Het aantal hypotheekaanvragen in Nederland daalt met 5%. Vooral starters kopen geen woning meer. De eigen inbreng is te hoog en de huizen zijn te duur geworden. Het ziet er naar uit dat de vastgoedmarkt haar top heeft bereikt. Vraag is of het straks hard of zacht naar beneden gaat met de prijzen…

Internationaal: tekens aan de wand

In Canada is de neergang reeds ingezet. De verkoop van residentieel vastgoed keldert met maar liefst 43,5 procent tegenover september 2017.  Wat betreft andere vrijstaande woningen en appartementen is de situatie ongeveer even slecht.

Dalende huizenprijzen

Ook in Hong Kong zien we een soortgelijke situatie. De huizenprijzen aldaar in het algmeen dalen voor het eerst in 29 maanden. Niet toevallig omdat voor het eerst in een decennium lenen iets duurder geworden is door de rente te verhogen.  Het Royal Institute of Chartered Surveyors (RICS) wijt het fenomeen eveneens aan de spanningen tussen China en de VS.

Huurdersmarkt

In buurland België lijkt vooralsnog niets aan de hand. Hoewel de prijs van vastgoed in het algemeen wel behoorlijk gestegen is de laatste jaren. Wat men daar wel merkt is dat vandaag 20 procent van de woningen gekocht wordt door investeerders. De kopersmarkt wordt stilaan een huurdersmarkt, aldus de bank Nagelmackers.  Een decennium geleden was dat nog geen 10 procent.

Nieuwe huizencrisis?

Gaan we naar een nieuwe Huizencrisis tegemoet? Wordt dit alles misschien zelfs 2008 revisited...? We kunnen het natuurlijk niet zeggen, maar uit ons eerder artikel over de huizenmarkt 2019, zetten we alvast wat feiten op een rijtje.

 

4 reacties

  1. Een klim omhoog gaat moeizamer dan de run naar beneden. Ondanks dat er een vorm van woningnood heerst in NL en ondanks dat ook de huren de pan uit reizen zal de waarde van koophuizen ineens een flink eind kunnen dalen. Dat heeft puur te maken met vertrouwen. Als potentiële kopers zien dat de prijzen gaan dalen in samenhang met een stijgende hypotheekrente dan nemen ze massaal een afwachtende houding aan. Stel je voor dat je te duur koopt en een jaar later staat een soortgelijke woning voor 10 tot 20.000 lager geprijsd. Het kan mede om deze reden zomaar gebeurd zijn met de huizenmarkt. Deze implodeert wellicht nog verder als de economische groei (sterk) terugvalt en werkloosheid gaat toenemen. Een nieuwe kredietcrisis zal dan volgen omdat de schuldenlast bij economische krimp ineens zwaar gaat drukken op het BBP. Het algehele vertrouwen valt dan weg en de kredietcrisis slaat om in een vertrouwenscrisis. De huizenmarkt zal bij een dergelijk doemscenario keihard geraakt worden. Als eigen woningbezitter ga je dan van steenrijk keihard naar straatarm. En een behoorlijk aantal woningen komen onder water te staan ingeval tophypotheken zijn aangegaan.

  2. De president van dnb is ook van mening dat de piek in de huizenmarkt nog niet is bereikt.

    Ik ben benieuwd wie er als laatsten een te dure woning gaan kopen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: