Professionele voetballers verdienen meestal goed hun loon, dat is algemeen bekend. Vaak starten ze daarom ook naast of na hun carrière eigen zaken op, zodat ze dat geld nog beter kunnen benutten. Aangezien je in de meeste landen op hoge winsten extra hoge belastingen moet betalen, is het vaak voordeliger om te investeren in een zaak. We geven je hier een paar voorbeelden van voetballers die ook goede zakenlui zijn gebleken en succesvol een eigen zaak hebben opgestart naast hun voetbalcarrière.
Cristiano Ronaldo
Het is een van ‘s werelds bekendste spelers, maar ook een van de rijkste zakenlui van Europa. Ronaldo verdient jaarlijks miljoenen euros met zijn eigen merk, CR7, dat In de sfeer van de sportwereld blijft. Het merk verkoopt sportschoenen, jeans, ondergoed, parfum en nog vele andere artikelen – en niet enkel zijn fans zijn er dol op als we de verkoopcijfers mogen geloven. Daarbij blijft het merk betaalbaar voor de Europese normen.
Thibault Courtois
Deze Belg heeft een volle business portfolio met zaken in verschillende sectoren. Zo heeft hij ook best een originele zaak opgericht – een online apotheek, viata.be – hij is een van de grootste aandeelhouders van het bedrijf dat deze uitbaat. Hiernaast heeft hij een vastgoedbedrijf opgericht in Luxemburg, waar hij in vastgoed handelt. Vastgoed op zich is trouwens een van de meest voor de hand liggende investeringen in de voetbalwereld, omwille van het lage risico en goede opbrengst. Zijn vader is financieel directeur, en helpt Thibault dan ook bij het beheren van zijn fortuin en de keuze van investeringen. Thibault zelf heeft een appartement in Gent, een huis in Madrid en ook een mooie woning in Londen op zijn naam staan.
Didier Drogba
Drogba koos voor een niet zo voor de hand liggende business – een restaurant of club was niets voor hem, dus kocht hij 5% van de aandelen van een goudmijn op. Niet slecht, toch? De Franse speler met Ivoriaanse roots kocht deze aandelen over van de Ivoriaanse overheid, die de bekende voetballer maar al te graag bij de aandeelhouders wou rekenen.
David Beckham
Ook David Beckham wilde het over een andere boeg gooien – of beter gezegd, over dezelfde boeg – en heeft zijn eigen voetbalploeg opgericht in Miami, die meespeelt in de MLS liga. Speciaal voor zijn nieuwe ploeg is er een stadion ontworpen met plaats voor 25.000 toeschouwers. Zijn vrouw Victoria heeft ook een fashion merk op haar naam staat, dat door hun gezamenlijk bedrijf wordt gemanaged, en jaarlijks verschillende miljoenen euro’s in het laatje brengt.
Andres Iniesta
Andres Iniesta is niet alleen een topvoetballer, maar ook een slimme zakenman. Hij speelde het grootste deel van zijn carrière voor FC Barcelona en hij was een van de belangrijkste spelers die Barcelona naar de hoogste posities in La Liga bracht. Naast zijn geweldige prestaties bij FC Barcelona heeft hij ook zijn eigen technologische start-up opgezet. Om het in de sportieve sfeer te houden, levert de start-up kleine videocamera’s die aan de T-shirts van de scheidsrechter zijn bevestigd en zo helpen bij de overdracht van live-beelden.
Gennaro Gattuso
Deze Italiaan zag niet een, maar twee van zijn grootste dromen uitkomen. Het eerste was natuurlijk zijn professionele voetbalcarrière bij AC Milan, maar hierna opende hij zijn eigen viswinkel in 2010. Ja hoor, je leest het goed – Gennaro verkoopt de meest verse vis in een klein stadje naast Milaan, en hij is er apetrots op! “Ik weet dat er mensen zijn die hierom gaan lachen, maar deze viswinkel maakt me oprecht gelukkig! Als kleine jongen wilde ik al visser worden, maar het leven bracht me in een andere richting. Nu ben ik de gelukkigste man op aarde, want ik heb beide dromen in mijn leven kunnen verwezenlijken. ”
Het imperium van ‘Messias’ en multimiljonair Johan Cruyff zou in dit verband ook best een vermelding hebben verdiend.
Bankrekeningen en fondsen her en der. Investeringen in varkensfokkerijen, vastgoed, transfers, kleding-/sportlijn en voetbalschool. Zelfs ‘Quote’ kon het niet meer volgen, terwijl de maestro zelf zei dat hij niet wist hoeveel geld hij had.
Het geheimzinnige fortuin van supersterren komt vaak voort uit een slangenkuil van sluwe tussenpersonen en investeerders die er -door middel van belastingluwe constructies- zelf het meest van profiteren.