Dat is wat het Duitse Allianz Global Investors heeft berekend. De periode wanneer die recessie wellicht zal plaatsvinden? Binnen de 12 maanden, te rekenen vanaf augustus 2019. Allianz GI is een wereldwijd vermogensbeheerbedrijf met meer dan EUR 500 miljard aan activa voor rekening van institutionele en particuliere klanten. Het is eigendom van de wereldwijde financiële dienstengroep Allianz.

Half vol of half leeg?

Neil Shearing, chief economist bij Capital Economics Group, is nog niet overtuigd. Hij vergelijkt de Amerikaanse economie met een glas water. Afhankelijk van je standpunt kun je dit dan zien als half leeg, of half vol. Half vol omdat manufacturing, handel en de dienstensector het nog steeds goed doen. Net als de consument blijft doen wat hij ‘moet’ doen. Ook de arbeidsmarkt is nog steeds in goede doen. Het is eigenlijk alleen de obligatiemarkt die wijst op een nakende recessie. Half leeg vanwege…net die obligatiemarkt! Dit is namelijk een uitstekende indicator van wat er economisch te wachten staat.

Perfect trackrecord

Zerohedge noemt het zelfs ‘An Indicator With A 100% Perfect Track Record Of Predicting Recessions Says That Another One Is Coming.’ De laatste zeven recessies in de VS werden steeds vooraf gegaan door een zogenaamde inverted yield. ‘Inverse rentecurve betekent dat het effectief rendement op kortlopende leningen hoger is dan dat op langlopende leningen. Doorgaans is de rente op leningen met een langere looptijd hoger dan die op korte, omdat de langere periode dus ook een langer durende onzekerheid met zich meebrengt. Het feit dat dit omkeert, betekent dat beleggers voor de toekomst lagere rentes en lagere inflatie verwachten. Met andere woorden, ze zijn pessimistischer over de toekomst.’

Stutten

Over die Amerikaanse consument vernoemd door econoom Neil Shearing valt nog wel wat te zeggen. Die zit namelijk reeds tot over zijn oren in de schulden. We zouden dus niet teveel rekenen op die consument om de Amerikaanse economie te blijven rechthouden. Voeg daaraan toe dat door de aanslepende handelsoorlog, initieel gestart door president Trump, er heel wat prijsverhogingen zitten aan te komen. Voor zover hij dit anno augustus 2019 nog niet gevoeld heeft.

Ondertussen in Europa

De reden waarom we de Amerikaanse economie nauwlettend in de gaten houden, is een oud maar waar gezegde. ‘Wanneer de Verenigde Staten niezen, vat de rest van de wereld een verkoudheid.’ Dat komt door de enorme betrokkenheid en invloed van de grote economieën onderling. In de 21ste eeuw nog meer dan ooit. Dat terwijl Europa haar eigen serieuze economische problemen kent. En niet alleen de hoogstwaarschijnlijke Brexit die er einde oktober 2019 aankomt. ‘With economic problems plaguing Italy, the UK, and Germany, Europe is “teetering” on the edge of a “significant slump,” says Mohamed El-Erian. He tells Richard Quest the continent has a 70% chance of falling into a recession.’ (YouTube)

13 reacties

  1. Gezien de flinke koersstijgingen op alle beurzen vandaag zou je eerder denken dat het glas niet half leeg is, maar dat alle ophef op naderend onheil gewoon een storm in een glas water is. Het was vandaag weer hosanna op de beurzen in Europa. Maar ook aan de andere kant van de plas zijn beleggers in hun sas. Dow Jones op ruim 1,3 procent in de plus om 19:30 uur. Kan niet meer stuk zou je denken. Volgens het Chinese ministerie van Handel kunnen er in september in Washington weer ontmoetingen plaatsvinden tussen de onderhandelaars van China en de VS, dus zal de handelsoorlog straks ten einde zijn. En dan hebben we nog de centrale banken die behalve renteverlagingen ook de ‘ouwe rommel’ van de slecht presterende banken opkopen. Kortom, gaat allemaal goed komen. We zijn nu aanbeland in het tijdperk van de laagste rente ooit en als geld lenen geen drol meer kost dan ligt het voor het oprapen. Alle doemscenario’s kunnen de kast in.

    Echter denk ik dat we juist nu op een gevaarlijk punt zijn aangekomen. Beurzen jojoën momenteel tussen hoop en wanhoop. Veel beleggers springen weer op de Alpen-expres en willen het laatste en mooiste stukje van de reis niet missen. Hoog in de bergen genieten van prachtige vergezichten. Eenmaal op het hoogste punt aangekomen blijken de remmen van de ECB-locomotief defect en dendert de trein onhoudbaar in sneltreinvaart bergafwaarts. Draghi, onze machinist, weet op het laatste moment voor de bocht uit het raam te springen en red zijn vege lijf. In de scherpe bocht crasht de trein en zijn veel beleggers het slachtoffer van de ongeremde beleidsmaatregelen van een machinist die geloofde dat groot onderhoud aan de remmen overbodig was.

    Alles wat beweegt in de reële economie is vergelijkbaar met natuurlijke krachten en menselijk falen. Opgebouwde spanningen die tot ontlading komen in donderbuien en orkanen. En geopolitieke spanningen die zich ontladen via het ventiel van de maatschappelijke onbalans. Iets wat valt stuitert een paar keer op en neer alvorens in stukken te vallen. Beurzen stuiteren nu tussen hoop en wanhoop. Als het vertrouwen van beleggers omslaat naar wantrouwen dan dendert de beurs ongeremd de afgrond in. Wie de financiële markten goed volgt ziet dat er volop spanningen zijn opgebouwd. Niets is meer zoals het was. Spannende tijden.

        1. Hele geruststelling. Maar kun je -met of zonder QE- toevallig een ‘systeem’ noemen dat niet (op slinkse
          wijze) wordt beïnvloed of ‘gemanipuleerd’?
          Begin maar met de kapitalistische marktwerking van vraag en aanbod. Handel, concurrentie, prijsafspraken, kartels, verkoopbevordering, sales, reclame, religies, sport, levensmiddelen, drank & drugs, medicijnen, dieselgate, sjoemelsoftware, politiek, democratie, verkiezingen, staatshoofd bij erfopvolging, ambtenarij, massamedia,
          showbizz, banken/beurzen/financiële markten, ontwikkelingshulp, de zorg voor onze leefomgeving en de gedigitaliseerde,virtuele onwerkelijkheid.

          Kortom, we zijn gewend, nee, verslaafd aan de romantiek van fake en manipulatie. Zelfs liefde en liefdadigheid schijnen er niet helemaal vrij van te zijn.

          Valt te raden wat er over blijft na de grote schijnvertoning. Teleurstelling en woede zullen in ieder geval puur zijn.

          1. Daarom juist komt aan elk gemanipuleerd systeem een einde. Met de inzet van negatieve rentetarieven zal blijken dat alle voorgaande stimulering is uitgewerkt. De prijs van geld omdraaien zal op den duur niet werken. Hoe snel we daar achter komen gaan we spoedig ontdekken.

  2. Ik kom vaak het advies tegen: snel zoveel mogelijk aflossen,
    Wat voor nadelen kunnen mensen met redelijk veel schuld of een nieuwe top hypotheek ervaren bij de volgende crises?

    1. Eigenlijk een mooie casus voor gevorderde paragnosten en andere koffiedikkijkers. Wie durft?
      Geen zorg, met economie heeft het allemaal niet veel meer te maken, sinds de centrale banken op de nucleaire knop hebben gedrukt en door hun geldverruimende en renteverlagende manipulaties de omgekeerde wereld tot norm hebben verheven, waarbij de ene onzekerheid
      afhangt van de andere.

      De tendens tot een wereldwijde recessie is gegeven. Een prognose van de gevolgen kan niet anders dan speculatief zijn en begint onherroepelijk met ALS… in de veronderstellende vorm.
      Een voor menigeen spannend tijdverdrijf, maar indekken tegen alle mogelijke horrorscenario’s is volslagen onmogelijk en voor de gemiddelde burger ook helemaal niet nodig, zolang hij voorzichtigheid de moeder van de porseleinkast laat zijn.

      Alle bezit staat op de tocht, zeker contant spaarbezit, op de bank of thuis onder de matras.
      ‘Dood’, verlieslatend geld kan van waarde zijn bij het aflossen op een hypotheekschuld, waardoor de schuld en de maandelijkse lasten omlaag gaan.
      Temeer omdat ook bezit aan (nu goedkope) schulden niet zonder risico is, bij een stagnerende economie en een toenemende inflatie.

      Centrale banken zullen zich uiteindelijk moeten beperken tot hun hoofdtaak, het beschermen van de munt, en daarbij gedwongen
      kunnen worden om hun strategie meer af te stemmen op veranderende
      marktomstandigheden, inclusief een herziening van de kredietwaardigheid, waardoor de betaalbaarheid van geleend geld in het gedrang zou kunnen komen.

      Een op zich zeker niet ongewone economische correctie kan onder de huidige, onnatuurlijke omstandigheden uitmonden in een onvoorspelbare stresssituatie voor alles en iedereen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: