Weer het bekende politieke gedraai van een minister. Altijd om de hete brij heen en voorzichtig verklaren dat er beslist geen sprake is van een crisis. Italië is too big to fail. In de onderstaande alinea uit het interview in de Telegraaf valt op te maken dat ie zeer bezorgd is over de situatie in Italië maar dat deze niet te vergelijken is met die van Griekenland eerder.

’Geen crisis’

Hoekstra is ook zeer bezorgd over de situatie, maar vindt niet dat die te vergelijken valt met die van Griekenland eerder. „Er is geen crisissituatie in Europa.” Daarnaast zegt hij dus dat er nu niet wordt gesproken over een steunprogramma voor Italië. Op de vraag of dat betekent dat Nederland helemaal nooit steun zal geven als Italië gaat wankelen, wil hij niet ingaan. „Anders blaas ik via de media een discussie leven in die we op geen enkele manier aan het voeren zijn in Europa.” (citaat interview Telegraaf)

Dus wel bezorgd, maar geen crisis. Dat lijkt wat tegenstrijdig maar het geeft m.i. duidelijk aan dat er wat mis is. En wat er mis is is geen kattenpis. Lees ook: De twijfelachtige toekomst van de EU.

Speculeren op instabiele euro

Italië is een land wat deelneemt in een muntunie met 18 andere landen en zijn begroting laat ontsporen door hun enorme schuldenberg nog hoger op te laten lopen ten gunste van voordeeltjes van het volk. De andere lidstaten nemen op dat punt juist een tegengesteld standpunt in en houden zich aan de begrotingsafspraken met NL voorop. Je zou verwachten dat landen die in een gezamenlijk muntunie opereren juist de voordelen willen genieten van een sterke munt. Nu is de euro het slachtoffer van beleggers die speculeren op een instabiele euro.

italie too big to fail

Crisis gaat er echt wel komen

Een crisis is er niet zomaar van de één op andere dag maar ontwikkelt zich. En die crisis gaat er echt wel komen. Alleen zal een minister dat nooit zo hard van de daken schreeuwen om geen paniek te veroorzaken. En daar wringt ‘m nou juist de schoen. Als één land tot de orde moet worden geroepen om de eendracht binnen eenzelfde muntunie te waarborgen dan gaat zoiets spanningen geven. De buitenwereld, in de persoon van beleggers etc. ziet dat en gaat speculeren op een slechte afloop. Dat is het spel zoals dat gespeeld wordt op het internationale toneel in een financiële wereld waar beleggers waardepapieren kopen waar ze vertrouwen in hebben.

Het bekende handjeklap

De enorme invloed van de machtige speculanten zet de koersen in beweging van de Italiaanse staatsleningen die nu minder waard worden doordat een hogere rente wordt afgedwongen door de financiële markten. Nu gaan we zien hoe het spel om monopoliegeld zich verder ontwikkelt nu er onderhandelingen lopen tussen de Italiaanse regering en Brussel. Gezien de netelige positie waarin de Italiaanse regering zich bevindt bestaat de kans dat ze eerst een beetje tegemoet komen aan de wensen van de EU-ministerraad en proberen wat te schuiven binnen de begroting zonder het Italiaanse volk teleur te stellen.

Italië: In 25 jaar 18 keer nieuwe regering

Niet te gek doen want dan lopen de pleinen vol in Rome en de Italiaanse politieke historie staat bekend als onstabiel. De afgelopen 25 jaar heeft de bevolking 18 keer een nieuwe regering moeten kiezen. Ik denk dat juist om deze reden de Italiaanse regering sterk staat in hun onderhandelingen en makkelijk kunnen dreigen met een kabinetscrisis als ze hun zin niet krijgen. Nieuwe verkiezingen betekenen mogelijk een nieuwe anti-EU regering. ‘Brussel’ zal dat ongetwijfeld snappen en misschien iets tegemoet komen. Het bekende handjeklap. De kans bestaat dat financiële markten dit zien als zwak optreden en vervolgens verder op de euro speculeren.

Italië Too big to fail

We kunnen ons afvragen hoe lang dit spelletje gaat duren voordat het onderlinge vertrouwen tussen de verschillende lidstaten gaat wankelen. De schuldenberg van Italië is zo enorm dat er een reële angst bestaat dat er moet worden afgeschreven of anderszins noodleningen moeten worden verstrekt zoals eerder bij Griekenland het geval was. Maar de financiële markten hebben altijd geroepen dat Italië too big to fail was om failliet te laten gaan dus kan een omvangrijke financiële operatie niet uit de weg worden gegaan om de boel overeind te houden. Ik denk dat er binnen de eurolanden weinig landen zijn die het voor elkaar krijgen om goedkeuring te krijgen van hun eigen parlementen om met veel geld van de eigen begroting, ten koste van de eigen bevolking, een falende regering van een stout landje te redden. In ieder geval zegt ondergetekende nee als onze regering de vraag zou voorleggen via een referendum.

