Als je genoeg hebt van het spaargeld dat momenteel weinig tot niets oplevert, kun je besluiten om te kiezen voor beleggen. Maar hoe werkt dat zelf beleggen nu precies? In dit artikel zetten we een aantal stappen op een rij die je kunt doorlopen als je ermee wilt beginnen.
Bereken het bedrag dat je over hebt
De allerbelangrijkste tip die we je mee kunnen geven als het om beleggen gaat, is dat je hier alleen geld voor moet gebruiken dat je niet direct nodig hebt. Het is eenvoudig om te berekenen hoeveel geld je nodig hebt als buffer. Wat er dan nog overblijft, is geschikt om mee te beleggen.
Wat je zeker niet moet doen, is beleggen met geleend geld. Stel dat de koersen dalen, dan moet je geld terugbetalen dat je in eerste instantie al niet had. Op die manier kom je dubbel in de problemen. Houd het dus zo veilig mogelijk door alleen geld te beleggen dat je ‘over’ hebt.
Hoe jonger je bent, hoe meer risico
Het klinkt als een open deur, maar jonge mensen nemen eerder veel risico met hun geld dan ouderen. Volgens dit artikel is het vooral verstandig om pensioengeld in aandelen te beleggen als je nog jong bent. Dan kun je nog een mate van risico nemen, maar dat bouw je af zodra je ouder wordt. Daar zit ook een zekere logica in: hoe dichter je bij je pensioensleeftijd komt, hoe minder risico je wilt nemen met het geld dat daarvoor bedoeld is.
Uit de cijfers is bovendien te zien dat het vooral loont om op langere termijn te beleggen. De beurskoersen fluctueren nu eenmaal, dus voor de korte termijn zijn aandelen niet geschikt. Goed gespreide aandelenbeleggingen leveren na een jaar of tien altijd meer op dan op een spaarrekening.
Beleg met voldoende spreiding
Er zitten risico’s aan beleggen. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Daarom is die lange termijn ook zo belangrijk. Ook al krijg je te maken met tegenvallers, na verloop van tijd trekken de koersen vaak weer bij en haal je alsnog een gunstig rendement.
Om dat risico zo veel mogelijk binnen de perken te houden, is het aan te raden om je beleggingen goed te spreiden. Kies voor diverse aandelen in diverse branches en kijk ook verder dan alleen aandelen. Doordat je meerdere beleggingen tegelijk doet, worden eventuele tegenvallers opgevangen door positieve uitschieters. Zo ben je minder afhankelijk van dat ene fonds.
Beleggen kent risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.