Nog nooit is de discussie rondom het wel of niet verhogen van het schuldenplafond in de Verenigde Staten zo groot in het nieuws geweest. Midden in een “government shutdown”,  waarbij politici als een stel kleine kinderen tegenover elkaar staan, wordt de druk weer opgevoerd. Niet eerder in de geschiedenis is de situatie zo gecompliceerd en uitzichtloos geweest als dit moment, Amerika zit politiek en economisch in een impasse.

dollar schuld

Het schuldenplafond in de media

Het verhogen van het schuldenplafond is tot een aantal jaar geleden nooit zo’n groot obstakel geweest, niet voor de beslissende politici en ook niet voor de berichtende media. In 2011 werd dit onderwerp sinds de grote discussie in 1996, welke een shutdown veroorzaakte, weer flink in de kijker gezet en een nieuwe verhoging eind 2012 leidde zelfs tot de bekende Fiscall Cliff. Een spektakel in de media, want zouden de Members of Congress er niet uitkomen dan wachtte een ineenstorting van het systeem.

De komende climax

En dan nu… Een verhoging van het plafond is onvermijdelijk en simpelweg nodig om de economie draaiende te houden. De gevolgen van het niet verhogen zijn onzeker en uiterst risicovol. De almachtige dollar staat op het punt een enorme koersval te krijgen met alle gevolgen van dien. Dit alles ten tijde van een niet werkende overheid, alles ligt stil, geen ambtenaar aan het werk, politici naar huis. Kopstukken uit beide kampen roepen over en weer op tot het stoppen van het blokkeren van de onderhandelingen en open te staan tot het komen van een oplossing. Het schuldenplafond op 17 oktober nadert met rasse schreden.

Het zaadje is weer geplant

Zoals bepaalde beslissingen moeten worden genomen, is ook rondom dit onderwerp het publiek langzaam voorbereidt op wat misschien wel komen gaat. Het zaadje van de onverbiddelijke uitkomst van dit probleem is een aantal jaar geleden in ons hoofd geplant en langzaam wordt er naar de climax gewerkt. Of het 17 oktober echt fout zal gaan? Waarschijnlijk niet, gezien Obama vandaag alweer een klein handje uitreikt naar de vijand, maar dat het spannend (gemaakt) wordt staat vast. Beetje bij beetje raken we gewend aan het idee dat ons kapitalistisch systeem door zijn mankementen best wel eens eindig zou kunnen zijn en dat “groei” een vrij onhoudbaar fundament zal  blijken.

“Worse than the Lehman shock”

Om de druk wat op te voeren hebben China en Japan de Verenigde Staten opgeroepen om snel tot een oplossing te komen, logisch natuurlijk gezien de 2,4 biljoen dollar die ze in bezit hebben. Een stijging van de inflatie in de USA betekent een verdamping van die gekochte dollars die ze op de balans hebben staan. De Japanse econoom Takatoshi Ito zegt het volgende: “I doubt we’ll see the U.S. fall into default on the 17th, but if it happened it would be worse than the Lehman shock,”. Klaas Knot kan braaf roepen dat hij hoopt en voelt dat de recessie over is, in de belangrijkste economieën ter wereld ziet men de komende maanden toch met grote angst tegemoet.

Volg Meneer_Teun nu ook op Twitter!

17 reacties

  1. Voor mij mag Amerika failliet gaan, in de hoop dat dit financiele systeem valt.
    Zal enorm pijn doen, maar dan komt er weer perspectief voor burgers.

  2. Tja Klaas Knot(s) is vergelijkbaar met onze minister Colijn die zei dat we maar lekker moeten gaan slapen, beiden hadden/hebben geen kwade bedoelingen, maar een beetje dom is het wel.
    De tering kan zo maar uitbreken en ’t is misschien maar beter dat je ’t weet

    ‘Be Prepared’ !

    1. Ik weet niet wat erger is, een maloot of een kwade geest aan het roer…
      Beiden mogen wat mij betreft overboord zodat wij weer op koers komen…

  3. Over de heer Knot. Wanneer deed hij die uitspraak? Het was toch in oktober? Dan is het 3e kwartaal toch al afgelopen, of vergis ik mij. Zou de heer Knot nou werkelijk zo stom zijn een dergelijke uitspraak te doen als hij niet de uitkomst over dat 3e kwartaal al niet wist? En wat klinkt er mooier dan te kunnen zeggen: zie je nou wel, mijn gevoel was volkomen terecht. Dit heet vertrouwen bouwen. Als hij met zijn ‘gevoel’ er naast zit dan is hij meteen voor de rest van zijn tijd afgebrand. Ik weet dat poltici en financiële mensen wel eens uit hun nek kunnen kletsen, maar hier zou ik toch maar notitie van nemen. En of de cijfers deze keer echt zullen kloppen, zullen we maar weer, net als vroeger, voor de zoveelste keer als zoete koek aannemen.
    Dat laat natuurlijk onverlet de situatie die op 17 oktober kan gaan ontstaan.

    1. Dag Dick,

      Als het een stapje vooruit is dan gaan jullie daarna twee forse stappen achteruit. Al die positieve berichten van de afgelopen 5 jaar lijken meer op een aflevering van Goede Tijden Slechte Tijden waar een alkoholist groot nieuws is als hij de fles een dag laat staan waarna de ellende weer begint. Zie je dit patroon zelf nou echt niet?
      Sorry maar dit lijkt op de waan van de dag en Klaas Knot is er zo één…

      1. Ik geef slechts 2 mogelijke uitkomsten over de uitspraak van de heer Knot. Het is ieder voor zich om uit te maken welk scenario de waarheid zal zijn, welke we trouwens zullen moeten afwachten. Een groei van 0.001% is ook groei, nietwaar? En bij een kleine negatieve waarde kan dit ook nog positief worden uitgelegd als het een verbetering t.o.v. het vorige cijfer betreft. En dat is inderdaad de waan de dag. Maar de mensen onthouden alleen maar woorden als groei. Als jij dat wilt uileggen dat ik daarom patronen niet zie vind ik een vrij domme opmerking.
        En natuurlijk heb je gelijk met wat je schrijft, alleen het ziet er naar uit volgens mij, dat dit doorgestoken kaart is en dat hij natuurlijk al wist hoe de cijfers liggen (voor Nederland) over het 3e kwartaal als hij deze uitspraak doet in – en ik ben haast zeker – oktober. Zij werken ook met computers hoor en niet meer met telramen of iets dergelijks.
        Verder zei hij nog dat we uit de recessie komen en dat is een overduidelijke aanwijzing. Want wanneer kom je uit een recessie. Met groei!
        Ik beweer zeker niet dat ik hem geloof of zoiets. Het bevreemdt me alleen dat hij deze uitspraak op dit moment doet, dat is alles en probeer daar een verklaring voor te geven. En eerlijk gezegd had ik verwacht dat, gezien je schuilnaam, je wel tussen de regels door zou kunnen lezen. Heb ik me dan toch vergist? Volgens mij verlies je het begrip van de Nederlandse taal daar in dat verre land.

    2. Van FTM: “Knot’s uitspraken overtreffen Rutte’s onbenulligheid toen die laatste opriep om nu allemaal optimistisch te zijn en een auto te kopen. Klaas Knot – de president van De Nederlandsche Bank en hoogleraar economie in Groningen -heeft ‘een gevoel’.”
      http://www.ftm.nl/column/knotsgekke-klaas-knot/

      Ook zeer leerzaam (bv. dat er geen corruptere instelling bestaat dan DNB):
      http://www.ftm.nl/exclusive/schaduwbanken-financiele-atoombom-vochtig-rotje/

  4. Aan het eind van een cyclus, of zo u wilt het huidige kapitalisme, zullen incidenten elkaar in een verhoogd tempo opvolgen tot de uiteindelijke climax. De vraag doet zich voor waar de climax ligt. Is dat op 17 oktober of mogelijk, na een snel ingevoerd noodwetje, aan het eind van 2013. Als een voor de hand liggend einde van een lange cyclus keer op keer wordt uitgesteld door allerlei lapmiddelen zal de uiteindelijke klap alleen nog groter zijn. De verwachtingen zijn natuurlijk dat op het allerlaatst een compromis wordt gesloten. Maar met de huidige tegenstellingen tussen de Rep en de Dem zal een compromis geen echte betekenis hebben en zal heel snel de spanning weer opduiken, totdat, voor we het in de gaten hebben ineens de hele zaak gaat schuiven en geen redding meer mogelijk is. Met lapmiddelen, zoals een noodwetje, los je een megaprobleem niet op. Wanneer een land als de USA de boel gaat lappen, dan zal naar mening de zaak snel gaan knappen.

  5. Om de bestaande schulden per land af te lossen, dienen zij allen minimaal tussen de 5-10 % groei te generen in de komende 10-20 jaar.
    Dan hebben we het nog niet eens over de nieuwe schulden om de rente op de oude schuld af te lossen ( onlangs door iemand gepost ).
    Dan hebben we nog de opkoop programma’s van diverse Centrale banken, die alle bagger opkopen, die wel door iemand betaald gaan worden.
    De vastgoedbubbel niet te vergeten.
    Ook hebben we nog alle Private schulden.
    Dan woedt er nog een valuta en handelsoorlog op vele fronten.
    En op er nog niet genoeg problemen zijn, willen ze ook nog oorlog voeren.
    Alles met elkaar genomen, lijkt me dit een gebed met een slecht einde.
    Enigste oplossing lijkt me, een streep door alle schulden zetten en een nieuwe munt uitgeven, verhouding 1:1000 of zoiets.

    1. Beste Bertus,

      Je vergeet de bevolkingsgroei, klimaatverandering, opkomende economieën die zorgen voor schaarste en hogere prijzen. Allerlei commodities die hun piek beleven zoals brandstoffen waar ook weer de voedselvoorziening en infrastructuur van afhankelijk zijn. En echt snel innoveren en weer kleinschalig operen is er niet bij. Kortom, de hele boel gaat exploderen. Alle seinen staan op rood en wij hebben ze allemaal ingehaald en de trein gaat steeds harder rijden.
      Innovatie en hervormingen zouden zeer grondig en razendsnel moeten worden ingevoerd om het tij te keren. Dan nog is het de vraag of die hard genoeg gaan om de problemen in te halen. Maar veranderingen gaan traag tot dat de stront de ventilator raakt…
      Maar dan is het dus echt te laat…
      Pas dan komt het tot eenduidige besluitvorming en de nodige hervormingen. Ik vrees dat al die multi body bags van de FEMA niet genoeg zullen zijn…

      Eens per maand wil ik onderstaand lijstje al dan niet gemodificeerd plaatsen, al was het maar voor de nieuwkomers hier.

      1. Vorm een team en koop wapens (long range en short range) en vooral veel munitie. Munitie is tevens prima ruilmiddel.
      Heel simpel, met point blank is namelijk elk probleem opgelost.
      http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2008/02/schietijzertje_kopen.html
      2. Keramisch waterfilter (niet op stroom!)
      http://www.tulipwaterfilters.com/
      3. Droog en blikvoer
      4. Zilver (of andere PM om eventueel spaargeld in om te zetten), ik heb speciale adresjes…
      5. Survivalboek en alles wat ze aanbevelen. Ik zou vooral gaan voor zeep, zaden, vitamines, messen, bijlen en ander gereedschap, slijpsteen en een niet vochtgevoelig setje om vuur te maken, vet en lonten en potjes… Verzin er zelf maar wat bij… bijv. antibiotica… wat dacht je van colloïdale zilveroplossing?

      Sleutelwoord = Teamwerk
      Team + Wapens = Winnen
      Niet luisteren naar passivisten, die hebben altijd het loodje gelegd hoe nobel ook hun streven.
      Better safe then sorry…

      Hier een verhaal over machtvacuum in voormalig Joegoslavië.
      http://sovietoutpost.revdisk.org/?p=72
      Niet denken dat het aan jouw deur voorbij zal gaan.

      1. Weet je moerstaal, ik zie ook de zorgwekkende ontwikkelingen op vele fronten om ons heen en acht de kans op een SHTF-moment aanzienlijk groter dan een gecontroleerde afkoeling. Een situatie als in dat blog staan omschreven lijken mij in de nabije toekomst zeer goed mogelijk. Maar wat kun je in zo’n dichtbevolkt land als NL feitelijk anders dan wegvluchten? Ons oppervlaktewater zal snel verziekt zijn, bossen hebben we nauwelijks, ons klimaat is niet extreem maar de winters toch echt te hard, wapens kun je niet aan komen en van onze burgerbescherming (politie en leger) mag je niets verwachten. De primitieven en de lieden die hun emoties niet onder controle kunnen houden gaan het voor de anderen dan nog verder onleefbaar maken. De mens is een vreemde soort.

      2. Ik raad wel iedereen aan die op een survival boek wilt vertrouwen zichzelf eens te testen door 5 dagen zonder eten met water filter op de Veluwe te bivakkeren en is te kijken of je het twee dagen vol kan houden..

        Al ben je nat geregend en het is rond het vriespunt wordt het al heel moeilijk om zelfs met een aansteker een vuurtje te maken..

        Jagen , eten uit de natuur en op die manier “overleven ” leer je niet uit een boek

  6. “Truckers to Shut Down America” movement

    Blijkbaar begint de Amerikaanse samenleving ook enigszins in beweging te komen tegen het eeuwige politieke gehakketak.
    Deze week hebben de Truckers (los van hun Association) opgeroepen tot een algemene staking en een massale protestcolonne op Washington.

    “Stop corrupting the Constitution!”
    “Screw the government, screw the banks, screw big business that buys the corrupt morons in Washington that ‘speak on behalf of we the people.'”

    :”Niet de miljonairs van het Congres, maar wíj zijn het volk!”

    Na ‘Occupy’ toch eindelijk iets van een ontwakend democratisch besef in de ‘grootste democratie van de wereld?’

  7. Ik hoop dat het kabinet pas valt wanneer er een enorme wereldcrisis aan de gang is door een financiële, monetaire en economische ineenstorting door het wanbetalen van de V.S. t.g.v. het overschrijden van het schuldenplafond.

      1. Ik zie dit kabinet als een kabinet dat ons land in de Nieuwe Wereld Orde brengt. Mark Rutte gaat niet voor niets naar de Bilderbergconferenties!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: