een redelijk pensioen in de toekomst te waarborgen. Dus ook een daling van het netto besteedbaar inkomen bij de werkenden en zeker bij de 1 miljoen ZZP’ers die verplicht worden een AOV(Arbeids Ongeschiktheids Verzekering) af te sluiten. Dan hebben we de komende jaren nog te maken met de uitvoering van het Klimaatakkoord waarbij verschillende heffingen naast de al bestaande milieuheffingen worden ingevoerd. Ga er maar aan staan. Dus Nederlanders, maak de borst maar nat, we gaan er op achteruit! Deze conclusie zal niemand bestrijden, naar ik aanneem.
Waarschijnlijk niet helemaal toevallig komt Dijsselbloem weer in beeld. Belooft niet veel goeds voor onze pensioenen.
Nedriglanders weten al tientallen jaren niet wat vooruit of achteruit gang is.
Dus ziet de meerderheid leidzaam toe, hoe de FNV en CNV over de rug van hun “leden” en dan ook nog hoe ze notabene in een REFERENDUM(?) worden misbruikt om een voorop gezet plan, in samenwerking met hun polder makkers tot een succes te brengen.
Vooruit of achteruit, genaaid of wat dan ook, wat velen wel kwalijk te nemen is, dat ze zonder vragen en met open ogen hun verplichtte maandelijkse bijdragen in eem bodemloze put laten smijten!
En dat alles in de wetenschap dat het wel eens de ondergang van hun oudedags zekerheid kan worden en dat ten behoeve van het door velen, o zo geliefde europa!
Het is één grote farce, het is een RAADGEVEND referendum, dat betekent dus dat als de stemmers tegen zijn, men gewoon het akkoord erdoor kan drukken en dat zal men ook doen.
Idem dito wat men gedaan heeft met het Oekraine referendum, daar waren ook de meesten tegen, maar het ging gewoon door.
De vakbonden zijn de vakbonden van vroeger niet meer, toen kwam men nog op voor de gewone man.
Nu zitten de vakbondsbobo”s, de journalisten en de politici samen te lunchen onder het genot van een hapje en een drankje.
Kijk maar naar Jongerius , die zit nu met haar dikke reet in het Europees parlement.