De goudprijs noteert op moment van schrijven rond het niveau van $1580,- per troy ounce (31,1 gram). Dat goud een safe haven is, is een open deur intrappen natuurlijk. Maar de uitbraak van het Coronavirus in China en meer dan een dozijn andere landen levert weer eens het bewijs. Wanneer beleggers wereldwijd zich onzeker voelen over de toekomst, kopen ze (meer) goud. Die onzekerheid kan dan voortvloeien uit: angst voor een economische recessie. Geopolitieke spanningen. Turbulenties op monetair gebied. Of zoals sinds een week of wat een mogelijke pandemie. Die hoe dan ook repercussies zal krijgen voor de (wereld)economie. De aandelenmarkten waren reeds geprijsd voor perfectie, en dan is het minste slechte nieuws een aanleiding om te verkopen. Bekomen winsten binnen te halen.

Slecht nieuws oké, onzekerheid niet

De financiële markten kunnen met slecht nieuws omgaan, zich ernaar schikken. Maar waar ze een hekel aan hebben is onzekerheid. Zoals de toestand wat het Coronavirus betreft evolueert… Donkere wolken pakken zich samen wat de toekomst betreft, op korte maar misschien wel op langere termijn. Wie weet waar dit gaat eindigen? De experten zijn het zelfs niet helemaal eens over de oorzaak, al zal het wel op of rond een ondertussen beruchte markt in Wuhan, China uitgebroken zijn. Het aantal besmettingen (4615, en 106 doden) is verdrievoudigd op enkele dagen. Wat niet goed oogt voor die toekomst. Beter op veilig spelen, denkt een groot aantal beleggers, en naar een veilige heuvel vluchten. Dat is dan als vanouds goud in de eerste plaats. Terwijl ook cryptomunten een nieuwe opleving kennen. Geen van beide zijn immers gecorreleerd met andere markten, zoals aandelen, obligaties of vastgoed. Dan lezen we nog dat de wereld zich beter voorbereid op een langdurige gezondheidscrisis

Goldprice.org

Lange(re) termijn

Wie goud koopt, doet dit best voor de langere termijn. Hier ziet u wat alvast de laatste 20 jaar hebben betekend voor de goudkoers:

We zijn gewaarschuwd, bij deze

Het zijn lang niet alleen particuliere beleggers of investeringsfondsen die met graagte het gele edelmetaal binnenhalen. Ook diverse centrale banken doen mee aan wat we nu reeds een mini-goldrush kunnen noemen. En dit sedert jaren, en ook met steeds grotere hoeveelheden. Dit noopt ons toch tot afvragen: waarom zouden ze dit nu precies doen? Zo gehecht als ze zich toch officieel tonen aan hun eigen, stelselmatig in waarde dalend papiergeld? Terwijl goud net de aartsvijand is, tezamen met bitcoin et al. dan, van fiatmuten? ‘Als het hele systeem instort, biedt de goudvoorraad een onderpand om opnieuw te beginnen.’ Het was even slikken, dit zo zwart op wit te lezen, in oktober 2019. Open en bloot stond het zo op de website van De Nederlandsche Bank. De schaamte voorbij, eindelijk de boeken open of was het een lapsus, geuit in een onbezonnen bui? In ieder geval zijn we als publiek nu wel gewaarschuwd. Wanneer zelfs centrale banken zulke taal bezigen…?

Twitter.com

De toekomst voor goud

Ook voor de Corona epidemie uitbrak in januari 2020, zette de goudkoers reeds nieuwe hoogtepunten neer. Met de $1600 bijna bereikt; waar gaan we vanaf hier naartoe? Wat is de volgende ‘halte’? International Business Times: ‘Gold May Hit $2,000 As China Pandemic Fears Weaken Equities, Dollar and Oil.’ Laat ons eens kijken wat de experten bij uitstek, van de World Gold Council (WGC), ervan denken. Want die bracht net haar Gold Outlook 2020 uit. Die kunt u hier trouwens volledig downloaden (pdf).

‘As we look ahead, we expect that the interplay between market risk and economic growth will drive gold demand in 2020. In particular, we focus our attention to:

In our new gold market outlook, we also explore the performance of gold implied by QaurumSM, our innovative valuation tool, across various hypothetical macroeconomic scenarios.’

Nieuwe stierenmarkt

Einde 2018 is de goudprijs in ernst een nieuwe stierenmarkt begonnen. Vanaf $1200, ging het in een dertiental maanden naar bijna $1600. Dus wel een prestatie om u tegen te zeggen. Alleen de S&P500 en Olie deden het nog beter. Laten we nog even de WGC aan het woord (zo het horen of lezen mag de goudbezitter rustig op beide oren blijven slapen):

Gold.org

World Gold council

‘In particular, we believe that: 

Eén reactie

  1. Joost, zou je misschien ook een artikel willen wijden aan het feit dat het vandaag bevrijdingsdag is voor Engeland? Een historische dag, waarin het eerste land er in is geslaagd zich te ontworstelen uit de greep van Brussel.

    En waarin men voor het eerst toegeeft dat er geen baan verloren gaat in Londen en geen kantoor leeg staat in Londen als gevolg van de BREXIT. Beter gezegd: diverse media hebben al toegegeven dat Engeland waarschijnlijk al heel snel de vruchten gaan plukken van de vrijheid die ze gekregen hebben. Wil je nog een historische toespraak zien van 5 minuten met bijzondere ontknoping? https://www.youtube.com/watch?time_continue=6&v=Lfyal78d9EQ
    Genieten!!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: