Op 31 oktober 2020 is het zo ver: bitcoin viert zijn twaalfde verjaardag. Dan is het op de dag precies zo lang geleden dat de illustere onbekende, Satoshi Nakamoto, zijn zogenaamd white paper publiceerde. Over de identiteit van Satoshi (hij, zij, ze?) blijft het speculeren, maar de bitcoin bracht onder veel meer de blockchain technologie. En die reikt veel verder dan bitcoin zelf, die een store of value is geworden zelfs voor institutionelen. Een puber nog, 12 jaar, maar met de allures en ambities van een twintiger toch, zoals het hoort op die leeftijd. Ook celebrities, beroemdheden bezitten bitcoin of doen de digitale munt toch de hartelijke wensen. Van Charlie Sheen tot een Wu Tang Clan-lid, en van David Hasselhoff tot komiek Doug Benson:
De Bitcoin Show
´Is de Orweliaanse new-speak van het WEF en het IMF een opmaat naar een nieuwe wereld dictatuur waarin bitcoin de nooduitgang is of hebben we hier te maken met onschuldige PR-foutjes. Verder bespreken Jan en Boris of de Amerikaanse Presidentsverkiezingen van volgende week wel of juist geen invloed zullen hebben op de bitcoin prijs.´
Bye bye sancties
Iran begon het nut in te zien van de oudste en grootste digitale munt toen de Amerikaanse sancties werkelijk begonnen te nijpen. De digitale weg bewandelen kan ook een land rond dit soort sancties om leiden. We schrijven 29 oktober 2020 en de Iraanse overheid heeft een nieuwe wet klaar. Iedereen die bitcoin mijnt in het land, is verplicht die aan de staat te verkopen. Deze bitcoins zullen dienen om bepaalde goederen te importeren, wat door de santies onmogelijk tot zeer moeilijk wordt gemaakt. Zelfs voedsel en medicijnen importeren wordt aldus zelfs bemoeilijkt, wat ons behoorlijk onmenselijk lijkt. Iran heeft meer dan 1000 mijnlicenties verleend, en een even groot aantal illegale mijnen gesloten. Mijners mogen tegen een laag tarief gebruik maken van ´s lands energieproductie. Voor wat hoort wat?
Dura lex sed lex
Ook in China is een nieuwe wet op komst omtrent bitcoin. Hier wordt trouwens het grootste deel van de digitale munt gemijnd. Potentiële concurrentie voor de eigen CBDC, central bank digital currency, de digitale yuan oftewel digital currency electronic payment (DCEP), schreven we onlangs? En inderdaad: de Chinese regering leest waarschijnlijk niet op Biflatie.nl, dus moet ze zelf op het idee gekomen zijn. Elke andere munt of token dat zou gebaseerd worden die yuan/renminbi, is ten strengste verboden. Het land beoogt ermee zijn burgers nog beter te kunnen controleren, en kapitaalvlucht uit China te voorkomen. Dat is niet anders in de VS, waar cryptobewegingen boven de 250 dollar dienen gerapporteerd te worden, aldus een wetsvoorstel. De implicatie als die wet wordt aangenomen is: crypto = geld! Maar dat wist u natuurlijk al, toch?
BTC: eerder 14.000 dollar dan 12.000 dollar?
Dat is wat deze analisten toch denken, en dan zou de weg naar het all time high van 20.000 dollar van december 2017 open liggen. ´Macro strategist Raoul Pal said on Tuesday that there are only two major BTC price resistances left. “There are literally only two resistances left on the bitcoin chart – $14,000 and then the old all-time high at $20,000,” Raoul Pal tweeted on Tuesday. “I fully expect new all-time highs by early next year at the latest.”´ Wat denkt u: bitcoin kopen of bijkopen maar? We horen het graag van u. Geen financieel advies uiteraard…