In 2018 was de waarde van illegale bitcointransacties op het Darknet gedaald. Over het hele jaar 2017 bedroeg dit een tegenwaarde van 872 miljoen dollar. Uiteraard zijn dit alles slechts welberekende schattingen. Maar zes maanden ver in 2019 is het bedrag al over de 500 miljoen dollar geklommen. ‘A report by Chainalysis estimates that $1 billion be spent on illegal businesses on the dark web in 2019 (…)’ Bitcoin (BTC) is daarmee nog steeds de meest populaire munt onder criminelen.

Silk Road

‘Ever since the days of Silk Road, early in the space’s history, drug trafficking and other illicit activities have been favored usages of dark net marketplaces.’ In 2012, toen Silk Road nog bestond en op volle toeren draaide, betrof het aantal illegale bitcointransacties 7 procent. Anno 2019 nog slechts 1 procent. En toch liggen de bedragen hoger. Natuurlijk is BTC in koers sindsdien reusachtig gestegen. Net als de marktomvang van de totale cryptowereld. Zo staan in juli 2019 genoteerd:

Cryptocurrencies:  2311  •  Markets:  19149  •  Market Cap:  $334.419.415.936  •  24h Vol:  $82.889.561.821  •  BTC Dominance:  63.1%   

Chantage voor het ‘goede doel’?

Het is hier tegen, het illegale gebruik van cryptomunten, dat de Financial Action Task Force’s (FATF) ageert. Ze wil uiteindelijk de anonimiteit van de cryptowereld doen opheffen. Meer dan 200 landen wereldwijd hebben in juli 2019 een jaar de tijd gekregen om actie te ondernemen. Zoniet riskeren ze uit het wereld betaalsysteem te worden gestoten. Plaatselijke cryptobeurzen moeten dan gedetailleerde informatie verzamelen over verzenders en ontvangers. Misschien of waarschijnlijk later ook op vraag beschikbaar stellen van de autoriteiten. Hoe dit in de praktijk zal verlopen…?

Verantwoord of niet?

Voor heel 2019 wordt dan 1 miljard dollar tegenwaarde aan illegaal gebruik verwacht. Met een totale markt van 334 miljard dollar tegenwaarde, wordt 1 op 334 vervolgd en bestreden. Anders gesteld: de FATF kan tegelijk voor 333 miljard aan legale transacties en activiteit viseren. Controleren? misbruiken desgevallend? De moeite waard of niet, beste lezers? Is het de zoveelste inbreuk op de privacy of is het toch verantwoord? In naam van bestrijding van criminaliteit, klein en groot. Wat vindt ù daar nou van…?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: