Een ‘Commodities and Rates Strategist’ van JP Morgan verklaart op 10 juli 2019: “We believe the dollar could lose its status as the world’s dominant currency (which could see it depreciate over the medium term).” En verder: dat niets suggereert dat de dollar die status tot in het oneindige kan houden. Dat doorheen de geschiedenis de wereld meer reservemunten heeft gekend. Naargelang het centrum van de wereldeconomie zich verplaatste. Vervolgens: “In the coming decades we think the world economy will transition from US and USD dominance toward a system where Asia wields greater power.” Het is pas op 24 juli dat de verklaring door de media overgenomen wordt.
Geen glazen bol nodig
Het is geen schokkend of verrassend nieuws. Iedereen die zich met economie, geld en beleggen bezighoudt, wéét dit al al lang. Maar het feit dat een zo belangrijke, Amerikàànse bank dan nog, zulke berichten de wereld instuurt? Dat geeft zoveel meer gewicht aan de voorspelling. Die geen glazen bol vereist maar eenvoudig kijken, volgen, nadenken, extrapoleren van de feiten en ontwikkelingen. De wereldreservemunt bezitten is cruciaal voor elke Amerikaanse administratie. Het geeft een overwicht over de wereldeconomie. Het laat Amerika ook toe ongebreideld te kunnen lenen, en dollars bij creëren. Om de grootste schuld in de wereldgeschiedenis ooit te kunnen blijven torsen.
De Keizer heeft geen kleren aan
Je kon het zien aankomen. Tevéél landen die uit de dollar wilden en nog willen stappen. Naar goud overstappen bijvoorbeeld, en nu er zoiets als Bitcoin et al. bestaat, wordt het nog makkelijker. Het is de perfecte storm die woedt. De snelle opkomst van cryptomunten terwijl de twijfel over de Amerikaanse munt almaar toeneemt. Dus van verklaringen als bovenstaande, van een Amerikaans bank ‘monument’ dat JP Morgan is, zullen heel wat officials bijzonder zenuwachtig worden. De Keizer draagt géén kleren. Het mag nu voor iedereen duidelijk zijn.
Kredietwaardigheid
En er is méér. Die verklaring komt van een bank die tevoren cryptomunten verdoemde! Het wordt nog gekker wanneer JP Morgan de volgende dag, 25 juli, nog een verklaring afgeeft. In de zin van ‘we hebben daarmee onbedoeld verwezen naar cryptomunten als alternatief.’ JP Morgan raadt in ieder geval haar cliënteel aan naar goud te diverifiëren. Maar de neergang begon in feite officieel toen ratingbureau de kredietwaardigheid van de VS één stapje verlaagde. In 2011 van AAA naar AA+.
Tsunami
De man of vrouw in de straat kan misschien denken: wat interesseert mij dat? Wat gaat dat mij aan? Maar eens de dollar zijn status verliest, zal dit ongekende, niet te voorspellen gevolgen hebben. Voor haar economie, haar dominantie zeker ook politiek. Als steeds minder mensen, bedrijven, landen de greenback nog willen aannemen? Van een land met 22 duizend miljard and counting dollar schulden? Het zal als een economische en financiële tsunami zijn.