Vanwege een lekkage wordt een van beide kernreactoren in Petten, Noord Holland, uitgeschakeld. In 2014 waren er ook ernstige problemen met dezelfde reactor. ‘Kernreactoren zijn een veilige en schone manier van energie opwekken, maar de foutmarge is minimaal. En als het fout gaat, gaat het gelijk goed fout.’ In buurland België weten ze er alles van… of net niet?! Daar dreigt inderdaad het spreekwoordelijke licht uit te gaan. Het land draait nog maar op één van de zeven reactoren.
De laatste doet het licht uit
Pas midden november 2018 komt een tweede reactor terug op gang. Tot dan ontvangen de Belgen nog slechts stroom uit kernenergie via één werkende. Alle andere zijn of in onderhoud of gesloten wegens problemen. Scheurtjes, betonproblemen, lekkage,… Reeds in 2006 stelden verschillende NGO’s een rapport op dat alarmbellen moest doen rinkelen. De titel alleen al is veelzeggend genoeg: ‘Kerncentrales voorbij houdbaarheidsdatum.’
Lobbyen loont
In zijn boek ‘Lobbyen in de Wetstraat’ stelt freelance journalist Dominique Soenens heel wat wantoestanden in België aan de kaak. In de eerste plaats op het gebied van energiebevoorrading. De nucleaire lobby is er dermate machtig, dat ze de politiek stuurt. ‘Uitgerekend bij de kernramp in Fukushima was het de verwevenheid tussen toezichthouders en uitbaters van nucleaire installaties, die noodlottig bleek (…)’ schrijft de journalist. De Nederlandse politiek kan hier maar best lessen uit trekken, zodat niet ook wij vervallen in Belgische (wan)toestanden…
Petten schijnt niet voor stroomopwekking te zijn maar voor medische doeleinden?
het licht gaat vanzelf uit
De titel van het artikel raakt idd kant noch wal. Het zou fijn als de auteur zich iets verder verdiept in de materie. De reactoren in Petten worden zoals gezegd gebruikt voor de bereiding van medische isotopen en daarnaast voor onderzoek. En ja, de centrale oud. De vraag is echter of een nieuwe centrale lonend zal zijn ivm de ontwikkeling van nieuwe medische technieken.
Begrijpelijk dat de overheid niet heel enthousiast is om zelf een nieuwe centrale te plaatsen, maar liever een eventuele nieuwe centrale laat financieren door de markt. Vooralsnog blijft de oude centrale draaien zolang de veiligheid niet in het geding is.