Mijn mening

O jee, een referendum, waarom is dat eigenlijk afgeschaft? Dus blijf ik met de vraag zitten of wij kiezers hier nog een stem in het kapittel hebben. Of zou het belang van het overeind houden van een waardeloze muntunie zwaarder wegen dan de achtergestelde belangen van de eigen bevolking? Vertrouwen in de oppositie heb ik ook niet. Veel discussie over nutteloze zaken. Voorlopig blijft het koffiedik kijken en probeer ik nauwlettend de ontwikkelingen rondom onze neurotische euro te volgen met af en toe een update. Ik vrees met grote vreze dat we te lang blijven doormodderen en dat de financiële schade alleen maar groter wordt met het in stand houden van een flutmunt die de grootste flop uit de Europese geschiedenis dreigt te worden. Ach ja, wie ben ik, een onnozele armoedzaaier uit het Drentse achterland.

14 reacties

  1. Wil je een goed functionerende muntunie hebben, moet die door een dictator geleid worden. Anders wordt het niks en blijven we maar voortmodderen.

    1. Wow DRM, wat een goed idee! Ja, dat is wat de EU nodig heeft, een dictator!! Moeten we je serieus nemen?? Sarcasme? https://i.chzbgr.com/full/1888839936/h5E13CC71/

      Laten we gewoon even kijken hoe IJsland, een klein land, het sinds de crisis heeft aangepakt, lijkt me een beter idee. Ten eerste, de bankier boeven naar de gevangenis, zoals het hoort, geen genoegen nemen met schikkingen van honderden miljoen euro’s of dollars. Daar leren ze namelijk niet van en als ze weer in problemen komen, lost de overheid (cq burger) het wel voor ze op.

      Ook maak politiek transparant, laat het volk meebepalen. Het is bizar hoeveel moeite (onder andere democraten) doen om de democratische beginselen uit de samenleving te halen. Referendum? Luisteren we toch niet naar? Gekozen premier, burgemeester? Toch niet zo’n goed idee. We mogen niets meer inbrengen, dat is nu de deal.

      Nee, ze moeten even kijken naar ijsland, daat zit schot in! https://icelandmonitor.mbl.is/news/politics_and_society/2016/03/09/politics_in_iceland_a_beginner_s_guide/

  2. Volgens een artikel in het financiele dagblad van vrijdag 2 november 2018 waarin coen teulings (hoogleraar economie) zijn mening geeft, is er helemaal niets aan de hand met de schuld van italie. Hij zegt zelfs dat die schuld wel naar 240 % van het bbp kan gaan omdat dit in japan ook zo is. Verder komt ie met allemaal argumenten waarom de staatsschulden kunnen oplopen en waarom het eigelijks heel gezond is om begrotingstekorten te hebben van 2 %.
    Alsof je een interview leest over een bankier.
    Dit is mijn inziens de reden waarom die schuldenberg over een aantal jaren een rol gaan spelen bij volgende economische crises. Er is een duidelijke pro-schuldenberg beweging die de kop in het zand steekt en de ogen sluit voor de kwalijke gevolgen van schulden. En er is de anti-schuldenberg beweging die zich er wel van bewust is dat alleen al de rente-lasten de economische groei afzwakt en dat dit geld niet meer uitgegeven kan worden voor overheidsvoorzieningen.
    Jammer gerrit dat je dit artikel niet gebruikt hebt bij het door jou bovenstaande geschreven artikel.

    1. Artikel van Jaap van Duijn: https://www.telegraaf.nl/financieel/2757499/column-italie-kan-het-hard-spelen. Zoals zo vaak houden economen er soms afwijkende meningen op na. Als eenvoudige burger heb ik altijd geleerd om niet het ene gat met het andere te stoppen. Zie dat mensen(en bedrijven) die dat toch hebben gedaan in de problemen komen. Waarom zou deze eenvoudige stelregel niet van toepassing zijn op landen. Begrotingen laten ontsporen is een pure misdaad t.o.v. de volgende generatie. Japan vergrijst momenteel en laat enorme schuld na aan de jongere generatie. Gaat fout aflopen wanneer de mondiale schuldafschrijving gaat beginnen.

      1. Dit artikel bedoel ik:
        https://fd.nl/opinie/1276402/waarom-moeten-rutte-en-hoekstra-zo-nodig-italie-de-les-lezen

        Waar het mij omgaat is dat er een opinie is vanuit de financiele wereld dat de staatsschuld van italie nog veel hoger kan. Verder is de teneur dat het uitgeven van staatsobligaties blijkbaar een vast gegeven is waarbij de economische groei in de pas moet lopen van de groei van de staatsschuld. Coen Teulings komt dus met het argument dat de italiaanse groei achterblijft bij de stijgende staatsschuld.

        1. Kan het artikel niet openen, ben niet meer geabonneerd. Maar Coen Teulings en al die andere economen zullen het zeker snappen dat waar het in de kern omdraait is dat de schuld niet te hoog oploopt. Rente en aflossing moeten betaalbaar blijven. Geld lenen is in feite alleen verantwoord wanneer het wordt gebruikt voor investeringen om daarmee hogere inkomsten te genereren. Consumptieve leningen leiden altijd tot een lager besteedbaar inkomen vanwege de rente- en aflossingsverplichtingen. Consumptief lenen is in feite alleen verantwoord bij jonge mensen die een groeiend inkomen hebben en gevaarlijk bij ouderen die op hun max staan. In deze tijd van overkreditering gaat de samenleving merken dat overheden ook aan hun max zitten met staatsleningen wanneer weldra de economische groei inzakt. Italië loopt daar nu al tegenaan. Groei is veel te laag om staatsschuld af te lossen. Italië wil zelfs meer lenen terwijl nu de financiële markten de rentes van Italiaanse leningen omhoog stuwen. Bij eventuele economische krimp stijgt het percentage schuld t.o.v. BBP enorm en is deze onmogelijk te handhaven. En wat te denken bij aflopende leningen waarvoor nieuwe worden afgesloten voor hogere rentes. Italië zal heel diep in hun (eigen) buidel moeten tasten en de eigen bevolking moeten smeken om staatsleningen te kopen. Institutionele beleggers zien er nu vanaf vanwege te hoog risico. We hoeven dus niet te raden waar we(de EU dus) naar toe gaan.

          1. Klopt gerrit het gaat de verkeerde kant op met die staatsschulden en dus ook met de euro en europese unie.
            Het gaat mij om de tijdspanne wanneer de financiele markten de staatsschuld van italie onhoudbaar vinden worden. Volgens coen teulings kan de de staatsschuld dus nog wel wat oplopen. (en juist dit vind ik interessant en mis ik een beetje in bovenstaand artikel) alhoewel de financiele markten coen teulings ongelijk geven want de rente op italiaanse staatsobligaties stijgt op het moment dat de italiaanse regering meer wil uitgeven dan dat er aan inkomsten binnenkomt.
            Verder is er ook een vrij hardnekkige lobby die pleit voor eurobonds. Dan kunnen we letterlijk meebetalen voor de europese landen met een hogere staatsschuld.
            Al met al zal het nog jaren duren voordat de italiaanse staatsschuld de euro en de eu op de proef gaan stellen.

          2. Dat het nog jaren zou kunnen duren voordat de Italiaanse staatsschuld de euro en de EU op de proef gaat stellen wil ik met jou hopen. Zou dan wat graag zien dat onze beleidsmakers voorbereidingen treffen zodat wij als NL-staatsburgers er geen schade van gaan ondervinden. Maar dat is wensdenken vrees ik. Daarom denk ik dat we hoe dan ook rekening moeten houden met een doemscenario. Wat nu, als blijkt dat It. economie krimp gaat vertonen. Lees: https://www.nu.nl/economie/5542232/tegenvaller-italie-economische-groei-komt-onverwacht-stilstand.html Dan kunnen we ons Welbergen. Het duurt dan geen jaren meer maar door opstapelende factoren zal een versterkend effect optreden van de neergaande spiraal. Het stukje op NU.nl legt eenvoudig uit hoe de vork in de steel zit. Mijn inschatting is dat Italië in 2019 gaat wankelen. Nieuwe verkiezingen??? Ruzie met Brussel, etc, etc.

  3. En het is echt geen grapje, IJsland is momenteel de beste presterende economie ter wereld!!!

    Ze moesten even door de zure appel heen, maar hebben hervormd en gekeken naar fundamentele problemen:

    ICELAND IS FINALLY benefiting from its draconian responses to the 2007 global financial crash of allowing mass bankruptcies and jailing corrupt executives. It has just generated the world’s best-performed economy.

    https://independentaustralia.net/politics/politics-display/worlds-best-economy-2018-iceland-by-an-arctic-foxs-whisker-,12060

    1. Een kleinschalig landje is stukken makkelijker te regeren dan een grote kolos met 330 miljoen zoals de VS. IJsland heeft 340.000 inwoners. Als je daar een begrotingsbeleid met een schuldenreductie wil uitvoeren dan is dat veel sneller realiseerbaar. De macht van de snelheid van de kleine kudde.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: